Certificarea ISO 45001. Ce este și la ce ne ajută?

ISO 45001 este un standard internațional, publicat în 2018 și adoptat de Asociația de Standardizare din România; un standard ce stabilește cerințele pentru un sistem de management al sănătății și securității în muncă. Folosind terminologia consacrată în România acesta este un standard cu cerințe referitoare la protecția muncii.

ISO 45001 nu este primul standard internațional pe aceasta tematică, predecesorul său OHSAS 18001 a circulat timp de aproape 20 de ani, fiind adoptat inclusiv în România de mii de organizații.

De ce ne trebuie un standard pentru a stabili cerințe în domeniul protectiei muncii?

Pentru că un standard este considerat un “limbaj comun” la nivel internațional. Prin urmare o companie din Statele Unite și una din România de exemplu, vor vorbi “aceeași limbă” în domeniul protecției muncii, făcând referire la un standard adoptat în ambele țări, așa cum este ISO 45001.

Implementarea unui standard internațional și eventual certificarea conform acestuia scutește societatea în cauză de respectarea legislației? Bineînțeles că nu. Conformitatea legală reprezintă baza pentru o societate, iar implementarea unui sistem de management reprezintă nivelul următor.

De ce ar alege o societate să implementeze un sistem de management al sănătății și securității în muncă?

Există o serie de motive pentru aceasta decizie. Printre ele se numără accesul la relații de afaceri cu parteneri internaționali sau recunoașterea performanței și preocupării de a oferi locuri de muncă sigure.

Pentru a putea demonstra cu ușurință oricui din exterior că un sistem de management este implementat și funcționează, societatea va recurge cel mai probabil la certificare. Aceasta este o confirmare din partea unei entități (numită organism de certificare) a faptului că sistemul de management al societății în cauză respectă anumite cerințe, în cazul de față cerințele lui ISO 45001. Această confirmare poate fi obținută numai în urma unei evaluări, denumite audit, realizată de persoane (auditori) competente.

Este important ca atunci când alege organismul de certificare cu care va colabora, societatea să aibă în vedere faptul că o “certificare falsă” obținută online, care nu este bazată pe nicio evaluare, îi poate face mai mult rău decât bine. O asemenea certificare va fi percepută de către cei din exterior ca o încercare de fraudare a unor reguli.

Prin urmare, înainte de a alege certificatorul cu care doriți să lucrați, faceți o mică investigație. Întrebați cum decurge procesul de certificare, întrebați despre acreditarea certificatorului în cauza și pentru a fi siguri de decizia pe care o luați puteți adresa o întrebare Organismului Național de Acreditare RENAR.

O certificare reprezintă o investiție într-un business, ea trebuie să aducă beneficii companiei și, ca orice altă investiție, trebuie făcută cu atenție.

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro