Ce vor sa faca tinerii dupa absolvire Print

mai 13, 2010

Prima editie a Targului International al Absolventilor 2010, desfasurata in zilele de 7 si 8 mai, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, a atras peste 10.000 de tineri dornici sa se informeze despre posibilitatile de continuare a studiilor, de participare la un program de internship sau de gasire a unui loc de munca, precum si de dezvoltare a unei afaceri proprii.

In contextul dificultatilor pe care le intampina tinerii in ceea ce priveste integrarea lor pe piata muncii, Targul Absolventilor a pus la dispozitia acestora, in premiera in Romania, o platforma integrata de oferte:

Educatie: 20 expozanti.
Servicii de educatie: 19 expozanti.
Antreprenoriat si servicii pentru tinerii: 37 de expozanti.
Internship si joburi entry level : 24 de expozanti.
Targul s-a adresat elevilor de liceu, studentilor, tinerilor absolventi de liceu si universitate, cat si parintilor, profesorilor si specialistilor in resurse umane. Tinerii au avut posibilitatea sa se informeze si sa beneficieze de oferte atractive atat pentru devoltarea carierei, cat si pentru dezvoltarea personala:
Studii universitare si postuniversitare, programe de burse si granturi: 18 colegii si universitati din Romania si din strainatate.
Cursuri de limbi straine si cursuri de perfectionare, centre de testare: 19 institutii si organizatii romanesti si straine de prestigiu.
Programe de sustinere a antreprenoriatului si servicii: 17 institutii si organizatii.
Programe de internship lansate direct la targ de 20 de companii, plus alte cateva sute de pozitii care pot fi accesate online.
Peste 2.000 de locuri de munca entry level.
Chestionati la iesirea de la targ, majoritatea elevilor care au completat formularele distribuite au spus ca au fost interesati, in mod firesc, de sectiunea dedicata educatiei (55%). Liceenii s-au aratat interesati, in mod egal, de ofertele de programe de studii, burse si granturi oferite atat de institutiile de invatamant din Romania, cat si de cele din strainatate. Principala diferenta in cadrul acestui targ a facut-o prezenta universitatilor, in special a celor straine. Ar trebui ca toate targurile sa aduca astfel de oferte. Initiativa este foarte utila, in contextul dificil de gasire a unui job pentru un absolvent de liceu, a declarat unul dintre participantii la eveniment.
Trei sferturi dintre respondenti si-au exprimat dorinta de a continua studiile, dar cativa dintre acestia nu au exclus si posibilitatea de lucra in paralel. Doar 34,4% dintre elevii chestionati au declarat ca vor sa se angajeze. Joburile care le-au starnit mai mult interes au fost cele din IT, telecomunicatii, dar si cele din productie. Absolventii de liceu s-au lasat atrasi si de sectiunea dedicata antreprenoriatului, 3,1% declarand ca ar dori, dupa absolvire, sa initieze o afacere. Unul dintre tinerii care au participat la targ cu un stand pentru prezentarea propriei afaceri s-a aratat incantat de faptul ca a putut sa-si promoveze propria afacere, ceea ce i-a dat incredere sa continue planurile de business.
Studentii, in schimb, au fost atrasi in mai mare masura de ofertele de joburi ale companiilor (62,2%). Doar 16% dintre cei chestionati au zabovit in fata standurilor cu oferte de studii. 42,2 au fost atrasi de programele de studii ale institutiilor romanesti de invatamant, ceea ce arata increderea lor in sistemul universitar autohton. Imbucurator este si faptul ca 14,4% au fost preocupati sa viziteze zona antreprenoriala si tot atatia au spus ca ar dori sa inceapa o afacere dupa terminarea studiilor. Rezultatele oglindesc faptul ca inca este o nevoie mare de educatie pentru afaceri in randul tinerilor, cat si necesitatea de a promova cultura antreprenoriala in Romania si de a imbunatati imaginea generala a mediului de afaceri romanesc.
56,6% dintre absolventii cu studii superioare chestionati cu privire la intentiile pe care le au dupa absolvirea facultatii au declarat ca doresc sa aprofundeze studiile urmand un master, dar ca ii preocupa si gasirea unui loc de munca. 55,5% au declarat ca vor sa se angajeze dupa absolvire. Initiativa organizatorilor de a prezenta in paralel ofertele de studii, joburi si internshipuri mi s-a parut foarte buna pentru ca, in prezent, este foarte greu sa-ti gasesti in loc de munca, explica unui dintre studentii intervievati. Un alt tanar ne-a declarat ca targul, asa cum a fost organizat, a fost folositor studentilor deoarece au avut ocazia sa participe la workshop-uri si prezentari ale unor companii, ceea ce i-a ajutat sa isi depuna CV-urile in locurile cele mai potrivite. Pozitiile cele mai vizate de studenti au fost cele din domeniile IT (16,6%), inginerie (12,2%), bancar (11,1%), resurse umane (8,8%), asigurari (7,7%), la fel si cele din contabilitate-financiar.
Pe toata durata evenimentului, aproape 1.000 de tineri au participat la prezentari si workshopuri (v. agenda completa: www.targulabsolventilor.ro) sustinute de companii si institutii educationale, pe teme de interes privind dezvoltarea personala si profesionala, programe de studii si de internship, oportunitati de inscriere in diferite proiecte si competitii.

Pe langa serviciile de consiliere in cariera, la care vizitatorii au avut acces gratuit in cadrul targului, organizatorii le-au oferit acestora posibilitatea de a obtine informatii utile pentru orientarea in cariera, prin lansarea lucrrii recomandate de Financial Times si adaptat n limba romana Ghidul carierei pentru absolventii universitari autoare Dr. Shirley Jenner.

La incheierea evenimentului au fost consemnate cateva impresii ale expozantilor:

Targul Absolventilor 2010 raspunde unei palete largi de nevoi si asteptari ale tinerei generatii. Evenimentul a reunit cu succes sub sigla sa prezentarea unei bogate oferte educationale din partea unor institutii prestigioase de invatamant superior, de stagii de practica si locuri de munca, initiative antreprenoriale de succes, dar si produse si servicii destinate tinerilor. Proiectul este o premiera valoroasa pe care o dorim continuata in anii viitori.
Adela Jansen, Director executiv resurse umane, BRD -Groupe Societe Generale

Targul a fost o ocazie buna de a intalni studenti si absolventi interesati de programul nostru de stagii. Ne-am fi dorit un grad mai mare de participare a studentilor de la facultati tehnice, din domeniul IT & C.
Ni s-a parut a fi un bun exercitiu pentru participanti de a se intalni cu noi, de a ne cunoaste intr-un cadru mai putin formal decat cel al interviurilor si am identificat cativa potentiati stagiari la IBM. Umeaza sa demaram procesul de selectie si ne asteptam la un numar mare de aplicanti atat pe platforma Startinternship, cat si pe pagina de cariere IBM, pe care am avut ocazia sa o promovam prin intermediul targului.
Echipa HR, IBM Romania

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro