Ce este o curea de distribuție și care este scopul acesteia?

august 13, 2021

Cureaua de distribuție este o piesă de dimensiuni nu prea mari, fabricată din material sintetic ranforsat sau cauciuc, scopul căreia fiind asigurarea unei funcționări corespunzătoare și sincronizarea motorului cu ardere internă între partea superioară, și anume a arborelui cu came, și cea inferioară, adică, a arborelui cotit. Astfel, are loc deschiderea și închiderea supapelor de admisie și de evacuare. Datorită sistemului de distribuție, aerul proaspăt pătrunde în cilindri, iar gazele arse sunt evacuate. Prin urmare, funcționarea elementelor ar trebui să aibă loc concomitent, altfel, motorul va pierde considerabil din putere, iar în cel mai rău caz, se va deteriora.

Când trebuie înlocuită o curea de distribuție?

Majoritatea producătorilor de automobile specifică intervalul de înlocuire a curelei de distribuție în cartea tehnică a vehiculului. De regulă, intervalul de înlocuire variază între  40.000 și 160.000 km. Cu toate acestea, există și semne care atenționează conducătorul auto despre cedarea piesei, precum zgomotele ascuțite provenite din motor, eșuarea pornirii, poticnirea sau oprirea automobilului în timpul deplasării,  scurgeri de ulei în exteriorul autovehiculului sau pe curea, sau aprinderea indicatorului „Check Engine” pe tabloul de bord.

Ce se întâmplă atunci când cedează o curea de distribuție?

Cureaua care a depășit durata de exploatare și nu a fost înlocuită la timp riscă să se rupă în cel mai nepotrivit moment. În cel mai bun caz, veți înlocui doar cureaua de distribuție, iar în cel mai rău caz, va avea de suferit motorul, și anume, vor fi îndoite supapele, se vor sparge pistoanele sau vor crăpa chiulasele. Rareori ar putea suferi și blocul de cilindri. Astfel, costul reparației tuturor elementelor va întrece considerabil prețul curelei de distribuție. De cele mai dese ori, o curea de distribuție este vândută în set cu pompa de apă, deoarece acestea trebuie înlocuite simultan.

De ce este înlocuită pompa de apă împreuna cu cureaua de distribuție?

Defectarea pompei de apă are aceeași consecință asemenea defectării curelei de distribuție, de aceea marca comercială Bosch vinde kituri gata. Prin urmare, conducătorul auto nu doar economisește timpul, căci la autoservice ambele piese vor fi înlocuite simultan, ci și poate fi sigur de calitate. Să analizăm exemplul unui kit Bosch. Astfel, setul curelei de distribuție Bosch are lungimea de 1143 mm, lățimea de 30 mm și conține 120 de dinți, pasul danturii fiind de 9,525 mm. Conține două role și o pompă de apă. Un astfel de produs este corespunzător pentru mai multe vehicule și versiuni ale acestora, precum mai multor modele de Audi, Ford, Seat, Skoda și VW. Datorită calității produselor fabricate de marca comercială Bosch, puteți fi siguri de fiabilitatea și durabilitatea pompei de apă și a curelei de distribuție.

 

 

 

 

 

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro