CEDO: România, condamnată la plata a 15 milioane de euro către foști proprietari

octombrie 2, 2020

Statul român a fost obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului la plata a peste 15 milioane de euro, cea mai consistentă sancțiune primită de România de la aderarea sa la UE, pentru că nu a rezolvat situația proprietarilor ale căror case au fost confiscate abuziv de regimul comunist și care, ulterior, după revoluția din 1989, au fost vândute chiriașilor. La 30 de ani de la Revoluție, România nu a soluționat situația proprietarilor de imobile confiscate de statul comunist în perioada 1950-1989, adesea cu drame de neimaginat, cu proprietari condamnați fără vină la închisoare, unde au murit torturați, și cu membri ai familiei trimiși în Bărăgan sau la munca de jos.

 

Este cea mai răsunătoare victorie a proprietarilor deposedați abuziv, anul acesta România fiind condamnată, până acum, la peste 20 de milioane de euro despăgubiri. În luna iulie, Cauza Nistor și alții contra României (29 de dosare) obliga statul român să plătească altor proprietari, pentru aceeași situație de drept, 5 milioane de euro.

„Săptămâna aceasta Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat 6 hotărâri împotriva statului român, pentru că nu a reușit să rezolve, în 30 de ani, situația proprietarilor ale căror imobile naționalizate au fost vândute chiriașilor”, anunță Asociația pentru Proprietatea Privată.

Pentru că în România nu au primit despăgubiri pentru proprietățile trecute abuziv în proprietatea statului comunist, foștii proprietari s-au adresat instanței de la Strasbourg. Deși în urmă cu 10 ani statul român s-a angajat în fața autorităților europene să modifice cadrul legislativ, astfel încât să propună un mecanism eficient de despăgubire a foștilor proprietari, în prezent sunt zeci de mii de dosare nerezolvate, iar în multe cazuri măsurile compensatorii acordate sunt derizorii.

Prin decizia din 14 martie 2019 Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, organism care supraveghează punerea în executare a hotărârilor CEDO de către state, i-a solicitat României să adopte măsuri suplimentare legislative și să prezinte, până la 31 mai 2019 situația dosarelor referitoare la despăgubiri pentru imobile naționalizate.

„Nici guvernul PSD, nici guvernul liberal care i-a urmat nu au luat vreo măsură concretă pentru cazurile semnalate de CEDO, astfel încât instanța europeană a fost nevoită să rezolve zeci de dosare.(103 dosare au fost reunite în cele 6 cauze soluționate marți la Strasbourg). Statul român este astfel obligat să plătească despăgubiri foștilor proprietari la valoarea de piață, în majoritatea cazurilor adăugând și câte 5000 de euro daune morale, plus cheltuielile de judecată ocazionate de introducerea acțiunii la CEDO”, spune asociația amintită.

Dacă situația acestor proprietari s-ar fi rezolvat în țară, aceștia ar fi primit despăgubiri într-un cuantum mult mai mic, la nivelul grilelor și calculelor realizate de ANRP, prin Comisia pentru Națională pentru Compensarea Imobilelor, în tranșe anuale timp de 5 ani și nu ar fi primit daune morale.

Prin urmare, CEDO face dreptate, dar după 15-17 ani mulți dintre foștii proprietari au încetat din viață, iar în unele dintre cauze nu au fost introduși în cauză moștenitorii.

Primăria Municipiului București mai are de soluționat 20.842 de notificări. În ritmul de până acum, spune asociația, ar mai trece încă 17 ani până vor fi soluționate, pentru că de la primărie dosarul plească la prefectură care face controlul de legalitate și, fie sesizează instanța, dacă apreciază că nu este corectă dispoziția Primarului General, fie trimite dosarul la ANRP, unde se fac alte verificări. După încă 5 ani de așteptare, dar uneori nici acest termen nu este respectat, ANRP, prin Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor, poate să invalideze dispoziția primarului și fostul proprietar nu mai primește nimic sau poate să stabilească o valoare modică a despăgubirilor, care vor fi achitate în 5 tranșe anuale.

Despăgubirile stabilite de CEDO în ședința din 29 septembrie 2020 au fost:

1. Cauza Dimitrie Dan Popescu și alții contra României (25 de dosare) – despăgubiri în total de 2.989.350 euro

https://hudoc.echr.coe.int/eng…

2. Cauza Molațiu și alții contra României (21 de dosare) – despăgubiri în total de 3.357.915 euro https://hudoc.echr.coe.int/eng…

3. Cauza Komaromi și alții contra României (24 de dosare) – despăgubiri în total de 4.059.379 euro https://hudoc.echr.coe.int/eng…

4. Cauza Lengauer și alții contra României (23 de dosare) – despăgubiri în total de 3.112.765 euro

https://hudoc.echr.coe.int/eng…

5. Cauza Grigorescu și alții contra României (5 dosare) – despăgubiri în total de 1.060.034 euro

https://hudoc.echr.coe.int/eng…

6. Cauza Buttner și alții contra României (5 dosare) – despăgubiri în total de 964.554 euro

https://hudoc.echr.coe.int/eng…

Total 15.543.997 euro

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro