Cercetare: Cresc amenințările informatice pe tema pandemiei de coronavirus. România, printre ținte

mai 1, 2020

Amenințările informatice, care exploatează subiectul pandemiei cu noul coronavirus s-au înmulțit în luna aprilie, iar potrivit datelor interne ale companiei de securitate informatică Bitdefender, aceste atacuri înregistrează un plus de activitate de luni până vineri, atunci când sunt mai multe dispozitive conectate și cu o ușoară scădere în weekenduri.

Creșterea din luna aprilie a dus numărul de atacuri pe tema noului coronavirus la o medie de circa 4.000 pe zi, față de câteva sute zilnic în prima jumătate a lunii martie. Valorile cele mai ridicate au fost înregistrate în 18 și 19 martie, precum și în 14, 16 și 17 aprilie, în care s-au înregistrat cifre de până la trei ori față de o zi obișnuită.

Potrivit Bitdefender, cele mai vizate țări sunt cele europene, Statele Unite ale Americii, Africa de Sud și Australia, ceea ce arată o legătură direct proporțională între numărul de infectărilor pe plan medical și cel al infectării cu amenințări informatice, pe fondul interesului crescut al oamenilor pentru acest subiect. România se află între țintele preferate din Europa ale atacatorilor în luna aprilie.

Temele pe care atacatorii mizează cel mai adesea pentru a face cât mai multe victime sunt vaccinurile pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus și terapiile care promit vindecări miraculoase, trimise mai ales prin e-mail-uri care conțin linkuri, aplicații sau documente atașate infectate. Toate mesajele mizează pe frică și dezinformare pentru a păcăli utilizatorii să cadă în capcana accesării acestora.

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender estimează că numărul atacurilor de acest fel va evolua într-un ritm similar cu cel al ratei infectării populației cu SARS-CoV-2.

„Dacă să rămâi în siguranță în viața reală înseamnă să păstrezi distanța socială, aceeași regulă se aplică și în viața digitală: nu credeți tot ce citiți pe internet, verificați toate informațiile apelând la surse oficiale, instalați mereu o soluție de securitate și nu deschideți fișiere atașate sau linkuri venite de la necunoscuți”, spune Liviu Arsene, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

În rândul companiilor, industriile lovite cel mai adesea de astfel de amenințări sunt comerțul, transporturile, producția, IT-ul și turismul, mai atrage atenția compania de securitate informatică.

Citește și

Controverse legate de Zoom. Ce sfaturi dau specialiștii în IT pentru folosirea aplicațiilor pentru videoconferințe
Ce e fenomenul deepfake și cum ar putea afecta România

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro