Ce trebuie sa stii despre extensiile TLD atunci cand achizitionezi un plan de gazduire domeniu

septembrie 28, 2021

In hosting, domeniul reprezinta adresa care se asociaza cu site-ul web. Multe persoane acorda importanta denumirii, insa extensia TLD este la fel de importanta. Iata ce rol are aceasta pe serverul de gazduire domeniu!

Ce este un TLD?

Termenul TLD este o prescurtare de la Top Level Domain si face referire la extensia pe care o regasesti la finalul domeniului, imediat dupa ultimul punct. Site-ul web mai este alcatuit dintr-un second-level domain si un protocol, care poate fi http sau https. In unele cazuri, exista si un subdomeniu, care se plaseaza in partea stanga si indica o sectiune specifica.

De exemplu, https://blog.siteulmeu.com contine urmatoarele componente:

  • com - extensie TLD
  • siteulmeu - second-level domain
  • blog - subdomeniu
  • https - un protocol care asigura transferul de date sigur pe internet

In prezent, majoritatea domeniilor nu mai folosesc inceputul www, iar acesta a ajuns considerat doar un prefix. Cat despre site-urile http, Google a anuntat faptul ca le prezinta drept fiind periculoase si trebuie sa instalezi un certificat SSL pentru a rezolva problema.

Care sunt cele mai populare TLD-uri?

Majoritatea TLD-urilor din prezent se incadreaza in categoria „gTLDS”, insemnand faptul ca acestea au denumiri generice pentru serviciile de gazduire domeniu. Spre exemplu, extensia .com poate fi utilizata de catre orice tip de website. Exista insa si alte denumiri care se potrivesc pentru anumite activitati, cum ar fi .org (organizatii), .net (retele) sau .biz (afaceri). Alte denumiri considerate la nivel global generice sunt .ltd (limited liability company) si .tech (tehnologie). In prezent, s-au creat nenumarate TLD-uri noi in Internet Assigned Numbers Authority (IANA). De exemplu, denumirea .name face referire la o utilizare personala, iar .store si .shop sunt legate de domeniul eCommerce. Acestea sunt doar indicatii si nu reprezinta obligatii pentru nicio persoana careia ii place o anumita extensie.

Ce trebuie sa stii despre TLD-urile legate de tara (ccTLD)?

Un ccTLD este alcatuit din 2 litere pe orice server de gazduire domeniu. In momentul de fata, exista in jur de 316 disponibile, deoarece o parte dintre ele fac referire la teritorii. Denumirea .ro este potrivita pentru business-urile care se adreseaza publicului din Romania. Daca vrei sa te extinzi in alte zone, poti folosi si o extensie precum .de (Germania), .jp (Japonia) sau .fr (Franta).

Motoarele de cautare vor indexa paginile in functie de relevanta, dar alegerea unui ccTLD va avea un impact SEO. Asta pentru ca Google prioritizeaza locatia si aduce oamenii care sunt cel mai aproape. In plus, acestia trebuie oricum sa-si aminteasca denumirea oficiala si sa stie cui te adresezi. Asadar, alege o extensie care are legatura cu publicul tinta si care sa arate profesional. In acest mod, vei obtine un numar mai mare de click-uri.

Cum te afecteaza extensia TLD cand achizitionezi serviciul de gazduire domeniu?

Chiar daca domeniul oficial iti apartine, brandul tau poate fi inregistrat in continuare cu alta extensie. Din acelasi motiv, multi proprietari de afaceri aleg sa cumpere orice TLD valabil. Aceasta este o strategie eficienta pentru etapa de raspandire, dar probabil nu reprezinta o actiune necesara acum. La THC.ro dispui de peste 1,000 de extensii pentru serviciul de gazduire domeniu la preturi reduse!

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro