Cele mai socante zece predictii pe 2012 - Saxo Bank

Saxo Bank, banca daneza specializata in tranzactionari si investitii online, lanseaza predictiile socante, potrivit unui comunicat de presa.

In raportul "Predictii socante", Saxo Bank se concentreaza pe evenimente putin probabil sa aiba loc, dar care sunt mai posibile decat ii place pietei sa creada.

Predictiile nu sunt prognoze in adevaratul sens al cuvantului, dar sunt importante pentru investitori care ar trebui sa le acorde o oarecare importanta. Acestea sunt dupa cum urmeaza:

* 1. Actiunile Apple Inc vor scadea cu 50 de procente fata de varful atins in 2011
Apple se va confrunta in 2012 cu o concurenta acerba din partea competitorilor Google, Amazon, Microsoft/Nokia si Samsung pe cateva dintre cele mai competitive produse ale sale, dar mai ales pe iPhone si iPad. Apple nu va reusi sa-si pastreze cota de piata de 55 de procente (de trei ori mai mare decat Android) si 66% pentru iOS, respectiv iPad.

* 2. UE declara "bank holiday" extinsa in 2012
Tratatul UE din acest decembrie se dovedeste insuficient pentru a rezolva criza de finantare a Uniunii - in special pe cea din Italia - iar criza datoriilor UE se va intoarce sa se razbune pe la mijlocul anului viitor. Drept raspuns, pietele de actiuni vor reactiona si vor scadea cu 25% in cazul plasamentelor short, punand politicienii in situatia de a declara o "bank holiday" extinsa, inchizand toate pietele exchange si bancile pentru o saptamana, sau chiar mai mult.

* 3. Un candidat inca neanuntat va ajunge la Casa Alba
În 1992, miliardarul texan Ross Perot a reusit sa profite de recesiunea economica si de dezgustul populatiei fata de clasa politica americana si a obtinut 18,9% din voturi. Au trecut trei ani cu Obama si constatam ca putine s-au schimbat. A crescut insa sentimentul deziluziei fata de intreg sistemul politic american, ceea ce face sa existe un context mai benefic ca niciodata pentru un al treilea candidat. Cineva cu un program solid orientat catre schimbari reale ar putea aparea la inceputul anului si ar putea obtine presedintia in noiembrie 2012, in ceea ce s-ar putea numi cele mai importante alegeri din istoria SUA, adunand 38% din votul popular.

* 4. Australia intra in recesiune
Efectele valului gigantic de incetinire economica in zona Asia-Pacific se vad astazi si in Vest, imping alte state in recesiune. Daca era o tara dependenta de bunastarea Chinei, acea tara este Australia, cu puternica ei dependenta de minerit si resurse naturale. si, cum cererea adresata Chinei pe aceste ramuri industriale s-a diminuat, Australia este impinsa catre recesiune, recesiune care va fi exacerbata de crahul imobiliar care se va produce si acolo in sfarsit, la cinci ani fata de restul lumii civilizate.

* 5. Acordurile Basel III si regulamentele vor provoca nationalizarea a 50 de banci centrale
De indata ce vom intra in 2012, presiunea asupra sistemelor bancare va creste pe masura ce noile cereri de capital se vor inmulti rapid, iar noile regulamente vor cere bancilor sa reduca repede leverage-ul. Asta va crea niste vanzari spectaculoase de asseturi bancare pe piata, de vreme ce numaram cumparatorii pe degete. O posibila inghetare a pietei interbancare europene ii va forta pe cei care economisesc sa intre in vrie si sa faca retrageri masive. Peste 50 de banci centrale vor ajunge in contabilitatea guvernamentala, iar cateva cunoscute banci comerciale vor inceta sa existe.

* 6. Suedia si Norvegia vor deveni noul paradis bancar, inlocuind Elvetia
Asa cum am vazut in cazul Elvetiei, sa devii un paradis bancar intr-o lume a bancilor centrale aflate in cadere poate crea multe riscuri economiei nationale respective. Pietele de capital ale statelor despre care vorbim sunt incomparabil mai mici decat ale Elvetiei, insa elvetienii si devalorizeaza agresiv moneda nationala, iar administratorii fondurilor isi cauta noi "paradisuri". Investitiile in obligatiunile emise de guvernele celor doua tari le-au facut atat de populare incat dobanzile pe 10 ani sunt cu 100 de puncte baza sub clasicele obligatiuni de stat emise de Germania.

Citeste integral: www.banisiafaceri.ro 

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro