Ce se întâmplă cu TVR și SRR? Strategia în doi pași propusă de USR-PLUS

februarie 11, 2021

Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai (USR-PLUS), susține că cea mai importantă modificare legislativă în privința TVR și SRR o constituie divizarea funcției de președinte al Consiliului de Administrației și cea de director general. Potrivit acestuia, modificarea urmează să fie făcută rapid în Parlament pe baza unui proiect deja existent. Fostul președinte al Comisiei, Gigel Știrbu (PNL), a precizat că o astfel de decizie nu a fost luată la nivelul Coaliției de guvernare.

Reforma televiziunii și radioului public reprezintă o promisiune din timpul campaniei electorale. Cu toate acestea, până acum, la nivelul Parlamentului, s-a constituit doar un grup de lucru în cadrul Coaliției pentru a se discuta despre acest subiect. Nu a fost anunțată încă o decizie oficială privind strategia pentru TVR și SRR.

Toate partidele din majoritatea parlamentară sunt de acord însă cu respingerea rapoartelor de activitate ale celor două instituții media, ceea ce înseamnă schimbarea conducerilor.

Dincolo de această schimbare a unor oameni din funcții, se discută și anumite modificări legislative. Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Iulian Bulai (USR), susține că a identificat deja prima măsură care trebuie luată, dar și strategia rapidă prin care poate să fie adoptată. Potrivit acestuia, ideea a rezultat și în urma întâlnirilor avute cu specialiștii din cele două instituții și reprezentanții sindicatelor.

„Pot să vă dau în premieră, în urma consultărilor cu foarte mulți actori publici, dar mai ales actori interni din cadrul celor două societăți de media, la întrebarea care este schimbarea legislativă cea mai importantă și iminentă pe care trebuie să o facem pentru a obține un progres în cel mai scurt timp în cadrul SRR și TVR, răspunsul a fost următorul: divizarea celor două funcții, președinte care să reprezinte managementul și interesul Consiliului de Administrație și director general, director care să se ocupe de deciziile comitetului director și de conținutul editorial și strategic al televiziunii și al radioului public”, a declarat Iulian Bulai pentru Europa Liberă.

Președintele Comisiei de Cultură a adăugat că în acest moment un singur om decide și bugetul, dar și conținutul editorial. Iulian Bulai susține că a găsit și o soluție rapidă pentru implementarea acestei măsuri.

„Este un vehicul ajuns în ultima fază, avem o cerere de reexaminare la Comisie din partea președintelui. Este posibil să respingem acea reexaminare și să ajungă în plen imediat pentru a obține această solicitare de diferențiere între cele două funcții”, a susținut Bulai.

Deputatul USR susține că este necesar să se apeleze la un „vehicul existent” pentru ca schimbarea să apară rapid. El a subliniat că un viitor „calup mare de schimbări” va apărea într-o altă fază, în lunile următoare. Până la reformă, Coaliția vrea să schimbe conducerea celor două instituții, votată în timpul majorității care a aparținut PSD și aliaților săi.

Proiectul legislativ la care face referire Iulian Bulai este inițiat de fostul senator PSD, Georgică Severin, în prezent șeful radioului public, susține Gigel Știrbu (PNL), fost președinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaților.

Cererea de reexaminare stă de câțiva ani la sertar, fără a fi dezbătută în comisie. Liberalul are mari îndoieli că strategia prezentată de Iulian Bulai a fost agreată în Coaliția de guvernare.

„Această lege a fost făcută pentru a da job unor oameni din PSD și nu pentru a face cele două instituții media funcționale. Ca atare, până când nu există o decizie Coaliției de guvernare pentru o strategie de viitor pentru cele două instituții, eu nu mă pot pronunța. Dacă alții o fac, ori au mai multe informații decât mine, ori nu țin cont de deciziile Coaliției de guvernare. Dacă decizia Coaliției de guvernare este alta, atunci ce va facem domnul Bulai?”, a fost poziția exprimată de Gigel Știrbu pentru Europa Liberă.

Deputatul PNL a adăugat că orice discuție în spațiul public trebuie să aibă loc după o decizia finală în cadrul Coaliției de guvernare.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro