Cetăţeni americani, arestaţi în Belarus înaintea scrutinului prezidenţial

august 6, 2020

Președintele bielorus Aleksandr Lukașenko a afirmat, joi, în fața unei întâlniri guvernamentale, că printre cetățenii străini arestați în statul est-european chiar înainte de alegerile prezidențiale se află și cetățeni americani.

„Au fost arestate unele persoane care au paşapoarte americane, căsătoriți cu femei americane, care lucrează în Departamentul de Stat", a afirmat Aleksandr Lukaşenko.

Anterior, pe 29 iulie, liderul de la Minsk a anunțat arestarea a 33 de cetățeni ruși, ucraineni sau bieloruși care fac parte din gruparea Vagner, o organizație paramilitară rusă cunoscută pentru apropierea de Kremlin care o folosește pentru trimiterea de mercenari în conflicte din exterior.

Miercuri, Dmitri Medvedev,  vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat că arestarea lor ar putea avea consecințe grave pentru relația bilaterală.

În schimb, Lukașenko a răspuns joi printr-o invitație adresată procurorilor generali din Rusia și Ucraina de a participa alături de cel din Belarus la anchetarea celor 33 de membri Vagner. Moscova a insistat că ei sunt nevinovați și a cerut eliberarea lor imediată.

„Nu este nevoie să ne amenințați cu repercursiuni, suntem conștienți de ele", i-a răspuns președintele bielorus lui Medvedev.

„Un război hibrid este în desfășurare împotriva Belarusului și trebuie să ne așteptăm la tactici murdare din partea oricărei părți", a mai avertizat Lukașenko.

Liderul de la Minsk a afirmat că cei arestați plănuiau o „revoluție colorată" (aluzie la revolte populare din Ucraina, Georgia sau Kîrghizstan) și a respins afirmația Moscovei că ar fi fost în drum spre Turcia.

El și-a reiterat avertismentul că nu va permite proteste antiguvernamentale pe modelul Euromaidanului din Ucraina în timpul alegerilor sau în zilele de după.

Alegerile prezidențiale se prezintă drept o provocare dificilă pentru Lukașenko care conduce Belarus autoritar din 1994, fiind poreclit și „ultimul dictator al Europei".

El a organizat o represiune dură asupra opozanților în timpul campaniei de dinainte de alegeri, forțele de ordine arestând sute de persoane- inclusiv jurnaliști, bloggeri sau activiști politic.

Acuzații au fost aduse și împotriva doi potențiali contracandidați ceea ce a prevenit înscrierea lor în cursa electorală.

Grupuri independente de monitorizare a alegerilor au arătat miercuri că mulți din observatorii lor au fost reținuți cu o zi înainte când încercau să urmărească activitatea din secțiile de votare.

 

 

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro