Cathedral Plaza, un urias cu picioare de lut, caruia i se va stinge lumina

septembrie 14, 2012

Tribunalul Bucuresti, prin sentinta definitiva si executorie nr. 2833/20.06.2012 a hotarat ca imobilul Cathedral Plaza nu poate fi bransat in mod legal la alimentarea cu energie electrica, stabilind ca avizarea unei astfel de operatiuni ar reprezenta o contraventie, daca nu ar fi savarsita in astfel de conditii incat sa fie considerata infractiune. Reamintim ca Tribunalul Dambovita, prin sentinta civila nr. 2520/2012, a permis declansarea procedurilor de desfiintare a cladirii Cathedral Plaza.

Conform cu conduita de nerespectare a legii, folosita permanent de la debutul acestui proiect si pana in prezent, Millennium Building Development (MBD) a incercat sa obtina avizarea bransamentului la energie electrica anexand cererii sale autorizatia anulata irevocabil de CA Suceava. Tribunalul Bucuresti, arata insa ca respingerea avizarii de bransare la energie electrica este corecta, intrucat la dosarul administrativ nu a fost depusa o autorizatie valabila.

Mentionam ca in prezent Cathedral Plaza este alimentata tot ilegal, din bransamentul de organizare de santier pe care ar fi trebuit sa il desfiinteze, asa cum i s-a cerut de catre ISC.

Constructia este contestata inca din fasa de catre ARCB, careia i s-au alaturat, inca din 2006, zeci de asociatii din societatea civila, 153.000 de cetateni care au semnat petitia impotriva acestui proiect. Ilegalitatea autorizatiei de construire a fost suspectata inca de la inceputurile sale de catre ISC prin raportul intocmit in 10.05.2006, dovedita ulterior de Tribunalul Dambovita prin sentinta nr. 122/27.02.2009, confirmata in mod irevocabil de CA Suceava prin decizia nr. 1989/3.11.2010 si consfintita de catre CEDO prin hotararea sa din 10.04.2012.

In ultimele zile, reprezentantii MBD creeaza confuzie in randul opiniei publice, dand sa se inteleaga faptul ca problema autorizatiei de construire se mai discuta inca. Ori, aceasta a fost analizata pe raza de jurisdictie a 8 Curti de Apel din Romania, la Curtea Constitutionala si la CEDO. Scorul general 16 – 1 in favoarea ARCB. (Pentru mai multe amanunte va transmitem in anexa intregul parcurs al acestui sinuos proces, cu mentiunea ca singura hotarare favorabila proiectului a fost anulata ulterior).

Edificiul ilegal Cathedral Plaza trebuie sa dispara din peisajul urbanistic al Capitalei pentru faptul ca nu exista din punct de vedere juridic si este periculos pentru vecinatati si vietile bucurestenilor, fiindca a fost ridicat in graba, folosindu-se materiale de calitate inferioara fata de ceea ce prevedea caietul de sarcini si nu au existat lucrari de conservare in cei 2 ani de suspendare a autorizatiei, fiind expus coroziunii si intemperiilor de tot felul, iar executia a avut multe lacune.
Trebuie precizat ca dupa reluarea lucrarilor (septembrie 2009) ISC nu si-a asumat riscul participarii la controlul lucrarilor ajunse in faze determinante, motivatia fiind rezultata chiar din concluziile „Expertizei tehnice pentru reluarea executiei” intocmita de proiectantul structurii cladirii:

- „(...) in cei doi ani de zile de la emiterea sentintei de suspendare a lucrarilor (10.07.2007 – septembrie 2009, n.n.) constructia a fost expusa actiunilor mediului inconjurator, fara ca vreo masura de conservare sa fie pusa in aplicare” (pag 5, cap. Istoric din raport),
- „Problemele aparute pe parcursul executiei: unele abateri de executie dincolo de tolerantele admise, cu precadere la verticalitatea profilelor metalice din infrastructura, implicit si a pilotilor; lipsa de aprovizionare cu diametrul de armaturi prevazut in proiect, inlocuite cu alte tipuri de bare, montarea incorecta a unor armaturi; segregarea betonului; fisuri in plansee; lungimi insuficiente de suprapunere a armaturilor, ancorare necorespunzatoare; probleme de continuitate in zona rosturilor de turnare (pag 30, pct 5.3. din raport),
- „(...) dintr-o eroare de comanda, in stalpii BAR ai parterului a fost turnat beton clasa C20/25 in loc de C32/40” (pag. 34 din raport). Turnarea stalpilor de rezistenta BAR ai parterului cu un beton de o clasa inferioara C20/25 fata de propunerea din proiect reprezinta o abatere foarte grava deoarece stalpii parterului sustin o cladire de 18 etaje cu o suprafata totala de 24.000 mp. si o greutate de cca 30.000 de tone.
- „(...) incercarile realizate de SC IMCOM SRL (laborator de incercari) pe betonul pus in opera au confirmat calitatea inferioara a betonului pus in opera, clasa de beton fiind inferioara celei prescrise”, astfel incat „se pune problema neasigurarii valorii coeficientilor de siguranta pe care s-a contat in cadrul calculelor de dimensionare a acestor stalpi” (pag 35 din raport);
- „(...) se pot observa zone incorect turnate din planseul de peste subsol. Armaturile si profilele metalice din capitel nu sunt inglobate in planseu, o parte din armaturi sunt indoite sau chiar rupte, profilele metalice si armaturile prezinta semne de coroziune” (pag 42).

De asemenea, potrivit rapoartelor stiintifice („Cercetari asupra vibratiilor in centrul istoric al Bucurestiului”, realizate in perioada 23.07 – 10.08.2007 de Observatorul de seismologie A. Bina din Italia; Raportul din 11 – 12.09.2007 al companiei americane Emanuel Necula Consulting Engineers si SC B&J Servproiect SRL din Bucuresti), cladirea de birouri Cathedral Plaza prezinta, in caz de cutremur, un pericol foarte grav pentru Catedrala Sf. Iosif, din cauza vibratiilor transmise, in raport de natura solului, materialele de constructie si vechimea Catedralei.

Ca urmare, constructia auto-intitulata Cathedral Plaza nu poate prezenta nici o autorizatie legala si nici garantia de buna executie, nefiind controlata calitativ de ISC. In aceste conditii, mentinerea acesteia reprezinta, dincolo de aspectul de nelegalitate al autorizarii, un veritabil pericol public, victima cea mai apropiata fiind chiar Catedrala Sf. Iosif, frecventata saptamanal de mii si mii de credinciosi si oficiali ai statelor europene.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro