Cele mai importante atacuri informatice care au lovit rețelele sociale

iulie 16, 2020

Atacul hackerilor asupra platformei Twitter a compromis conturile unor utilizatori importanți precum fostul vicepreședinte și actualul candidat pentru președinție Joe Biden, vedeta de televiziune Kim Kardashian sau fostul președinte Barack Obama. Deși este unul dintre cele mai de amploare atacuri informatice, nu este nici pe departe unul din primele, hackerii reușind în ultimii ani să producă daune importante rețelelor sociale.

Compania Twitter a anunțat miercuri că atacul a putut avea loc după ce hackerii au obținut controlul asupra conturilor unor angajați cu acces la sistemul intern și astfel au obținut acces pentru a putea prelua controlul asupra unora dintre cele mai vizibile conturi de pe platformă.

Astfel, ei au preluat conturile precum cele ale miliardarilor Jeff Bezos, Bill Gates, Elon Musk, Warren Buffet, Michael Bloomberg, al companiei Apple, ale politicienilor Joe Biden și Barack Obama, dar și a unor celebrități din showbiz precum Kanye West și Kim Kardashian.

Hackerii au postat mesaje pe conturile oficiale ale acestor personalități prin care, aparent, titularii le cereau fanilor să facă donații via o adresă de bitcoin, promițându-le că le vor dubla suma trimisă.

Atacuri similare asupra Twitter

Guvernul american a arătat, în noiembrie 2019, că a pus sub acuzare doi angajați Twitter pentru spionaj în favoarea Arabiei Saudite pentru că au accesat informații despre dizidenții care utilizau platforma.

Conform actelor oficiale, Twitter - care a eliminat zeci de mii de conturi false cu legături cu Arabia Saudită în decembrie - a aflat de accesul neautorizat încă de la finalul lui 2015.

Twitter a mai fost victima unor breșe de securitate sau a unor atacuri asupra conturilor celor mai importanți utilizatori în toți cei 14 ani de existență. Contul directorului executiv Jack Dorsey a fost spart în august 2019, fapt ce a permis unui persoane neautorizate să posteze public expresii rasiste și injurii.

Alte conturi preluate de hackeri au fost cele ale publicațiilor Associated Press și The Guardian în 2013, al vedetei Taylor Swift în 2015 și chiar și cel al lui Donald Trump în 2013.

Un atac din 2013 le-a permit hackerilor să capete acces asupra adreselor de e-mail, numelor de utilizatori și versiunilor criptate ale parolelor de la nu mai puțin de 250.000 de conturi.

În 2010, compania a ajuns la o înțelegere cu Comisia Federală pentru Comerț privind acuzațiile că a pus în pericol datele private ale utilizatorilor prin eșecul de a securiza informațiile personale.

O investigație a guvernului american din 2009-2010 a descoperit breșe serioase privind securitatea platformei care au permis hackerilor să folosească 45 de conturi importante, printre care cel al televiziunii Fox News sau cel al președintelui Barack Obama.

Facebook

În septembrie 2018, Facebook a arătat că hackerii au profitat de breșe de software pentru accesa circa 50 de milioane de conturi. Compania a redus numărul celor afectați, peste o săptămână, la 30 de milioane de conturi pentru care hackerii au obținut controlul, în timp ce pentru 29 de milioane au avut acces la informații confidențiale precum gen, religie, adresa de e-mail, numărul de telefon sau istoricul de căutări.

Facebook a trebuie să recunoască în 2018 și că firma de consultanță politică Cambridge Analytica a reușit să acceseze informații de pe profilul a 87 de milioane de utilizatori, caz ce s-a soldat cu o amendă de 5 miliarde de dolari din partea autorităților americane.

Gigantul IT a mai trebuit să recunoască în 2013 o altă breșă de software care a permis expunerea adreselor de e-mail și a numerelor de telefon a 6 milioane de utilizatori pentru acces neautorizat timp de un an, în timp ce o altă eroare din 2008 a permis expunerea datelor de naștere a 80 de milioane de utilizatori.

WhatsApp

Platforma de mesagerie deținută de Facebook a arătat în mai 2019 că a descoperit o breșă de securitate care a permis atacatorilor să introducă un virus care să expună datele personale prin intermediul aplicației. WhatsApp a precizat că breșa pare să fie făcută de un guvern care s-a folosit de tehnologia de supraveghere dezvoltată de o firmă privată cu scopul de a urmări grupurile care militează pentru drepturile omului.

Telegram

În 2016, hackerii iranieni au compromis zeci de conturi de pe aplicația de mesagerie instantă Telegram și au obținut numerele de telefon a 15 milioane de utilizatori iranieni, cea mai mare breșă cunoscută a unui sistem criptat de comunicații, potrivit experților cibernetici consultați de Reuters.

LinkedIn

Platforma deținută de Microsoft a suferit o breșă de securitate în 2012, după ce hackerii au postat online parolele a milioane de utilizatori.

Tumblr

Platforma destinată blogurilor a fost compromisă în 2013, când potrivit cercetătorilor parolele și e-mailurile a 65 de milioane de utilizatori au fost postate online.

 

 

 

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro