Cazul Navalnîi: Comisia Europeană cere anchetă transparentă și exhaustivă înainte de a decide sancțiuni împotriva Rusiei

Uniunea Europeană cere Rusiei „o anchetă transparentă şi exhaustivă" asupra otrăvirii opozantului Alexei Navalnîi şi aşteaptă să analizeze concluziile acesteia înainte de a lua în considerare eventuale sancţiuni, a declarat joi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de AFP.

„Facem apel la Rusia să ancheteze transparent şi exhaustiv. Este în interesul Rusiei să aducă răspunsuri, deoarece aceste agent chimic nu este accesibil la liber, şi el a fost utilizat pe teritoriul rus împotriva unui cetăţean rus", a reacţionat Peter Stano, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

„În ceea ce priveşte posibile represalii sau sancţiuni: în acest moment, nicio anchetă nu spune cine este vinovat. Vrem ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei, însă pentru asta trebuie lansată ancheta şi trebuie obţinute rezultate. Nu suntem acolo încă", a insistat el în conferinţa de presă zilnică de la CE.

„Este dificil să vorbim de pedepsire când nu avem încă, la acest stadiu, vinovaţi. Ancheta trebuie să aibă loc şi, prin urmare, vor fi decise etapele suplimentare", a spus el.

Pentru moment, „este inacceptabil să vedem pe cineva victimă a unei tentative de asasinat cu un agent chimic de clasificare militară, care nu ar trebui să fie accesibil la liber (…). Navalnîi nu este prima victimă a unor astfel de atacuri laşe şi inumane, am văzut şi alţi ruşi ucişi, alte voci ale opoziţiei (ruse) reduse la tăcere", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Acelaşi agent neurotoxic folosit împotriva lui Alexei Navalnîi a mai fost utilizat şi împotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi fiicei sale, Iulia, în 2018, în Anglia, conform autorităţilor britanice. Cazul a provocat o criză diplomatică între Londra şi Moscova.

În privinţa "încrederii" acordate de statele europene investigaţiilor Rusiei, purtătorul de cuvânt al CE s-a arătat prudent: „Nu pot extrapola (asupra derulării lor), nu ar fi serios. Dacă ancheta este lansată şi aduce rezultate, vom analiza concluziile sale şi desfăşurarea sa, aşa cum o facem mereu".

După „semnale, cel puţin verbale, privind dorinţa Rusiei de a coopera", „vom vedea cum se va concretiza această cooperare şi ce vor face autorităţile ruse după noile elemente" prezentate de Germania, a precizat el, făcând apel la o anchetă „credibilă", dar adăugând în acelaşi timp că „bilanţul (Rusiei la acest capitol) nu este extrem de satisfăcător".

Guvernul german spune că testele de sânge prelevate de la liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi relevă prezența unei neurotoxine din grupul Novicioc.

Teste efectuate de un laborator al armatei germane au oferit „dovezi fără echivoc" că opozantul rus a fost victima unei otrăviri "cu un agent neurotoxic de tip Noviciok", conform guvernului de la Berlin.

Purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, a declarat miercuri, pe 2 septembrie, că testele făcute la un laborator militar special german relevă dovezi ale prezenței neurotoxinei.

Ministerul german de Externe a declarat că-l va informa pe ambasadorul rus la Berlin despre rezultat și a cerut Moscovei să răspundă.

„Este un eveniment uimitor că Alexei Navalnîi a fost victima unui atac cu un agent chimic în Rusia. Guvernul federal german condamnă această acțiune în termenii cei mai puternici posibili. Guvernul rus este îndemnat să dea explicații cu privire la incident", a spus Seibert într-o declarație.

Navalnîi s-a îmbolnăvit pe un zbor din Siberia către Moscova pe 20 august, forțând avionul pe care călătorea să aterizeze de urgență în Omsk, unde a petrecut două zile în spital înainte de a fi transferat în Germania.

Bărbatul de 44 de ani rămâne într-o unitate de terapie intensivă la Spitalul Charité din Berlin, unde este ținut în comă indusă medical.

Echipa lui Alexei Navalnîi a publicat investigațiile despre corupția din Siberia, unde politicianul de opoziție rus a fost otrăvit la începutul acestei luni, în timp ce conducea cercetările.

Raportul, publicat pe site-ul său luni, 31 august, susține că 18 din cei 50 de parlamentari din Novosibirsk, al treilea oraș ca mărime din Rusia, sunt proprietari sau reprezintă proprietari de companii de construcții.

Raportul oferă, de asemenea, informații detaliate despre proprietățile și activele parlamentarilor și ale rudelor acestora și solicită persoanelor din Novosibirsk să voteze candidații opoziției susținuți de proiectul de vot inteligent al Navalnîi.

Novosibirsk și regiunea înconjurătoare se confruntă cu un boom al construcțiilor, inclusiv proiecte finanțate de guvern, care ridică semne serioase de întrebare cu privire la conflictul de interese în care se află parlamentarii.

Navalnîi se afla în turneu în Siberia, incluzând Novosibirsk și Tomsk, unde vor avea loc alegeri municipale în septembrie, când brusc s-a simțit rău la bordul unui avion care zbura de la Tomsk la Moscova pe 20 august.

Primul raport al medicilor de la spitalul Charite din Berlin a arătat că Navalnîi a fost otrăvit cu un grup de substanțe active numite inhibitori de colinesterază, care se găsesc în mai multe medicamente, precum și în unele pesticide și neurotoxine.

Echipa lui Navalnîi susține că a fost deliberat otrăvit și a dat vina pe Kremlin. Medicii ruși din Omsk care l-au tratat pe Navalnîi au spus că testele lor nu au relevat nicio urmă de otravă în organismul lui Navalnîi.

Concluzia medicilor germani a determinat guvernele occidentale să ceară Rusiei să investigheze modul în care Navalnîi a fost otrăvit.

Până în prezent, oficialii ruși au respins acuzațiile privind otrăvirea sa deliberată susținând că sunt prea puține indicii ca să investigheze cazul.

 

Sursa: europalibera.org