Curtea Constituțională de la Chișinău a decis marți că parlamentul nu poate fi dizolvat decât după alegerile prezidențiale și validarea unui nou mandat de președinte.
De asemenea, a hotărât și că alegerile parlamentare anticipate nu se pot ține odată cu prezidențialele, nici măcar dacă demisionează președintele, pentru că asta ar însemna suprapunerea a două scrutine total diferite.
Urmare a acestei decizii, anticipatele dorite de mai toți actorii politici de la Chișinău se pot produce doar după 23 decembrie, când expiră mandatul actual al lui Igor Dodon.
Ce vor face forțele politice de la Chișinău, unde, așa cum se știre, guvernul instalat la sfârșit de 2019 de socialiști și democrați nu mai are suficient sprijin politic, iar opoziția nu are suficiente voturi pentru a-l demite și instala un altul?
Acest „NU” ferm spus marți de Curtea Constituțională unor idei ca cea a socialiștilor de a încerca să organizeze anticipatele pe 1 noiembrie, într-o zi cu prezidențialele, sau a PAS, de a încerca să-l forțeze pe Igor Dodon să-și dea demisia înainte de asta, pentru a evita interdicția legată de dizolvarea parlamentului în ultimele șase luni de mandat, nu a luat pe nimeni prin surprindere.
Dimpotrivă, chiar și șeful statului a numit previzibilă decizia, după ce tot el afirmase contrariul în urmă cu câteva luni, când susținuse că obstacolele constituționale din calea ideii sale și a socialiștilor nu ar fi de neclintit.
Curtea a invalidat însă toate aceste discuții, spunând ceea ce, simplu, ar suna astfel: cele două scrutine sunt diferite și așa trebuie să rămână, iar comasarea lor în unul ar vicia votul alegătorului; apoi, că o demisie a președintelui în ultima jumătate de an de mandat nu poate ajuta la opțiunea dizolvării în această perioadă a parlamentului, tocmai pentru că dacă s-ar putea, aceasta ar aduce la suprapunerea celor două campanii.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro