De câte ori nu ai simțit că, deși dormi 8 ore pe noapte, te trezești parcă mai obosit decât atunci când te-ai culcat? Din nefericire, nu doar orele de somn contează, ci și cum le dormim efectiv.
Înainte de toate, este esențial să înțelegem că somnul e la fel de important pentru sănătate precum o dietă echilibrată ori precum mișcarea - de aceea trebuie să îi facem loc în viețile noastre. Ca să îți venim în ajutor, am pregătit un ghid cu greșeli pe care să le eviți dacă îți dorești să te trezești mai odihnit.
Cea mai mare greșeală pe care o poți face este să nu ai o rutină corectă de somn - o rutină de care să te ții cu adevărat. Asta înseamnă că, într-un caz ideal, ar trebui să te culci mereu la aceeași oră. Și să te trezești tot la aceeași oră, indiferent dacă ești în weekend sau vacanță. Poate părea un chin, știm, dar vei vedea că îți va îmbunătăți considerabil viața pe termen lung.
Dacă dormitorul tău e vesel, colorat, plin de decorațiuni jucăușe și distractive…probabil arată bine. Însă cu siguranță nu e ce trebuie pentru ca tu să te odihnești corect. Ai nevoie să îți aranjezi spațiul astfel încât să fie destinat exclusiv somnului și să fie cât mai plictisitor cu putință.
În plus, când vine vorba de alegerea unei saltele, a lenjeriei și a patului propriu-zis, asigură-te că le privești ca pe o investiție, și nu ca pe o cheltuială. Ele te vor ajuta să adormi mai repede și să ai mai puține întreruperi ale somnului.
Recunoaște: și tu ești vinovat de asta. Stai 8 ore la birou la laptop, apoi vii acasă, te bagi în pat și…iei în brațe telefonul. La fel și dimineața: te trezești și îmbrățișezi telefonul pentru a răspunde din primele minute ale dimineții la un email.
Asta e cât se poate de greșit, pentru că al tău creier nu va reuși să se deconecteze, fiind în permanență stimulat, energizant. După ce că petreci atât de mult timp la birou (psst: pentru durerile de spate ia în calcul alegerea unei perne ortopedice pentru spate), când ajungi acasă te expui din nou luminii albastre.
În mod ideal, în dormitorul tău nu ar trebui să existe niciun gadget: nici laptop, nici telefon și…nici măcar televizor.
Nu, nu e greșit să te alimentezi corect, însă e tare greșit să mănânci chiar înainte de culcare - pentru că asta îți menține stomacul ultra-activ, deci nici creierul tău nu va reuși să se deconecteze.
Deci, nu vei avea parte de un somn odihnitor. Când vine vorba despre cafea, un lucru e cert: dacă consumi cafea cu 2 ore înainte de somn, nu te vei odihni, pentru că doar după 6 ore cafeaua este eliminată complet din organism.
Somnul ar trebui să fie un timp de reîncărcare a bateriilor - iar timpul de dinainte de somn ia mantia unei pauze de deconectare. Când vorbim despre igiena de somn, ne referim la toate lucrurile pe care (nu) le facem înainte de a ne culca.
Pentru un somn odihnitor, ar trebui să intrăm într-o atmosferă relaxată cu cel puțin o oră înainte de culcare. Fără lumină albastră, iluminatul din încăpere difuz, poate o meditație sau zgomot alb pe fundal.
Și, în final, cea mai mare greșeală pe care o facem este că NU prioritizăm somnul. Din păcate, încă avem această cultură care glorifică lipsa somnului „eu nu am nevoie de somn, funcționez perfect și dacă dorm doar 3 ore”: pe termen lung, această mentalitate ne va duce la epuizare. Somnul este cea mai valoroasă investiție pe care o putem face în noi înșine.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro