Succesul Chinei de la inceputurile tranzitiei spre o economie de piata s-a bazat pe strategii si politici adaptabile: dupa ce un set de probleme era rezolvat, apareau noi probleme, pentru care trebuiau gandite noi politici si strategii. Acest proces include inovarea sociala. China a realizat ca nu poate pur si simplu importa institutii economice care au functionat in alte tari; ceea ce avusese succes in alte parti trebuia cel putin adaptat la problemele specifice cu care se confrunta tara.
Astazi, China a luat in discutie un 'nou model economic'. Sigur, vechiul model s-a bucurat de un succes rasunator, cu aproape 10% crestere economica anuala timp de trei decenii si sute de milioane de oameni eliberati de constrangerile saraciei. Schimbarile nu sunt vizibile numai in statistici, ci chiar pe fetele oamenilor cu care te intalnesti in aceasta tara.
Chiar si in inima unui sat indepartat din Muntii Quizho, una dintre cele mai sarace provincii ale Chinei, la multi kilometri distanta de cel mai apropiat drum amenajat s-a facut conexiune la reteaua de electricitate si prin ea, nu doar la televiziune, cisi la internet. Cresterea veniturilor se datora nu doar banilor pe care cei care migrasera spre orasele de coasta ii trimiteau acasa ci fermierii prosperau datorita unor noi culturi si unor seminte mai bune, dupa ce guvernul a vandut pe credit seminte de calitate superioara, cu o rata de germinare garantata.
La toate nivelurile, lumea e constienta de limitarile impuse de mediu si realizeaza ca modelele de consum intens consumatoare de resurse acceptate acum in SUA ar duce la un dezastru pentru China dar si pentru restul lumii. Pe masura ce un numar tot mai mare de chinezi se muta in orase, noile aglomerari trebuie urbanizate, ceea ce presupune o planificare atenta a sistemelor de transport public si amenajarea de parcuri, dar nu numai.De asemenea, interesant este ca acum China incearca sa se indeparteze de strategia de crestere bazata pe exporturi, o strategie urmarita de altfel nu doar de China, ci si de alte tari din Asia de Est si care a impulsionat transferul de tehnologie, ajutand la reducerea decalajului de cunoastere si imbunatatind rapid calitatea bunurilor produse. Cresterea pe baza exporturilor a dat Chinei posibilitatea de a produce fara sa poarte grija dezvoltarii pietei interne.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro