Cinci medalii (3 de aur şi 2 de argint) şi locul IV în lume pentru olimpicii români de fizică

Lotul olimpic de fizică a participat, în perioada 3-11 iulie 2005, la a XXXVI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Fizică, desfăşurată în oraşul spaniol Salamanca, obţinând cele mai bune rezultate în istoria participării României la această competiţie: trei medalii de aur şi două de argint. Urmare a acestor performanţe, România s-a clasat pe locul 4 în ierarhia pe naţiuni, după Taiwan, China şi Rusia.

Medaliile de aur au fost cucerite de Andrei Anghel (Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti), Cristian Proistosescu (clasa a XII-a / Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” din Piteşti, care şi-a transformat în aur, „bronzul” de anul trecut) şi Mihai Moldovan (Colegiul Naţional „Tudor Vianu” Bucureşti). Medaliile de argint au intrat în posesia lui Andrei Constantin (clasa a XII-a / Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” Piteşti) şi Bogdan Stoica (Colegiul Naţional „Tudor Vianu” Bucureşti).

La ediţia din acest an au participat peste 350 de concurenţi din 74 de ţări. Olimpicii români vor reveni în ţară mâine, 12 iulie, ora 17.45, şi vor fi întâmpinaţi la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” de o delegaţie a Ministerului Educaţiei şi Cercetării.