Cazurile Pintea și Caraș-Severin vor fi discutate „informal” în PSD

martie 2, 2020

„Am luat act de propunerea domnului Zetea, nu e un lucru de ascuns faptul că eu mâine voi avea o ședință informală cu toți președinții de organizații județene, unde vom lua mai multe în discuție”, a spus președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu, întrebat dacă o va suspenda din PSD, așa cum a cerut Gabriel Zetea, pe Sorina Pintea, fost ministru PSD al Sănătății, arestată sâmbătă pentru luare de mită. 

„Nu pot să adoptez (sic!) ceva într-o ședință informală (...). Nu e un caz, vom discuta tot contextul”, a răspuns iritat Ciolacu, întrebat dacă va fi luată vreo decizie în ședința informală de marți și cu privire la cazul de la Caraș-Severin, unde procurorii antimafia anchetează presiunile făcute de filiala PSD asupra șefilor de instituții.

„Cât timp conduc partidul nu o să duc anumite decizii către cazuri personale. (...) Vom lua în discuție care este abordarea partidului în astfel de cazuri”, a spus Ciolacu cu privire la cazul Pintea și cazul de la Caraș-Severin despre care tot el susținuse anterior că „nu e un caz”. 

Ciolacu a mai spus că nu va lăsa organizațiile locale ale PSD să decidă ce vor face, nici în cazul Pintea, de la PSD Maramureș, nici în cazul Luminiței Jivan, președinta de la PSD Caraș-Severin, pentru că „este o decizie care afectează întregul partid, pe care o să o iau împreună cu președinții de consilii județene”.  

Președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea, a cerut duminică suspendarea din partid a Sorinei Pintea, ca urmare a arestării ei într-un dosar de corupție, precizând că va cere modificarea statutului PSD, astfel încât „actele de corupție să fie pedepsite aspru din punct de vedere politic”.

„Sunt șocat de acuzațiile care sunt îndreptate în aceste zile împotriva Sorinei Pintea. Am colaborat foarte bine în ultimii ani, politic și profesional, cu managerul de spital și ministrul Sorina Pintea”, a spus Zetea, pe Facebook.

Liderul PSD Maramureș, președinte al Consiliului Județean Maramureș, în subordonea căruia se află spitalul din Baia Mare unde este Pintea manager, a mai spus că va căuta un înlocuitor pentru Sorina Pintea la conducerea spitalului.

Tribunalul Bucureşti a decis, sâmbătă, arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a fostului ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, manager al Spitalului din Baia Mare. 

Procurorii DNA au acuzat-o pe Pintea că, în perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, ca manager al spitalului din Baia Mare, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, reprezentând 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect “proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Procurorii spun că Pintea ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite.

Pentru a doua sumă, cea de 120.000, procurori au făcut vineri flagrant în biroul său de manager.

În celălalt caz, ​procurorii antimafia de la Caraș-Severin au început vineri urmărirea penală împotriva a 16 persoane acuzate de constituire de grup infracțional organizat, șantaj, complicitate la șantaj, folosirea influenței ori autorității de o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii, pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri, foloase necuvenite, fals material în înscrisuri oficiale, abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului.

Deși procurorii nu dau publicității numele celor 16 persoane puse sub urmărire penală, în dosar au fost audiați până acum fostul secretar general al PSD, Codrin Ștefănescu, deputata și președinta organizației Caraș-Severin a PSD, Luminița Jivan, Luca Mihăilescu - primarul din Oțelu Roșu și Georgică Severin, directorul Societății Române de Radiodifuziune, potrivit pressalert.ro.

De altfel, Codrin Ștefănescu a confirmat, la ieșirea de la audieri, că toți cei audiați au calitatea de suspecți.

„În acest dosar toţi suntem suspecţi. Eu sunt suspectul care am venit în judeţ de două ori, o dată în ianuarie anul trecut, o dată cu constituirea unei echipe interimare de conducere a PSD Caraş-Severin, când am stat puţin timp, şi a doua oară în luna martie, când am venit împreună cu mai mulţi colegi din conducerea centrală a partidului şi mai mulţi miniştri şi am stat şase ore pentru a asista la alegerile judeţene de partid", a afirmat Codrin Ştefănescu, citat de Agerpres, sugerând astfel că nu are prea mari legături cu organizația locală.

Procurorii DIICOT anchetează modul în care, începând cu 2018, după ce filiala PSD Caraș-Severin a fost preluată de deputatul Luminița Jivan, s-au făcut presiuni pentru ca șefii serviciilor deconcentrate din Caraș-Severin să fie înlăturați, pentru a fi numiți în funcții oameni de încredere, dar și pentru impunerea de oameni la Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara. Pentru a-i scoate din funcții pe cei vizați de schimbări, s-au folosit atât presiuni directe și amenințări, dar și „clasica” metodă a trimiterii de controale în urma cărora să se găsească neregului are să justifice înlocuirea. Ancheta a fost începută după persiunile făcute pentru schimbarea șefului IPJ Caraș-Severin, Viorel Avram, acum aproape un an, scrie pressalert.ro.

Ce spun procurorii

La sfârșitul anului 2018, în județul Caraș-Severin s-a constituit un grup infracțional organizat pentru obținerea unor profituri materiale din „subordonarea cât mai multor instituții publice, prin șantajarea conducătorilor acestor instituții, care să le asigure accesul la banii public și, implicit, posibilitatea de a-i împărți cu membrii grupului”, transmite DIICOT.

Astfel, în luna decembrie 2018, membrii grupului infracțional organizat s-au folosit de posibilitatea numirii unei persoane apropiate la conducerea organizației județene a unui partid politic, în scopul preluării controlului asupra tuturor instituțiilor publice de la nivelul județului Caraș-Severin și asupra altor unități publice, care dispun de fonduri financiare importante, în scopul însușirii sumelor de bani prin contracte de servicii și lucrări executate parțial sau fictiv.

Pentru preluarea controlului asupra instituțiilor publice din județul Caraș Severin, grupul infracțional urmărea schimbarea din funcții a șefilor acestor instituții publice și înlocuirea acestora cu persoane obediente sau apropiate de liderii grupării.

Înlocuirea șefilor instituțiilor se putea realiza doar în situații excepționale, respectiv în cazul săvârșirii unor fapte penale sau a unor abateri disciplinare grave. Pentru realizarea acestui scop, membrii grupului infracțional au ticluit crearea artificială a unor presupuse abateri disciplinare grave săvârșite de către conducătorii instituțiilor pe care urmăreau să îi schimbe din funcțiile deținute.

Pentru a amplifica gravitatea presupuselor abateri disciplinare, membrii grupului publicau periodic articole în mass media locală controlată de către aceștia, articole ce aveau ca scop crearea unui pretext pentru declanșarea de controale disciplinare și crearea unor presiuni mediatice asupra modului de efectuare a controalelor.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro