Atunci cand alegem incaltaminte de bebelusi, trebuie sa tinem cont de mai multi factori. "Studiul cinematic al mersului arata ca acest act devine controlat si maturizat dupa varsta de 3 ani. Pana la varsta de 1 an este o manifestare reflexa, haotica, in care lipseste faza de sprijin. In consecinta, incaltamintea trebuie sa fie adaptata varstei si diferitelor diformitati la copiii care au forma, directia si pozitia piciorului modificate", ne spune conf. dr. Gheorghe Burnei, seful clinicii de ortopedie de la Spitalul Clinic de Pediatrie "Marie Curie" din Bucuresti.
Medicul primar ortoped mai spune ca "pana la varsta de 1 an, la copiii cu picior normal, incaltamintea poate avea talpa din piele, pentru a putea fi mai usor suportata. Intre 7 luni si 1 an si 6 luni, talpa trebuie sa fie flexibila si sa aiba un caramb mai inalt, putin deasupra gleznei, care sa se muleze bine pe partea posterioara a piciorului si pe glezna.
Aceasta incaltaminte ii confera copilului, atat receptarea stimulilor de presiune plantara, chiar de la varsta de 7 luni, cand incepe sa stea in picioare, sustinandu-se la marginea patului 5-6 minute, cat si stabilitatea gleznei, capatand incredere in fortele propri. Dupa varsta de 1 an si 6 luni, carambul poate cobori sub glezna, iar talpa poate fi mai dura pentru a facilita deplasarea si in perioadele cu intemperii".
Dupa maturizarea mersului, "incaltamintea trebuie sa fie adaptata formei si dimensiunilor piciorului si sa aiba puncte de amortizare in zona calcaneului, unde distributia greutatii se face in proportie de 75%, si in zona capetelor metatarsienelor 1 si 5, unde forta de sprijin este 12,5%, pentru fiecare extremitate. Asa trebuie concepute si fabricate toate incaltarile, indiferent de calitatea materialului", adauga conf. dr. Gheorghe Burnei. Seful clinicii de ortopedie mai spune ca este normal ca "elementele componente ale incaltarilor care concura direct la mentinerea boltei plantare sa se numeasca sustinatori plantari.
Ei sunt plasati in interiorul incaltamintei, in zona boltei plantare si trebuie sa aiba inaltimea de 1 cm, iar pierderea inaltimii sa se faca lent, pana la marginea incaltarilor. Sustinatorii plantari, plasati ca niste proeminente, in zona boltei sunt greu, uneori imposibil de suportat, chiar daca sunt flexibili".
Conf. dr. Gheorghe Burnei mai spune ca "incaltamintea neadecvata poate sa duca la aparitia clavusului (batatura), eroziunilor tegumentare, in special, la nivelul proeminentelor osoase, a bursitelor, a hematoame subperiostale, urmate de osificari, prezente mai ales la sportivi. O parte din leziuni (eroziuni, bursite, bataturi) se pot vindeca prin inlaturarea incaltarilor inadecvate. Alte leziuni (bataturi infectate, bursite cronice, osificari subperiostice proeminente) necesita interventii operatorii". Pana la varsta de 2 ani, piciorul plat este greu de diagnosticat. "La varsta de 1 an sunt diagnosticate picioarele plate insotite cel mai frecvent de deformarea in valg.
Diagnosticul clinic de picior plat se stabileste mai usor dupa 3 ani, cand tratamentul conservator nu mai are nici un efect. Marea majoritate a copiilor cu picior plat suporta bine aceasta diformitate, unii fac chiar sport de performanta si dezvolta, mai tarziu, la varsta adulta, dupa 40-50 ani, artroza piciorului. Sunt unii copii care acuza dureri chiar in perioada scolara, neputand efectua orele de sport din cauza durerilor.
La acesti copii se impune purtarea de talonete ortopedice cu sustinator plantar. Ele nu corecteaza diformitatea, dar sustin bolta plantara intr-o pozitie mai confortabila si fac ca durerile sa nu mai apara la aceeasi intensitate. Cei netratati dezvolta picior plat. Cei care poarta incaltaminte cu splint pe raza mediala la care se asociaza si masaj pe chinga boltii plantare si scobitura plantara evolueaza spre un picior normal.
» Preluat de pe LivePr.ro - Ce incaltaminte de bebelusi pastreaza picioarele sanatoase?
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro