CE ESTE UN DEDURIZATOR SI CUM FUNCTIONEAZA?

iunie 11, 2015

Acest post este dedicat dedurizatoarelor si vei gasi urmatoarele informatii:

1. Ce este un dedurizator?
2. Ce tipuri de statii de dedurizare exista?
3. Aspect statii de dedurizare
4. Cum functioneaza un dedurizator?
5. Instalare statie de dedurizare casnica
6. Consumabile si cheltuieli de intretinere statie de dedurizare casnica

1. Ce este un dedurizator?

Un dedurizator este un echipament ce dedurizeaza apa. Despre apa dura am scris deja un post si am explicat ce este si de ce ne creaza probleme. Asa cum spuneam, apa dura contine o cantitate mare de saruri dure, precum calciu si magneziu. Acest echipament numit dedurizator, elimina din apa aceste saruri ce sunt responsabile de depunerile calcaroase.

Ar trebui spus inca de la inceput ca un dedurizator de apa este acelasi lucru cu o statie de dedurizare.

I se spune si statie de dedurizare pentru ca de fapt acest echipament nu este un simplu filtru ci este mult mai mult decat atat. Este un echipament ce este comandat de un cap de comanda electronic ce controleaza functionarea acestuia. Despre functionarea dedurizatorului vom vedea mai jos intr-un alt capitol.

2. Ce tipuri de statii de dedurizare exista?

– statii de dedurizare rezidentiale sau casnice;
– statii de dedurizare industriale sau semiindustriale, folosite in fabrici, uzine, spalatorii, fie ca sunt auto sau de alt tip etc.

O alta clasificare a dedurizatoarelor se poate face dupa:

– statii de dedurizare dupa timp;
– statii de dedurizare dupa volum.

Statiile de dedurizare dupa timp intra in regenerare la un anumit timp presetat din capul electronic de comanda. Regenerarea o voi explica mai tarziu.

Statiile de dedurizare dupa volum intra in regenerare la un anumit volum de apa consumat de utilizator. Dupa acest volum de apa consumat (dedurizat), dedurizatorul de apa intra in regenerare.

Statiile de dedurizare se mai pot clasifica dupa:

– statii de dedurizare cu o singura coloana de rasina numite dedurizatoare simplex; se folosesc cu preponderenta pentru zona casnica;
– statii de dedurizare cu doua coloane de rasini, numite duplex. Sunt comandate de un singur cap de comanda electronic, iar cele doua coloane de rasini functioneaza pe rand. In timp ce o coloana cu rasina dedurizeaza apa, cealalta intra in regenerare. Se folosesc cu preponderenta in zona comeriala, industriala, in general oriunde este nevoie de apa dedurizata 24 din 24h.
– statii de dedurizare cu doua coloane de rasini, numite duplex alternant. Functioneaza in principiu ca si dedurizatoarele duplex, numai ca in acest caz exista cate un cap de comanda electronic pentru fiecare coloana cu rasina. Sunt legate intre ele in asa fel incat sa functioneze pe rand ca si statiile de dedurizare duplex (vezi explicatia mai sus). Avantajul este ca in cazul in care un cap de comanda intra in avarie, exista celalat cap de comanda care functioneaza si exista timp pentru interventie de service.

Cam atat cu clasificarile, dar ar mai fi de precizat ca dedurizatoarele casnice pot avea aspect diferit in functie de urmatorul lucru:

– exista statii de dedurizare numite cabinet si asta pentru ca vasul de saramura (vasul pentru sare) este incorporat in design-nul dedurizatorului;
– exista statii de dedurizare in care vasul de saramura (vasul pentru sare) este amplasat langa coloana de rasina.

Ambele variante sunt la fel de bune, singura diferenta este ca in cazul dedurizatorului de tip cabinet, este necesar mai putin spatiu de amplasare.

» Preluat de pe LivePr.ro
- CE ESTE UN DEDURIZATOR SI CUM FUNCTIONEAZA?

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro