Cele mai periculoase E-uri

Cu toții am auzit că produsele care conțin anumite E-uri nu sunt sănătoase. Însă prea puțini dintre noi știm ce înseamnă acestea și de ce ele nu ar trebui să fie incluse în alimentația noastră.

E-urile sunt aditivi alimentari care fie dau culoare, fie îmbogățesc gustul produselor pe care le cumpărăm. Dar, în timp ce unele sunt inofensive, iar altele recomandate a se consuma frecvent, sunt E-uri care nu au ce căuta pe masa noastră pentru că sunt extrem de toxice și, în timp, pot provoca boli grave.

E155 este un colorant artificial, dăunător mai ales astmaticilor. El are efect cancerigen, determină hiperactivitatea, dar și sensibilizarea tegumentelor. Acesta se găsește în produsele de cofetărie, în special în cele care conțin ciocolată.

E315 este un stabilizator de culoare și se găsește în carnea de peste, moluște, crustacee, dressing-uri, sucuri, produse pe bază de ouă. Acesta poate duce la tulburări gastrointestinale și la crampe musculare. Determină tulburări de metabolism și inhibă coagularea sangelui.

E621 este un potențiator de aromă cu efecte neurotoxice care poate fi găsit condimente, supe sau piureuri la plic, sucuri și ketchup. Acesta provoacă  greață, arsuri la stomac, migrenă, tulburări respiratorii și poate duce până la boli precum Parkinson sau Alzeihmer.

E1520 este un îndulcitor artificial obținut din petrol care are efect neurotoxic, dă depresie și probleme cardiace. Este nociv și pentru piele, ducând la apariția dermatitelor. El se găsește, de obicei, în produse de cofetărie, cosmetice, înghețată sau popcorn. De asemenea, el este utilizat și ca antigel pentru echipamentele auto.

 

 

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro