Programul Prima Casa a fost, pentru o buna parte din perioada de criza, motorul care a sustinut piata imobiliara de la intrarea intr-un inghet total din care revenirea ar fi fost mult mai dificila. Cele mai multe tranzactii imobiliare in perioada 2009-2012 au fost locuinte prin Prima Casa, vandute tinerilor interesati de preturile tot mai mici fata de cele din plin boom imobiliar, cand era extraordinar de greu pentru un cuplu tanar cu venit mediu sa viseze la o locuinta proprie. Conform unor site-uri de specialitate precum www.gimo.ro, cumparatorii continua sa se bazeze puternic pe acest tip de finantare, doar in 2014 programul Prima Casa a beneficiat de un plafon de garantare de aproape 2 miliarde de lei, plafon ce a trebuit suplimentat dupa ce a fost epuizat pana in toamna. Programul continua si in 2015, iar cei interesati trebuie sa se grabeasca sa obtina astfel o locuinta, pentru ca nu este cert cat va mai prelungi guvernul aceasta initiativa.
Conditiile pentru obtinerea unui credit Prima Casa
Programul este dedicat celor care nu au mai detinut o locuinta sau o proprietate imobiliara, iar conditiile de accesare au in primul rand de a face cu venitul mediu lunar al solicitantului. Acest tip de credit Prima Casa se pre-aproba intr-un timp destul de scurt daca solicitantul se incadreaza in venitul minim necesar si nu are alte credite la banci sau daca are alte credite, venitul sau dupa scaderea valorii ratei se incadreaza in continuare in minimul necesar.
Odata pre-aprobat creditul pentru locuinte prin Prima Casa, persoana interesata poate incepe sa isi caute o locuinta care sa se incadreze in suma disponibila, locuinta pentru care urmeaza sa plateasca avansul din banii proprii, bani de care trebuie sa dispuna orice persoana interesata de accesarea programului guvernamental, pentru ca inclusiv la cele mai permisive banci avansul minim necesar ajunge totusi la cel putin 5% din valoarea totala a creditului. Banii sunt virati in cont doar la incheierea unui contract dintre vanzator si cumparator si se ofera in lei astfel incat daca se ajunge la o intelegere cu vanzatorul in euro, trebuie sa se determine daca intelegerea este la conversia de la data semnarii precontractului sau la data semnarii contractului.
Venitul minim necesar in functie de valoarea creditului
Venitul minim necesar pentru obtinerea unui credit Prima Casa incepe de la 2.000 de lei si poate ajunge pana la 3500 de lei, in functie de suma imprumutata de la banca. Atentie insa, este vorba de venitul net si nu de venitul brut, respectiv de suma care ramane angajatului odata ce toate taxele si impozitele au fost platite.
Astfel, pentru un credit in valoare de 180.000 de lei, respectiv 40.000 de euro, valoare care conform statisticilor este preferata de peste 30% din cei care acceseaza acest tip de credit, venitul minim necesar este de 2000 de lei, iar rata lunara ajunge la aproximativ 1.000 de lei pe luna. Pentru un credit in valoare de 268.000 de lei, respectiv 60.000 de euro, venitul minim necesar este de 3500 de lei, iar rata lunara ajunge la aproximativ 1.563 de lei pe luna.
Aceste valori difera in functie de banca cu care se lucreaza pentru achizitionarea unei locuinte de la Prima Casa, insa valorile medii raman relativ constante, iar venitul minim necesar este si el aproximativ acelasi indiferent de banca cu care se lucreaza.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro