Ce spun unghiile despre sănătatea ta

Unghiile pot fi un barometru al sănătăţii tale, dacă ştii să citeşti mesajul pe care ţi-l transmit. Dacă ai unghiile albe, galbene sau dacă se exfoliază foarte mult poate fi un semn al unei boli netratate a plămânilor, inimii sau a pielii.

Culoarea unghiilor poate fi un indicator al sănătății. Unghiile unei persoane sănătoase ar trebui să fie rozalii. Când acestea devin albe sau foarte palide este posibil să suferi de o anemie, o lipsă a nutrienților sau o boală hepatică. Când unghiile capătă o tentă de albastru poate fi din cauza țesuturilor care nu primesc suficient oxigen. De asemenea, poate fi vorba de o boală a plămânilor sau de diabet. Dacă pe țesutul de sub unghii apar dungi sau pete negre este un simptom care ar trebui să ne trimită urgent la doctor. Petele de sub unghii pot fi semnul unui melanom, cel mai periculos cancer de piele. De altfel, unghiile cu şanţuri sau mici denivelări pot reprezenta primul semn al psoriazisului.

Chiar dacă unghiile pot fi un indiciu privind existenţa unei afecţiuni, în general ele nu reprezintă primul semn. Dacă ai o problemă cu plămânii, vei observa că respiri cu dificultate înainte ca unghiile să-ţi devină albăstrii. Totuşi, nu strică să ţii cont şi de ceea ce îţi transmit unghiile tale.