Ciolacu acuză PNL că vrea să vândă România: „O să ne batem cu ei până la capăt”

iunie 12, 2020

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, i-a acuzat vineri pe liberali că vor „să vândă România pe nimic” după ce au atacat la Curtea Constituțională legea promovată de Șerban Nicolae care interzice privatizarea companiilor de stat. 

„Germania a blocat vânzarea propriilor companii. Îşi protejează astfel societăţile în faţa firmelor străine care, pe fondul declinului masiv la bursă, le-ar putea prelua extrem de uşor! În România însă, Guvernul PNL atacă la Curtea Constituţională legea PSD care interzice vânzarea companiilor de stat. Pentru că PNL vrea să vândă România pe nimic! Un jaf sălbatic la adresa ultimelor perle ale economiei româneşti! Pentru că PNL nu-şi mai poate onora obligaţiile făcute 'prietenilor'! Pentru că PNL vrea să-şi păstreze politrucii în funcţiile bănoase din companiile de stat. PSD nu va accepta niciodată ca bunurile cele mai de preţ şi mai profitabile ale statului român să fie vândute pe nimic. O să ne batem cu ei până la capăt pentru ca CEC, Hidroelectrica, Aeroportul Otopeni sau Transgaz să nu ajungă la sponsorii PNL", a scris Ciolacu pe Facebook.

„Grupul deputaţilor PNL a atacat la CCR legea iniţiată de PSD prin care se interzice vânzarea participaţiunilor statului la societăţi comerciale şi companii naţionale la care statul este acţionar. Legea nu interzice însă valorificarea activelor performante la o societate de către lichidatori, dovada că iniţiatorii legii îşi propun doar vânzarea acelor active performante, cum este cazul societăţii Horticola Bucureşti, unde există conflict de interese între un iniţiator şi lichidator. Reglementarea adoptată ieri de Camera Deputaţilor constituie doar o manipulare naţionalistă pesedistă. În forma scrisă, legea nu va fi aplicabilă pe motiv că PSD a uitat să abroge prevederile legale în vigoare care permit Guvernului României să realizeze privatizări, dacă este necesar, inclusiv prin metoda vânzării de participaţii la societăţi sau companii ale statului", a anunţat liderul deputaţilor liberali, Florin Roman.

Camera Deputaților a adoptat miercuri un proiect de lege inițiat de senatorul PSD Șerban Nicolae prin care se prevede interzicerea, pentru doi ani, a vânzării participaţiilor statului la companii şi bănci la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie.

Liberalii au anunțat că vor ataca proiectul de lege la Curtea Constituțională.

Proiectul de lege prevede suspendarea pentru o perioadă de doi ani, a oricăror operațiuni privind înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi. Această prevedere nu se aplică operațiunilor post-privatizare și operațiunilor specifice privatizării, în cazul în care transferul dreptului de proprietate asupra participațiilor deținute de stat s-a realizat.

Proiectul mai spune că se suspendă, în mod corespunzător, dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăților comerciale, aprobată prin Legea nr. 44/1998 și ale Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările și completările ulterioare.

În condițiile legii, statul român poate dobândi, în oricare dintre modalitățile prevăzute de lege, participații la societățile care desfășoară activități economice.

Potrivit expunerii de motive, Constituția României obligă statul să asigure protejarea intereselor naționale în activitatea economică. Aceste interese sunt reprezentate, între altele, de participațiile pe care statul le deține la companiile și societățile naționale, la bancă și la diverse alte societăți. Toate acestea sunt entități economice la care statul deține acțiuni, ca acționar unic sau în diverse cote de participare.

Inițiatorul Șerban Nicolae spune că declararea stării de urgență „a modificat substanțial regulile după care funcționează economia românească, atât în plan intern, cât și în plan internațional. În esență, valoarea participațiilor fluctuează într-un ritm și în direcții greu de anticipat, ceea ce poate duce la pierderi importante pentru acele companii și societăți la care statul român deține participații. În aceste condiții, pentru protejarea intereselor naționale în economie, se impune interdicția de a înstrăina orice participație a statului român astfel cum este deținută în prezent.”

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro