O cercetare recenta demonstreaza ca unele dintre cele mai apropiate rude ale omului, cimpanzeii, au talentul de a rezolva conflicte de interese privitoare la resurse intr-o maniera avantajoasa pentru ambele parti fara a respecta normele de echitate sociala si fara a elabora strategii complicate de comunicareca oamenii, relateaza www.scitechbits.com.
Dr. Alicia Melis de la Institutul Max-Planck pentru Antropologie Evoluyionista din Germania a realizat o serie de experimente cu cimpanzei. Rezultatele obtinute explica complexitatea abilitatilor de negociere ale cimpanzeilor.
Pana la Dr. Alicia Melis, putini oameni de stiinta s-au incumetat sa explice rezolvarea conflictelor cauzate de resursele necesare vietii in lumea animalelor. Dr. Mellis impreuna cu echipa sa a luat un grup de cimpanzei pe care l-a invatat diferite aspecte ale negocierii, printre care si cooperarea. Cimpanzeii au invatat ca prin cooperare obtin rezultate avantajoase pentru ambele parti. Pentru a studia si mai bine fenomenul, cimpanzeii au fost impartiti in perechi constituite dintr-un individ dominant si unul subordonat.
In urma experimentelor s-a observat ca individul dominant oferea solutii egoiste subordonatului, dar, de multe ori, subordonatul nu accepta varianta oferita si venea cu o alta propunere. Aici incepea procesul de negociere in urma caruia, cei doi indivizi ajungeau la o solutie echitabila.
Materialul video exemplifica un model de cooperare la cimpanzei.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro