Emoţiile ne însoţesc orice acţiune şi orice decizie. Ele sunt ca aerul pe are îl respirăm - nu-l vedem, dar calitatea sa ne influenţează semnificativ. Atâta timp cât informaţiile emoţionale sunt ignorate sau reprimate, foarte des ne trezim obţinând cu totul alte rezultate decât cele pe care ni le-am propus iniţial. Sau ajungem să ne întrebăm de ce am depus atâta efort pentru a ne atinge un obiectiv ce ne aduce atât de puţină satisfacţie. Pentru toţi cei interesaţi de sporirea armoniei interioare şi a eficienţei acţiunilor lor, Competent Consulting lansează pe 1-2 martie 2008 primul program de dezvoltare personală bazat pe tehnici de inteligenţă emoţională (IE) şi validat de testul BarOn EQi: Smart Emotions™. Cele cinci module ale programului permit dezvoltarea plenară şi armonizarea tuturor abilităţilor de IE, pentru a vă asigura o viaţă mai uşoară, mai plăcută şi mai plină de satisfacţii.
Puneţi-vă următoarele întrebări:
• Dacă rezervorul ar fi gol, v-ar mira faptul că motorul maşinii refuză să pornească?
• Dacă tocmai aţi reformatat memory stick-ul, v-ar mira faptul că nu puteţi accesa documentul extrem de important pe care îl aveaţi acolo?
• Dacă aţi apăsat pe butonul Mute al telecomenzii, v-ar mira faptul că nu auziţi discuţia aprinsă de la televizor?
În mod evident nu. Este la mintea cocoşului că motorul are nevoie de benzină ca să meargă, că reformatarea poate fi inversată doar cu programe speciale, iar dacă vrem să auzim ce este la TV, trebuie să poziţionăm sonorul la un nivel adecvat.
Atunci, de ce nu este la fel de evident faptul că multe dintre neplăcerile cu care ne confruntăm se datorează faptului că emoţiile noastre nu se pot exprima, sunt de-a dreptul blocate sau informaţiile pe care vor să ni le transmită nu sunt luate în considerare?
Fără emoţii, nu există motivare şi perseverenţă.
Fără emoţii, nu putem înţelege multe dintre reacţiile noastre sau ale celorlalţi.
Fără emoţii, nu putem rezolva probleme şi lua decizii în acord cu valorile noastre şi ale celor din jur.
Dacă în prezent:
• te stresezi, depui eforturi şi suferi în mod inutil,
• trăieşti la un nivel de realizare profesională şi împlinire personală ce nu-ţi exprimă pe deplin potenţialul nativ şi
• ratezi o mulţime de şanse, unele unice în viaţă,
este pentru că nici în familie, nici la diferitele şcoli pe care le-ai frecventat nu ţi-au fost dezvoltate abilităţile de inteligenţă emoţională! În schimb, printre nenumăratele informaţii absolut inutile, ţi s-au inoculat o mulţime de prejudecăţi care te limitează şi care te împiedică să te simţi bine în propria piele.
Încearcă să aplici teorema lui Pitagora pentru a media un conflict dintre persoana iubită şi părinţii tăi. Merge? Evident că nu. Singura abordare eficientă este descrisă de paşii următori:
1. descoperă şi înţelege propriile reacţii emoţionale şi gânduri (convingeri/reguli) faţă de acea situaţie, pentru a-ţi înţelege pe deplin propria poziţie,
2. descoperă şi înţelege reacţiile emoţionale şi gândurile (convingeri/reguli) persoanei iubite faţă de acea situaţie, pentru a-i înţelege pe deplin poziţia,
3. descoperă şi înţelege reacţiile emoţionale şi gândurile (convingeri/reguli) părinţilor faţă de acea situaţie, pentru a le înţelege pe deplin poziţia,
4. descoperă emoţiile constructive comune şi convingerile/valorile împărtăşite de toţi pe baza cărora se poate depăşi conflictul,
5. facilitează rezolvarea disputei prin exprimarea cât mai constantă şi convingătoare a acestor emoţii şi valori.
Sau încearcă să foloseşti regulile de conjugare a verbelor neregulate pentru a-ţi găsi persoana iubită. Reuşeşti? Evident că nu. Cel mult poţi să-ţi uşurezi comunicarea, folosind aceeaşi formulări (corecte sau greşite) ca şi persoana care ţi-a atras atenţia. Dar pentru a stabili relaţia şi a facilita dezvoltarea iubirii, este mult mai util să-ţi înţelegi propriile reacţii emoţionale şi să ai capacitatea de a detecta şi înţelege reacţiile emoţionale ale persoanei iubite.
De aceea, în viaţa reală, cercetările au arătat că circa 50% din succes se bazează pe inteligenţa emoţională, adică pe capacitatea de a descoperi, recunoaşte, înţelege şi utiliza emoţiile în luarea deciziilor şi în aplicarea lor. Iar cheia dezvoltării inteligenţei emoţionale este autocunoaşterea.
Tradiţional, psihologii folosesc teste pentru a evalua diferitele aptitudini. În cazul inteligenţei emnoţionale, cel mai des folosit test este EQi, realizat de dr. Reuven BarOn. Am adaptat câteva dintre întrebările sale, pentru a-ţi oferi ocazia să te autoevaluezi. Răspunde la următoarele întrebări cu „da” sau „nu”, cât mai onest (adică în funcţie de modul în care acţionezi în mod real, nu aşa cum ţi-ai dori să acţionezi):
1. Poţi să-ţi recunoşti emoţiile în orice situaţie?
2. Poţi face diferenţa dintre emoţiile pe care le ai?
3. Ştii de ce la un moment dat te simţi într-un anumit fel?
4. Îţi poţi exprima sentimentele, convingerile şi opiniile şi ţi le poţi apăra de o manieră nedistructivă şi neviolentă?
5. Te respecţi şi te accepţi aşa cum eşti, inclusiv cu defectele şi neîmplinirile tale?
6. Te simţi în siguranţă şi ai încredere în tine majoritatea timpului?
7. Crezi că cei din jur te consideră o persoană care se cunoaşte bine?
8. Îţi manifeşti potenţialul şi talentele?
9. Ai putea spune despre viaţa ta că este împlinită şi că merită trăită?
10. Realizările din plan personal sau profesional te umplu de încântare şi satisfacţie?
11. Îţi alegi singur/ă modul în care gândeşti şi iei decizii?
12. Te simţi independent/ă din punct de vedere emoţional faţă de ceilalţi?
Ei bine, care este rezultatul? Persoanele cu nivel ridicat de inteligenţă emoţională (EQ) răspund „da” la 10-12 întrebări şi au o bună capacitate de detectare, înţelegere şi exprimare a emoţiilor. Sunt persoane care se simt bine în propria piele şi sunt mulţumite de viaţa pe care o au. Se cunosc bine şi ştiu cum să se pună în valoare. Au încredere în propriile forţe, au convingeri personale ferme, pe care le împărtăşeşsc celorlalţi. Sunt capabile să-şi conducă viaţa spre obţinerea a ceea ce îşi doresc cu adevărat.
Există cinci atribute specifice acestei abilităţi de IE. Întrebările la care ai răspuns cu „nu” îţi permit detectarea celor care stau la originea eventualelor probleme cu care te confrunţi în viaţă.
Întrebările 1-3 evaluează nivelul de conştientizare a emoţiilor. Persoanele care nu au această abilitate bine dezvoltată au senzaţia că sunt prizoniere într-o „închisoare emoţională”, ori că sunt pradă „exploziilor emoţionale” ce pun stăpânire pe ele. Nu înţeleg de ce anumite lucruri, persoane sau situaţii par la început atractive, dar apoi devin plictisitoare sau chiar enervante. Foarte adesea se trezesc ţinta ironiilor sau atacurilor altora, fără să ştie ce anume le-a provocat.
Recomandare: dacă ai răspuns „nu” la aceste întrebări, acordă mai multă atenţie emoţiilor tale. Atunci când ai tendinţa de a te izola considerându-te victimă, ori de a-i ataca pe ceilalţi, pentru a-i intimida, ori de a bârfi despre ceilalţi, decide să te observi şi să descoperi:
• cum te simţi,
• ce anume îţi menţine starea emoţională,
• ce altceva poţi face pentru a te elibera de acea emoţie.
Reţine: eşti singura persoană care îţi poate influenţa în mod real trăirile. Iar prin selectarea stării emoţionale, faci diferenţa între eşec şi succes, între depresie şi fericire.
Întrebarea 4 se referă la asertivitate. Aceasta se referă la capacitatea de a-ţi exprima gândurile şi emoţiile de o manieră neagresivă, chiar dacă nu sunt acceptate de către ceilalţi. Asertivitatea îţi permite să te afirmi, să-ţi atingi obiectivele, fără a intra în conflict cu ceilalţi. Datorită capacităţii de a-ţi mobiliza energia emoţională, ai capacitatea de a-ţi apăra drepturile şi a-ţi urmări interesele.
Recomandare: dacă ai răspuns „nu” la această întrebare, ia-ţi timp pentru a-ţi identifica valorile şi principiile de viaţă. Iar apoi foloseşte-le pentru a-ţi dirija deciziile din viaţă. Dezvoltă-ţi, de asemenea, abilităţile de comunicare (de exemplu participând la SmartEmotions™), astfel încât privirea, mimica, gesturile tale să susţină ceea ce afirmi.
Întrebările 5-7 evaluează imaginea de sine. Aceasta stă la baza stimei şi respectului pe care ţi le porţi, a conştiinţei valorii tale personale („câţi bani dai pe tine”). Încrederea în propriile forţe, îndrăzneala şi eficienţa se bazează pe o imagine de sine adecvată. Te simţi bine în propria piele, îţi place ce eşti, ce ai şi ce faci. Trăieşti o viaţă ce merită trăită.
Recomandare: dacă ai răspuns „nu” la aceste întrebări, participă la SmartEmotions™, la traininguri de Personal Branding sau fă coaching individual. Efectele se vor simţi imediat, atât în plan personal, cât şi profesional. Ajungi să fii persoana care ţi-ai dorit mereu să fii, iar viaţa îţi va deveni dintr-odată mai bună.
Întrebările 8-10 se referă la autoîmplinire. Aceasta este nevoia de ordin superior din piramida lui Maslow, ce nu are nevoie să fie deficitară pentru a fi conştientizată, ci ar trebui să fie urmărită permanent. Doar în felul acesta ajungi să-ţi exprimi pe deplin potenţialul şi talentele, iar viaţa este bogată în experienţe şi semnificaţii. În caz contrar, îţi lipseşte energia, entuziasmul, nu ai obiective pe termen lung, visele şi dorinţele tale ţi se par searbede şi lipsite de atractivitate. Nu prea ştii ce vrei de la viaţă şi de aceea aproape orice ţi s-ar întâmpla ţi se pare neatractiv.
Recomandare: dacă ai răspuns „nu” la aceste întrebări, participă la SmartEmotions™ sau fă coaching individual. Efectele se vor simţi rapid, atât în plan personal, cât şi profesional. Ajungi să-ţi înţelegi şi controlezi viaţa, ce va deveni dintr-odată mai atractivă şi plină de satisfacţii.
Întrebările 11-12 îţi evaluează gradul de independenţă, adică capacitatea de a-ţi purta singur/ă de grijă, atât în plan material, cât şi emoţional. Dacă această abilitate nu este suficient dezvoltată, aştepţi ca alţii să-ţi spună ce să faci, ce să gândeşti şi cum să te simţi. Îi laşi pe cei din jur să-ţi controleze viaţa şi să decidă pentru tine. Eşti fericit/ă doar atunci când ceilalţi sunt fericiţi, eşti trist/ă doar atunci când şi ceilalţi sunt la fel. De aceea, ceilalţi rareori îţi arată respect, contează pe tine şi te consideră o persoană importantă.
Recomandare: dacă ai răspuns „nu” la aceste întrebări, participă la SmartEmotions™ sau fă coaching individual. Efectele se vor simţi atât în plan personal, cât şi profesional. Ajungi să te eliberezi de co-dependenţe, de ataşamentele emoţionale excesive faţă de ceilalţi. Începi să-ţi trăieşti propria viaţă, sporeşti respectul faţă de tine pe care îl manifestă cei din jur. Îţi deschizi calea spre promovare în carieră şi spre relaţii personale echilibrate şi pline de satisfacţii.
Ai obţinut un scor mai mic de 10 la testul anterior? Citind explicaţiile ţi-ai dat seama că poate unele dintre răspunsurile date se bazau mai degrabă pe ce ţi-ai dori să faci, decât pe ceea ce faci cu adevărat? Te-ai convins de beneficiile pe care ţi le poate asigura dezvoltarea autocunoaşterii emoţionale?
Atunci rezervă-ţi imediat locul la primul modul al programului de dezvoltare personală „Smart Emotions™ - 5 paşi spre inteligenţa emoţională”, ce se va desfăşura pe 1 şi 2 martie 2008 la U Business Center, Bucureşti. Programul este conceput şi prezentat de Daniel Bichiş, singurul trainer român certificat internaţional în evaluarea şi dezvoltarea inteligenţei emoţionale. Daniel are peste 15 ani de experienţă de coaching la nivel individual, de cuplu şi organizaţional şi este de asemenea primul român certificat ca trainer NLP de către Richard Bandler şi Society of NLP, SUA.
Accentul este pus pe ACŢIUNE, nu pe INFORMAŢIE. Explicaţiile sunt simple, fără jargon psihologic, limitate la ceea ce este absolut necesar să fie ştiut pentru a pune în aplicare eficient tehnicile predate. Nu trebuie să vorbeşti cu alţii despre tine şi problemele tale decât dacă aceasta te ajută să ţi le clarifici mai bine. Tehnicile sunt astfel construite încât să respecte pe deplin intimitatea participanţilor, fără a sacrifica în vreun fel eficienţa lor. Majoritatea timpului este alocat exerciţiilor, pentru a asigura dezvoltarea celor 5 abilităţi ce susţin autocunoaşterea emoţională. Aceasta este tradiţia Competent Consulting, compania de training ce şi-a câştigat un excelent renume datorită calităţii deosebite a evenimentelor sale, atenţiei acordate fiecărui participant şi grijii faţă de toate detaliile organizatorice.
Descoperă de ce Competent Consulting şi-a luat ca deviză: „succesul dumneavoastră este profesia noastră”! Este momentul să-ţi redefineşti relaţia cu propriile emoţii - şi cu propria viaţă.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro