„Pentru ca România să aibă un viitor economic care transcende ciclurile electorale, mai ales într-un moment în care criza din sănătate a provocat turbulențe atât pentru economie, cât și pentru companii, cel mai responsabil gest din partea parlamentului ar fi să asigure o structură a bugetului care să fie o garanție a redresării economice a țării”, spune Consiliul Investitorilor Străini.
Mesajul său se apropie izbitor de cel al confederației Concordia, care întrunește 9 confederații de patroni din toate domeniile și care au făcut marți un apel la dialog între puterile statului după ce parlamentul a adoptat majorarea cu 40% a pensiilor.
Măsurile adoptate recent, care vor aduce modificări structurale în buget, vor genera, potrivit Băncii Naționale a României, cel mai mare deficit din ultimii ani: - 11% din PIB, amintesc și oamenii de afaceri străini.
„Aceste modificări vor avea un impact asupra capacității României de a accesa sume semnificative de fonduri europene și ar putea declanșa modificări ale ratingurilor agențiilor internaționale. Una dintre problemele majore cu un deficit bugetar atât de mare este dificultatea sau chiar imposibilitatea de a-l finanța pe piețele financiare. Această decizie ar putea declanșa acțiuni de retrogradare de la agențiile de rating (prin urmare, creșterea în continuare a costului datoriilor publice, cu un efect negativ al întregii economii românești), în absența unei strategii de rambursare credibile. În consecință, competitivitatea României va fi slăbită din interior și recâștigarea avantajului pierdut în acest mod va aduce costuri suplimentare pe termen mediu”, atrage atenția CIS.
România se află deja sub procedura de deficit excesiv și trebuie să prezinte luna aceasta Comisiei Europene o strategie de consolidare fiscală, precum și Planul național de redresare și rezistență pentru a fundamenta alocarea și finanțarea din partea UE.
„În opinia noastră, singurul mod de a rezolva problemele cu care se confruntă redresarea economică a României este acela că toți factorii de decizie cooperează - Parlamentul, Guvernul, Președintele - atunci când agenda publică impune adoptarea unor măsuri care ar putea afecta întreaga societate”, se mai spune în finalul apelului CIS.
Plenul reunit al Parlamentului a adoptat marți rectificarea bugetară cu mai multe amendamente ale PSD printre care se prevede creșterea cu 40% a pensiilor.
Proiectul pentru aprobarea OUG privind rectificarea bugetară a fost aprobat marți de mașina de vot mobilizată de PSD, cu 242 de voturi pentru, 147 împotrivă și 11 abțineri.
Amendamentul anulează prevederea guvernului care mărea punctul de pensie doar cu 14% din 1 septembrie.
De asemenea, a intrat în vigoare un alt amendament al PSD care mărește salariile profesorilor din acest an și anulează amânarea guvernului pentru 2021.
Și sumele repartizate unităților teritorial administrative vor crește prin legea rectificării bugetare adoptate în Parlament.
Amendamentele adaugă la forma rectificării bugetare trimise pentru aprobare în Parlament de către guvernul Orban.
Premierul Ludovic Orban a anunțat marți că va ataca la Curtea Constituțională legea adoptată marți de „majoritatea toxică” a PSD din parlament, care prevede creșterea pensiilor cu 40% . El i-a acuzat pe „criminalii economici de la PSD” că nu fac altceva decât să îndrepte România spre incapacitate de plată și a spus că prin decizia sa de marți, PSD vrea să blocheze bugetul, pentru a nu mai fi, bani de pensii, salarii și cheltuieli sociale.
Decizia luată marți de parlamentul controlat de PSD va îndrepta România spre incapacitate de plată, punând sub semnul întrebării capacitatea ei de a accesa fondurile din facilitatea de recuperare și reziliență, a mai spus Ludovic Orban.
„Orice creștere de cheltuieli, așa cum sunt cele provocate de criminalii economici de la PSD, nu face altceva decât să îndrepte România spre incapacitate de plată. La ora actuală, urmare a votului din parlament, deja România suferă, deja este pusă sub semnul întrebării capacitatea de a accesa fondurile din facilitatea de recuperare și reziliență. Există oficiali europeni care au spus că vor pune sub semnul întrebării capacitatea României de a accesa fondurile din capacitatea de reziliență și recuperare din cauza acestor creșteri aberante ale cheltuielilor publice care nu au la bază niciun venit și care nu au la bază nicio creștere economică.”
De asemenea, a spus el, decizia de marți pune în pericol ratingul de țară.
„Aagențiile de rating sunt în evaluarea economiei românești și urmează să dea ratingul de țară și o astfel de decizie impusă de majoritatea PSD riscă să aibă consecințe dramatice pentru România.”
El a făcut un apel către pensionari pe care i-a rugat să-l creadă pe cuvânt că bugetul României nu are capacitatea de a susține o majorare mai mare decât cea deja făcută.
„Îi rog pe părinții și bunicii noștri să mă creadă pe cuvânt: creșterea punctului de pensie cu 177 de lei este maximum pe care ni l-am putut permite în condiții de raționalitate economică și în condițiile în care noi vrem ca orice creștere a pensiei să fie însoțită de garanția capacității de a plăti acea pensie. Nu se poate mai mult. Oricine promite mai mult le dă oamenilor un măr otrăvit. Credeți că dacă am fi avut resurse financiare nu am fi crescut pensiile? Populismul și demagogia PSD nu fac altceva decât să arunce România într-o situație de criză din care vom ieși și mai greu.”
Orban a punctat și riscurile la care este expusă România în acest moment:
degradarea României de agențiile de rating, care va crește costul finanțărilor, nu doar al celor publice ci al tuturor companiilor din România și a tuturor persoanelor fizice.
în consecința acestei degradări la agențiile de rating, creditele vor fi mai scumpe și mai greu de accesat.
risc major să nu se mai poată face față plăților de la bugetul de stat.
„De fapt, PSD își dorește să nu mai fie plătite pensiile, să nu mai fie bani de salarii, de investiții, pentru administrația locală, pentru cheltuieli sociale. Asta vrea PSD și acesta va fi rezultatul dacă noi acceptăm decizia unei majorități toxice care distruge România”, a conchis Ludovic Orban.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro