Cu totii am auzit cel putin o data de afectiunea denumita “hernie abdominala”. Hernia abdominala este o afectiune comuna, insa este important sa stim ca prevalenta exacta poate varia in functie de tipul de hernie, varsta, sex si alti factori specifici. In general, prevalenta herniei abdominale la nivel global se estimeaza a fi intre 1% si 5% din populatie.
In prezentul articol vom oferi raspunsuri complexe pentru zece cele mai importante si comune intrebari pe care persoanele ce se confrunta cu aceasta afectiune, le au.
Cuprins:
1. Ce este hernia abdominala?
2. Cum pot stii ca am o hernie abdominala?
3. Este hernia abdominala de mai multe feluri?
4. Care sunt cauzele aparitiei herniei abdominale?
5. Apar herniile abdominale doar la barbati?
6. Cum poate fi aceasta tratata?
7. Operatia deschisa sau operatia laparoscopic?
8. Ce este o eventratie?
9. Care sunt simptomele herniei abdomionale?
10. Pot face sport daca am o hernie abdominala mica?
1. Ce este hernia abdominala?
Herniile abdominale sunt o afectiune medicala comuna, des intalnita la persoane de toate varstele, in care o portiune de tesut sau un organ se deplaseaza din pozitia sa normala, trecand printr-o deschidere sau un punct slab din peretele abdominal.
2. Cum pot stii ca am o hernie abdominala?
Exista o serie de simptome clasice, specifice herniilor abdominale, insa este important sa aveti in vedere faptul ca doar medicul specialist poate sa va ofere informatii clare si exacte cu privire la diagnosticul precis. Mai presus decat orice informatie postata pe internet, sau experientele cunoscutilor ce au trecut prin situatii aparent similare, este pregatirea si expertiza profesionistului in domeniu ce poate oferi informatii clare si o opinie avizata in ceea ce priveste starea dumneavoastra de sanatate.
Este imperios necesar ca in cazul in care constatati faptul ca ati putea avea hernie abdominala, prezentand o serie de simptome si particularitati comune cu cele ale unui pacient diagnosticat, sa programati urgent o vizita la medicul specialist. Hernia abdominala se poate manifesta si evolua diferit, iar schema de tratament ce a functionat pentru un pacient cu hernie abdonimala, poate sa nu functioneze in cazul dumneavoastra.
Acest lucru este valabil nu doar in cazul herniilor abdominale, ci pentru orice alt tip de hernie existent.
Lipsa unui tratament personalizat, special adaptat situatiei dumneavoastra, poate conduce la marirea si evolutia herniei, iar in final va poate pune viata in pericol.
3. Este hernia abdominala de mai multe feluri?
Da! O hernie abdominala poate fi de mai multe tipuri, iar cele mai cunoscute sunt hernia inghinala, ombilicala si hiatala.
Daca ne raportam la o hernie inghinala, trebuie sa stiti ca, asa cum indica si numele, aceasta se dezvolta exclusiv in zona inghinala, unde o portiune de intestin poate patrunde printr-o deschidere sau un punct slab in peretele abdominal inferior. Hernia inghinala poate provoca disconfort si poate afecta mobilitatea si activitatile zilnice ale persoanelor care se confrunta cu aceasta afectiune.
O hernie ombilicala se manifesta in jurul buricului, atunci cand o parte a intestinului trece prin muschii abdominali slabiti din zona ombilicului. Aceasta forma de hernie poate fi vizibila sub forma unei umflaturi la nivelul buricului si poate provoca pacientului durere sau senzatie de presiune.
Hernia hiatala apare atunci cand o portiune a stomacului se deplaseaza in sus prin deschizatura din diafragma, denumita hiatus. Aceasta conditie poate duce la reflux gastroesofagian si poate provoca arsuri stomacale si disconfort in partea superioara a abdomenului.
4. Care sunt cauzele aparitiei herniei abdominale?
Asa cum am mentionat anterior, hernia abdominala poate fi de mai multe feluri, cele mai cunoscute fiind hernia inghinala, ombilicala si hiatala, in consecinta, cauzele aparitiei hernhiei abdominale difera in functie de tipul herniei la care ne raportam.
Atunci cand vorbim de o hernie hiatala, cei mai comuni factori de risc, fac referire la:
• Factori genetici
• Slabirea muschiului diafragmei care inconjoara hiatusul esofagian
• Cresterea presiunii abdominale, din cauze precum tusea cronica, varsaturi repetate sau ridicarea incorecta a greutatilor excessive
Raportandu-ne la hernia inghinala, vom observa ca difera cauzele aparitiai acesteia, iar cele mai frecvente se traduc prin:
• Ridicarea greutatilor excesive in mod repetat si incorect
• Constipatia cronica
• Tusea cronica sau efortul intens
• Bolile consumptive, neoplazii
• Obezitatea
• Sarcina si nasterea
In cazul herniei ombilicale, trei cele mai comune motive de dezvoltare a acestei afectiuni sunt:
• Obezitatea- Excesul de greutate poate exercita o presiune foarte puternica asupra peretelui abdominal si poate favoriza aparitia herniilor.
• Sarcina- La copiii nou-nascuti si la sugari, herniile ombilicale sunt adesea prezente de la nastere si pot fi cauzate de un muschi ombilical slab sau incomplet dezvoltat.
• Factori genetici- Anumite familii pot avea o predispozitie genetica deosebita la dezvoltarea herniilor ombilicale.
Asadar, deoarece hernia abdominala este de mai mulote feluri, in functie de tipul herniei si, implicit, zona in care aceasta afectiune se dezvolta, motivele aparitiei si factorii de risc difera considerabil.
5. Apar herniile abdominale doar la barbati?
Nu. Herniile abdominale pot aparea la orice persoana, de orice sex si orice varsta, inslusiv la nou nascuti, in cazuri izolate. Este adevarat faptul ca pentru herniile inghinale, barbatii au o predispozitie crescuta de a dezvolta aceasta afectiune dupa varsta de 50 de ani, insa nici sexul feminin nu este protejat in totalitate. Factorii genetici, diversele afectiuni, obiceiurile si stilul de viata al fiecarui individ sunt factorii cei mai importanti in ceea ce priveste aparitia acestei afectiuni. Sexul si varsta sunt indicatori aproape irelevanti atunci cand discutam de principalii factori de risc si profilul pacientului cu hernie abdominala.
6. Cum poate fi aceasta tratata?
In functie de evolutia, marimea si gravitatea herniei, schema de tratament este diferita. De asemenea, este important sa stiti faptul ca afectiunile particulare pe care fiecare pacient le prezinta, in mod izolat, pot infuenta schema de tratament pe care medicul o adopta. Din acest considerent, daca aveti certitudinea ca va confruntati cu o hernie abdominala, de orice fel, ori daca recunoasteti o parte din simptomele unei hernii abdominale este imperios necesar sa consultati medicul specialist pentru a obtine o schema personalizata de tratament, special adaptata situatiei dumneavoastra.
Tratarea herniilor se poate limita doar la urmarirea evolutiei acestora si vizitele regulate la medicul specialist, alaturi de un stil de viata sanatos si un regim echilibrat, atunci cand ne raportam la hernii mici, nedureroase.
In unele cazuri medicul poate recomanda administrarea unor medicamente sau purtarea unor dispozitive medicale precum centurile special concepute pentru diverse tipuri de hernii.
In situatiile cand hernia prezinta dimensiuni mari, iar viata pacientului este pusa in pericol sau calitatea vietii este afectata, medicul specialist poate propune metoda chirurgicala pentru tratarea afectiunii.
7. Operatia deschisa sau operatia laparoscopic?
In aceasta situatie, raspunsul este influentat de dimensiunea herniei, localizarea acesteia, parcursul interventiei chirurgicale, dar si de medicul chirurg specialist. Exista posibilitatea ca medicul dumneavoastra sa nu opereze laparoscopic, iar atunci singura optiune ramane chirurgia deschisa.
Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca operatia laparoscopic are o serie de beneficii foarte importante pentru pacienti, precum:
• Recuperare rapida
• Reducerea riscului de aparitie a unei eventratii
• Cicatrice mai putin vizibila
• Durere redusa
• Risc mai redus de infectie
• Perioada postoperatorie mai scurta de spitalizare
Daca particularitatile specifice herniei dumneavoastra va permit sa realizati interventia chirurgicala laparoscopic, asigurati-va ca alegeti un specialist care utilizeaza aceasta tehnica.
8. Ce este o eventratie?
O eventratie reprezinta ruperea suturii sau a straturilor peretelui abdominal la nivelul cicatricei postoperatorii sau intr-o zona din apropierea acesteia.
Chirurgia laparoscopica poate reduce riscul de aparitie a unei eventratii, cunsocuta si sub denumirea de hernie incizionala, in comparatie cu procedurile chirurgicale traditionale deschise, datorita inciziilor de dimensiuni reduse, dar si manipularii mai delicate a tesuturilor.
9. Care sunt simptomele herniei abdomionale?
Asemenea factorilor de risc, si simptomele herniilor pot sa difere in functie de tipul de hernie la care ne raportam. Cu toate acestea, este important de cunoscut faptul ca simptomele acestei afectiuni, difera, de asemenea, si in functie de marimea si gravitatea herniei.
In cazul herniei ombilicale, simptomele pot fi reprezentate de:
• Durere locala sau discomfort
• Protuberanta
• Disconfort abdominal
• Voma sau stari de greata
• Sensibilitate ridicata
In ceea ce priveste simptomele herniei inghinale, acestea pot varia, iar cele mai cunoscute sunt:
• Durere in abdomenul inferior sau in partea laterala a abdomenului
• Umflarea si sensibilitatea zonei inghinale
• Durere in abdomenul inferior sau in partea laterala a abdomenului
• Durere locala sau disconfort
• Senzatie de slabiciune sau senzatie de strangere in zona afectata
• Disconfort la nivelul testiculelor- in cazul persoanelor de sex masculine
Pentru hernia hiatala, avem o serie de simptome bine cunoscute, printre care amintim:
• Regurgitarea acidului gastric
• Dificultati in inghitire
• Sangerari gastrointestinale
• Arsurile stomacale
• Tuse cronica si probleme respiratorii
• Arderea si disconfortul in partea superioara a abdomenului si pieptului
• Balonare si senzatie de plenitudine
• Durerea in partea superioara a abdomenului si a spatelui
10. Pot face sport daca am o hernie abdominala?
In cazul in care aveti o hernie abdominala de dimensiuni reduse si care nu va provoaca disconfort, exista posibilitatea de a face miscare, insa inainte de a executa orice fel de exercitiu fizic, este necesar sa discutati cu o peroana avizata sau cu un medic chirurg Cluj sau din orasul dumneavoastra.
Daca aveti acordul specialistului de a face sport, este, totusi, indicat sa va concentrati pe exercitii cu un impact redus si sa le evitati pe cele intense. Tineti intotdeauna sub observatie evolutia simptomelor herniei dumneavoastra si nu va suprasolicitati corpul.
Speram ca printre cele mai comune intrebari despre hernia abdominala, prezentate in articolul nostrum, ati reusit sa gasiti raspunsuri si la nelamuririle cu care dumneavoastra va confruntati atunci cand ne raportam la aceasta afectiune.
Iniante de a lua orice decizie cu privire la hernia dumneavoastra, nu uitati ca fiecare organism este diferit, iar acest fapt este valabil si pentru hernie. Este necesar sa beneficiati de o abordare personalizata in ceea ce priveste schema de tratament, iar acest lucru se poate realiza doar cu ajutorul specialistului.
Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro