Chinezii, eliminați din proiectul reactoarelor de la Cernavodă la cererea ministerului Economiei

La cererea Ministerului Economiei, acționar majoritar al Societății Naționale Nuclearelectrica SA, consiliul de administrație al companiei a fost mandatat de adunarea generală a acționarilor, întrunită vineri, să înceteze negocierile cu chinezii de la CGN – China General Nuclear Power Group,​  pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, potrivit hotărârii AGA de vineri, publicată de Bursa de Valori București.

Memorandumul de înţelegere cu chinezii a fost încheiat în 2015 pentru construirea şi operarea unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă.

În Adunarea Generală Ordinară și Extraordinară a Acţionarilor (AGOEA) de vineri s-a decis „abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum şi a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018).”

De asemenea, AGOEA a hotărât mandatarea Consiliului de Administraţie al SNN "să iniţieze procedurile/demersurile/acţiunile privind încetarea negocierilor cu CGN, precum şi încetarea efectelor juridice (prin acordul părţilor, denunţare etc) a următoarelor documente: "Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă (MoU), şi respectiv a Acordului Investitorilor în formă preliminară".

Potrivit documentului, în cadrul şedinţei a fost aprobată Strategia de Investiţii a SNN pentru perioada 1 iulie 2020 – 1 iulie 2025 elaborată în conformitate cu Ordinul Ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), strategie care conţine proiecte investiţionale care urmează a fi derulate în perioada 1 iulie 2020 – 1 iulie 2025, modernizările activelor actuale aflate în funcţiune, precum şi termene de realizare asumate, costul estimativ pentru fiecare investiţie şi sursele de finanţare indicate.

„Valoarea estimată a proiectelor de investiţii, aferente perioadei 2020-2025, conform strategiei şi etapelor de realizare este de 2,29 miliarde de lei", se mai spune în raportul publicat de BVB.

De asemenea, în cadrul AGOA, a fost aprobată numirea ca auditor financiar al SNN pentru trei ani, a firmei Mazars, pentru exerciţiile financiare 2020, 2021 şi 2022.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a cerut pe 27 mai Nuclearelectrica abrogarea strategiei de continuare a proiectului Unitățile 3 și 4 Cernavodă și inițierea procedurilor privind încetarea negocierilor cu China General Nuclear Power.

„Abrogarea Strategiei de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum și a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unitățile 3 și 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018). Mandatarea Consiliului de Administrație al SNN să inițieze procedurile/demersurile/acțiunile privind încetarea negocierilor cu CGN, precum și încetarea efectelor juridice (prin acordul părtilor, denunțare etc) a următoarelor documente: Sursa: europalibera.org