Ce înseamnă găzduire web?

Găzduirea web este o activitate sau un serviciu pentru furnizarea de spațiu de stocare pentru persoane sau companii, pentru site-uri web accesibile prin intermediul World Wide Web. Găzduirea web este o industrie imensă, cu aproape un miliard de site-uri web până în prezent, și milioane de oameni din întreaga lume.

Procesul de găzduire web poate fi descurajant și confuz la început, dar odată ce ai intrat în această lume, vei înțelege ușor cum funcționează. Este posibil să fi auzit diferiți termeni folosiți pentru a descrie procesul, cum ar fi: găzduire web, găzduire de site-uri web, găzduire de bloguri, auto-găzduire etc. Toate înseamnă același lucru. Ai un loc pe server unde poți stoca fișierele site-ului tău și ai un control complet asupra acestuia.

Citește și: 5 Idei pentru Magazine Online de Succes

Ce altceva mai trebuie să știi?

Pentru ca orice site web să fie accesibil pe internet, acesta trebuie stocat pe un server / computer conectat la internet. Acest server care îți găzduiește site – ul web este gazda ta. Gazda poate fi oriunde în lume, dar trebuie să deții câteva lucruri simple: alimentare, conexiune la internet și o adresă IP alocată. Dacă îți lipsește doar unul dintre aceste lucruri, site-ul tău nu va fi disponibil pe internet.

Alimentarea cu energie electrică este un element necesar pentru ca site-ul să fie disponibil tot timpul online. La fel ca în multe lucruri pe care le folosești în viața de zi cu zi, dacă nu ai o sursă de energie, aceasta nu va funcționa.

O conexiune la internet este infrastructura cu care trebuie să comunici cu ceilalți. Dacă ai site-ul tău web pe un computer fără conexiune la internet, acesta este același lucru cu gestionarea afacerii tale pe o insulă pustie, fără nicio conexiune cu terenul. Exişti pe insulă, dar nimeni nu te poate contacta.

Adresa IP este literalmente adresa site-ului tău web. IP este prescurtarea „Internet Protocol” și înseamnă un set de comenzi care asigură comunicarea, identificarea și poziționarea către orice computer conectat la internet. „IP dedicat” înseamnă pur și simplu că adresa nu se schimbă la fiecare conexiune.

Gândește-te la site-ul tău ca la o adevărată afacere

Găzduirea web sună ca ceva virtual și probabil că nu vei vizita niciodată unul dintre centrele de date pentru a urmări ce se întâmplă în spatele ușilor închise. Atunci când începi o nouă afacere ai nevoie de: nume, locație, personal și produs. Același lucru este valabil și pentru lansarea unui nou site web, vei avea nevoie de: nume (nume de domeniu), locație (server web), personal (tu sau web masterul) și produs (conținut web). Daca optezi pentru platforma WordPress, trebuie să știi ca este recomandat să alegi hosting wordpress Romania, un tip de hosting special configurat pentru această platformă ce îți va oferi o viteză de încărcare mult mai bune site-ului.

La ce să te aștepți de la o găzduire web

După cum am spus, gazda ta este proprietarul tău. Companiile de găzduire sunt responsabile pentru capacitate, spațiu pe server, conectivitate la internet și se asigură că serverul este disponibil în orice moment. Dacă unul este defect, este responsabilitatea lor să o remedieze. De obicei, asistentul de găzduire web va lucra cu tine pentru a determina dacă problema provine de la gazdă sau de la tine. Este responsabilitatea gazdei tale web să îți ofere asistență. Asistența poate veni într-o varietate de forme, cum ar fi telefonul, chat-ul online, e-mailul, comunitățile online, o bază de întrebări frecvente sau altceva. Unele gazde oferă mai multe opțiuni, dar există un număr limitat de lucruri pe care le pot face pentru tine. Ca întotdeauna, poți beneficia la maximum de găzduirea web.