Centrul Nobel va fi construit la Stockholm

Fundaţia Nobel a prezentat miercuri proiectul noii clădiri, care va găzdui activităţile fundaţiei, inclusiv ceremonia de acordare a premiilor Nobel, dar şi un muzeu.

În cadrul unei conferinţe de presă, directorul Fundaţiei Nobel, Lars Heikensten, a declarat că proiectul pentru Centru Nobel, a fost ales în urma unui concurs de arhitectura câstigat de firma David Chipperfield Architects.

Bugetul alocat clădirii este de 133 de milioane de euro, va fi construită într-un vechi cartier din Stockholm şi va fi înconjurată de lacuri, totodata fiind în apropierea principalelor muzee şi monumente.

În cadrul noii clădiri se vor desfăşura toate activităţile Fundaţiei Nobel, mai puţin banchetul, care se ţine anual pe data de 10 decembrie în clădirea consiliului municipal.

Clădirea va avea o faţada din bronz, piatră şi sticlă şi va reflecta aspiraţiile inventatorului Alfred Nobel, cel care a înfiinţat fundaţia. Centrul va dispune totodată şi de o bibliotecă, spaţii educative destinate vizitelor şcolare cât şi săli de conferinţă.