Ce se ascunde in spatele desteptaciunii? Prostia?

Creierul uman este un aparat ciudat. in majoritatea cazurilor in care se confrunta cu o situatie noua care prezinta o serie de variabile, abandoneaza analiza atenta si face apel la o serie de scurtaturi mentale care duc, de cele mai multe ori, la raspunsuri gresite. Un nou studiu decopera un adevar ciudat: cu cat omul este mai destept, cu atat este predispus la astfel de erori.

Conform studiului publicat in Jurnalul Personalitatii si al Psihologiei Sociale, cu cat gradul de inteligenta este mai ridicat, cu atat se manifesta mai puternic tendinta de a lua decizii gresite atunci cand vine vorba de rezolvarea unor probleme simple, datorita deviatiilor de rationament.

Erorile au fost demonstrate de catre oechipa de cercetatori de la Universitatea din Toronto care au aplicat un chestionar cu intrebari simple unui esantion de 482 de studenti. Intrebarile au fost de tipul: "O racheta de tenis si o minge costa un dolar si zece centi. Racheta costa cu un dolar mai mult decat mingea. Ce pret are mingea?"

Daca ne grabim s-ar putea sa raspundem ca mingea costa zece centi. Raspuns gresit, pretul corect al mingii este cinci centi. Raspunsul gresit demonstreaza scurtaturile mentale pe care le-a aplicat creierul in procesul de rezolvare al acestei probleme, fapt manifestat la mai mult de 50% dintre subiectii studiului, studenti ai unor institutii prestigioase de invatamant superior ca Harvard, Princeton sau M.I.T.

Uimiti de rezultate, cercetatorii au mers in profunzime si au incercat sa descopere cauzele datorita carora oamenii destepti dau dovada de "prostie" atunci cand sunt pusi in fata unor probleme simple. Ipoteza lansata spune ca aceste greseli sunt determinate de modul in care ne percepem in raport cu altii. Observam greselile la probleme simple pe care le fac, dar nu reusim sa reactionam si sa evitam aceste greseli cand suntem pusi in situatii similare, chiar daca ne rezervam un timp mai lung de gandire.