Toxina botulinică este una dintre cele mai otrăvitoare substanţe cunoscute. Este produsă de o bacterie, Clostridium botulinum, se încadrează în clasa neurotoxinelor, fiind foarte periculoasă în cantităţi mari. Din 1820, când a fost documentat primul caz de botulism alimentar, în Germania, au apărut şi descrieri ale simptomatologiei. În 1971, Daniel Drachman arată că injectarea toxinei botulinice tip A la păsări ar fi produs o denervare locală, apoi paralizia picioarelor. Între timp au fost şi studii care au arătat că toxina botulinică poate fi utilizată şi în cosmetică.
De peste 20 de ani este folosită constantă în tratamente cosmetice de toate tipurile, injecţiile cu toxina botulinică sunt solicitate în clinicile de specialitate şi sunt foarte eficiente pe termen scurt, nu au efecte permanente. Printre primele utilizări eficiente la oameni ale toxinei botulinice tip A au fost cele legate de managementul strabismului. De aici, toxina botulinică a primit numeroase aprobări ca să fie folosită şi pentru tratarea unor altfel de tipuri de spasme şi a unor afecţiuni şi boli comune.
Bacteria care produce toxina botulinică, Clostridium botulinum, elaborează opt exotoxine diferite antigenic, A, B, C1, C2, D, E, F, G. Cea mai potenta dintre ele este cea tip A, urmată de cea de tip B şi F, cele de tip A, B şi e sunt asociate în general cu botulismul sistemic la oameni. Toate neurotoxinele din această categorie sunt relativ inactive când apar...
Acţiunea toxinei botulinice este simplă odată ce e folosită, injectată în anumite zone. Ea interferează cu transmiterea neurală prin blocarea eliberării principalului neurotransmiţător la nivelul legăturilor neuromusculare.
Musculatura e paralizată, nu mai apar spasmele musculare, muşchii sunt relaxaţi, iar ridurile, de exemplu, se estompează. Efectul maxim al toxinei botulinice apare la patru sau şapte zile după injectări. Terminaţiile nervoase afectate nu trec printr-o degenerare, însă blocarea neurotransmiţătorilor este ireversibilă. Recuperarea e posibilă doar prin formarea unui nou contact sinaptic, adică după două sau trei luni. Distoniile se pot trata relativ uşor graţie acestei acţiuni puternice asupra musculaturii şi spasmelor musculare puternice, la fel şi hiperactivitatea glandelor, salivare, sudoripare.
În 24-72 de ore se observă efectul injectării cu toxina botulinica Cluj, efectele durează 8-12 săptămâni, în 10-14 zile deja se văd foarte bine la nivel local.
Zonele de injectare ale toxinei botulinice sunt: fruntea, ochii, colţurile lor, sprâncenele, bărbia, zona gurii. Se folosesc 5-10 puncte de injectare, acele sunt foarte fine şi disconfortul e minim. Cu două sau trei injecţii cu toxina botulinică pe an ai efectele dorite la nivelul zonelor vizate.
Cu toxina botulinică se mai pot trata durerile de cap, condiţii cronice, este o alternativă şi la intervenţii chirurgicale complexe, fisurile anale pot fi tratate şi cu ajutorul acestei toxine. Surprinzător, efectele pot fi de lungă durată şi mult mai uşor de observat decât în cazul altor medicamente şi intervenţii, în funcţie de fiecare boală în parte.
În cosmetică se foloseşte toxina botulinică pentru riduri faciale, de expresie, dar şi problemele de la nivelul pieptului. Toxina botulinică poate ameliora transpiraţia palmelor şi şi transpiraţia din zona axilelor care nu poate fi tratată cu niciun alt medicament şi tratament clasic.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro