Cei care stau noaptea pana tarziu au probleme atunci cant vine vremea sa se trezeasca si sa-si incepa ziua in forta. Au probleme pana toate ”sistemele” incep sa functioneze la capacitate maxima, cel mai frecvent folosit stimulent pentru a intra mai rapid in ritmul normal sunt dozele mari de cafea. De cealalta parte a baricadei sunt cei care au adoptat proverbul ”cine se trezeste de dimineata, departe ajunge”. Acestia sunt mai veseli, incep ziua la capacitate maxima, sunt proaspeti si au o stare generala mult mai buna, spun rezultatele unui nou studiu.
Tendintele de fiinte nocturne manifestate in special la adolescenti, dar acestea se estompeaza pe masura avansarii in varsta. Programul nocturn se indreapta din ce in ce mai mult catre unul diurn, iar treptat majoritatea dintre noi devenim matinali. Programul care incepe inca de la primele ore ale diminetii poate fi motivul pentru care adultii in varsta au tendinta sa fie mai fericiti decat adolescentii.
Realizatoarea studiului, Renee Biss de la Universitatea din Toronto spune ca a dorit sa observe daca pe o durata de viata extinsa obiceiurile matinale ale indivizilor contribuie la starea lor generala de sanatate, dar mai ales de spirit.
In studiu au fost incluse doua tipuri de grupuri: unul de 435 de persoane, cu varste cuprinse intre 17 si 38 de ani, iar al doilea grup, cu 297 persoane cu varste cuprinse intre 59 si 79 de ani. Ambele grupuri au completat chestionare despre starea emotionala, starea de sanatate si despre partea preferata a zilei.
S-a constatat ca, pana la 60 de ani, majoritatea subiectilor devin persoane matinale, in timp ce la doar 7% dintre adultii tineri au fost identificate tendinte matinale. Pe masura ce avanseaza in varsta, proportia se inverseaza, ajungand ca doar 7% dintre adultii in varsta sa aiba tendinte nocturne.
Sa constatat ca tendintele matinale favorizeaza o stare generala de sanatate mai buna si un moral mai ridicat.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro