Mai mult țări din UE provoacă îngrijorare în rândul specialiștilor de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) privind evoluția pandemiei de Covid-19 care cere „intervenție imediată”.
23 de state europene, printre care și în România, provoacă „îngrijorare profundă”, a anunțat vineri Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.
Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Franța, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia și Regatul Unit sunt țările care aduc neliniște printre specialiștii ECDC privind evoluția și modul de gestionare a pandemiei.
Aceste țări au fost clasificate ca provocând „îngrijorări serioase” din cauza faptului că au rate ridicate sau în creștere de notificare a cazurilor și au testat pozitivitatea ca fiind mai mare de 3%, precum și pentru că au rate ridicate de notificare în grupele de vârstă mai înaintate și rate ridicate de mortalitate.
Germania este, de asemenea, inclusă în acest grup de țări cu o situație epidemiologică care provoacă „îngrijorare serioasă” pentru că țare are rate de notificare în creștere la vârstnici.
Deși a existat o creștere generală a nivelurilor de testare în toate aceste țări, care a dus la identificarea unor cazuri suplimentare care sunt asimptomatice sau au prezentat o formă ușoară a bolii, această creștere a testelor nu explică tabloul epidemiologic complet în aceste țări. De fapt, creșterea concomitentă a pozitivării testelor observată în multe dintre aceste țări, care pentru unele a fost însoțită de o creștere a internărilor din spitale și de la terapie intensivă, indică o situație epidemiologică în creștere. Prin urmare, probabilitatea generală de infecție pentru populația din aceste țări este foarte mare, spune ECDC.
„Noua evoluție a epidemiei în țările europene „pune o problemă majoră de sănătate publică, majoritatea țărilor având o situație epidemiologică foarte îngrijorătoare”, a comentat șefa Centrului cu sediul la Stockholm, Andrea Ammon, într-un comunicat al ECDC, potrivit AFP.
„Impactul în ceea ce privește presiunea asupra serviciilor de sănătate și a mortalității devine din ce în ce mai evident. Cu niveluri ridicate de transmitere, protejarea persoanelor vulnerabile devine mai dificilă și este inevitabil ca mai mulți dintre aceștia să se contracteze forme serioase", mai spune oficialul european.
România a depășit vineri pragul de 5.000 infectări într-o singură zi și a trecut și de 200.000 de persoane infectate în total de la debutul pandemiei. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat 5.028 noi cazuri de infectare cu coronavirus care au fost depistate după prelucrarea a 35.351 de teste. Lor li se adaugă alte 5.887 de teste prelucrate anterior și raportate abia în ultimele 24 de ore.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro