In primul rand trebuie sa stiti ca un acvariu plantat are nevoie de substrat. Substratul se pune pe fundul acvariului si principalul sau rol este cel de suport pentru plante. Acesta ar trebui sa aiba o grosime de 5-7 cm pentru a permite radacinilor plantelor sa se dezvolte in voie. In substrat se acumuleaza resturile de mancare si excrementele de pesti care joaca rol de nutrienti pentru plante.
Substratul poate fi format din pietris, nisip sau turba acoperita cu nisip. Nu folositi doar nisip sau pietris foarte fin deoarece acesta sufoca radacinile plantelor si nu permite patrunderea diferitelor reziduri care pot avea rol de nutrienti. Deasemena nu folositi pietris calcaros deoarece creste duritatea apei. Cel mai simplu mod de a vedea daca pietrisul este calcaros este testul cu otet. Daca pietrisul este calcaros, cand este atins de otet are loc o reactie chimica usor de recunoscut. Pietrisurile si pietrele calcaroase se folosesc doar in acvariile cu cichlidele africane, deoarece acestea prefera o apa mai dura.
Cel mai obisnuit substrat si cel mai usor de intetinut este cel din pietris fin(cat bobul de orez care) deoarece se curata destul de usor si nu acumuleaza foarte multe reziduri. In acest tip de substrat plantele se dezvolta destul de bine dar e indicat ca din cand in cand sa mai adaugam nutrienti din comert care au rol important in dezvoltarea sanatoasa a plantelor noastre. Modul de aranjare al substratului poate depinde de gusturi dar varianta consacrata ar fi in panta. Adica substratul sa aiba grosimea mai mica in fata (2-3 cm -e chestie de estetica) si sa creasca spre spatele acvariului.
DECORAREA ACVARIULUI
Inainte de a incepe sa decorati acvariul cu diferite obiecte care se gasesc la tarabele vanzatorilor, ganditi-va ca ceea ce aveti in casa este un colt din natura care ar trebui sa fie o copie fidela dupa aceasta. De aceea nu va recomand castelele, scafandrii, scoicile din plastic si alte nebunii care se mai gasesc prin comert.
Acvariul e un colt din natura, iar in natura principalele elemente de decor sunt plantele, pietrele si lemnele. De aceea si in acvariul nostru putem sa punem si sa aranjam diferite pietre, sa formam grote sau pereti care sa dea pestilor senzatia de siguranta. Un peste care nu are plante sau diferite elemente de decor dupa care sa se poata ascunde e un peste stresat care se poate imbolnavi usor. In lipsa pietrelor sau a plantelor se pot folosi si givece sparte din lut ars sau ceramica, caramizi, jumatati de nuca de cocos (curatate bine si fierte).
Plantele -plantele sunt cea mai importanta compenenta de decor si cea mai frumoasa deopotriva. Asa cum exista plante de uscat de toate dimesiunile, formele si culorile, asa exista si plante adaptate mediului acvatic. Exista plante considerate pentru incepatori care cresc fara a avea nevoie de conditii speciale si plante pentru avansati care cresc doar daca le oferim un mediu prielnic. Plantele au in general nevoie de substrat dar exista si plante de suprafata -ex ceratopteris thalictroides, riccia. Pe langa substrat plantele au nevoie de o lumina corespunzatoare timp de 8-12 ore pe zi, de CO2 care este produs de pesti dar se poate aduga prin metode artifciale daca vreti plante superbe si substante nutritive care se gasesc sub forma lichida, de pastile etc.
Inainte de a cumpara o planta trebuie sa aveti grija si de unde o cumparati. Pe frunzele plantelor se pot transporta icre de melci sau diferite bacterii care pot imbolnavi pestii.
LUMINA
Fie ca optati pentru un acvariu plantat fie ca optati pentru unul neplantat, veti gasi necesara existenta unei surse de lumina deasupra acvariului. In general in acvaristica se folosesc neoanele deoarece consuma mai putin si degaja mai putina caldura.
Daca nu tineti plante si aveti un acvariu axat pe pesti atunci puteti sa folositi ce tip de neon va place atat timp cat nu orbiti pestii. Un neon special facut pentru a evidentia culorile pestilor este Phillips Aquarelle.
Daca vreti sa aveti un acvariu plantat atunci tipul de neon de care aveti nevoie este cel cu lumina calda (galbena). Daca acvariul este prea mic si nu gasiti neoane cu dimensiunea potrivita, puteti folosi la fel de bine becuri economice cu lumina calda. Dar in general, la un acvariu serios se folosesc neoanele de marca. Cea mai buna varianta pentru plante este lumina data de neoanele Philips TLD 830. Aceste neoane au un raport calitate pret foarte bun. Ca alternativa la Philips ar fi si Osram Fluora dar tot modelul cu lumina calda. Pe piata mai exista diferite marci de neoane, depinde numai de buzunar si de dorinta voastra de a experimenta. Daca nu vreti sa folositi o reteta sigura puteti incerca alte marci si observa rezultatele. Cantitatea minima pentru un acvariu plantat este de 0,5 Watti/litru dar daca vreti sa puteti tine si plante pretentioase atunci se recomanda chiar si 1 W/litru. Compensarea unei lumini mai putin puternice se poate face prin montarea de suprafete reflectorizante, care sa reflecte lumina spre suprafata apei.
CAPACUL
Capacul poate fi considerat si el un echipament dar nu e unul indispensabil si de aceea i-am dedicat o rubrica speciala. Un acvariu nu are nevoie obligatoriu de capac dar exista cateva functionalitati care il fac necesar de multe ori. Reprezinta suport pentru becurile sau neoanele care ilumineaza acvariul, nu permite evaporarea apei la fel de usor, nu permite pestilor sa sara din acvariu. Acesta poate fi cumparat dar se gasesc la dimensiuni fixe si sunt destul de scumpe -300-400 RON sau poate fi confectionat din diferite materiale. Materialele din care se poate confectiona un capac sunt - parchetul laminat, lambriurile din lemn sau pvc, plexiglass si chiar sticla. Cel mai usor de confectionat si cel mai indicat este cel facut din lambriuri de pvc. Acestea sunt usoare, rezistente la apa si se lipesc cu sper glue. Mai usor de atat nu exista. Capacele de obicei au o usita mai mica sau mai mare pe unde hranim pestii sau facem anumite lucruri care necesita sa umblam in acvariu fara a ridica tot capacul.
SUPORTUL PE CARE STA ACVARIUL (Standul)
Fie ca avem un acvariu mic sau unul foarte mare aveam nevoie de un loc unde sa-l punem. Daca nu-i gasim nici un loc pe mobila deja existenta in casa datorita dimesiunilor sau greutatii atunci trebuie sa-i construim un stand. Acesta poate fi facut din PAL pentru acvariile de mici dimensiuni, din lemn acoperit cu pal pentru cele de dminesiuni medii, iar pentru cele de peste 200 de litri ar fi bine sa facem un stand cu schelet din teava rectangulara care sa ne ofere sigranta ca va rezista in timp.
INTRETINEREA ACVARIULUI
Pentru a avea un acvariu cu pesti si plante sanatoase, cu apa curata si fara alge trebuie sa respectam cateva conditii. Apa din acvariu se schimba oadata pe saptamana in proportie de 25-30% pentru a se elimina din nitritii adunati si pentru a-i pastra propietatile chimice neschimbate. In cazul unor accesorii acvarii mai aglomerate apa se poate schimba si mai des iar in cazul acvariilor cu pui poate fi schimbata si zilnic dar niciodata mai mult de 30-40% sau TOATA. Schimbatul apei des nu dauneaza nici pestilor nici plantelor, ba chiar e benefic daca e facut in proportia indicata. Un schimb masiv de apa poate duce la imbolnavirea pestilor pentru ca nu au timp sa se obisnuiasca cu schimbarea brusca in chimia apei.
De obicei schimbatul apei se face cu o pompa speciala cu furtun si palnie la un capat cu care se curata si fundul acvariului de resturile ramase de la mancare pestilor sau cu excrementele acestora. Aceasta curatare trebuie facuta temeinic, daca se aduna prea multe substante daunatoare apa se impute iar pestii se imbolnavesc.
Deasemenea pentru a nu avea probleme cu algele acvariul trebuie ferit de lumina directa a soarelui. Algele intotdeauna vor aparea intr-un acvariu, acestea se depun pe tot ce inseamna decor si chiar si pe geam. Exista diferite dispozitive care curata geamurile acvariului pentru a vedea clar pestii la orice magazin de acvaristica.
» Preluat de pe LivePr.ro - Ce stii despre acvarii si amenajarea lor?
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro