Cat de rentabil este sa spalam rufe acasa fata de o spalatorie tip laundromat

iunie 3, 2019

 

Românii nu prea își pot concepe locuințele fără mașini de spălat. În alte țări, însă, acestea nu sunt considerate atât de indispensabile pe cât sunt în țara noastră. De aceea, în străinătate sunt atât de multe spălătorii (laundromat) self-service și curățătorii de cartier, cu mașini de spălat profesionale. Există și în România (cel puțin în orașele mari) astfel de spălătorii self-service, dar în continuare acestea se adresează unei minorități dintre cetățenii acestei țări. Cu toate acestea, simplul fapt că aceste spălătorii au apărut și unele par să se extindă cu noi și noi locații, arată că se petrece, lent, dar sigur, o schimbare de paradigmă și în societatea românească.

 

În București, o mașină de rufe spălate te costă între 10 și 15 lei, în funcție de programul ales, la aceste spălătorii self-service cu mașini de spălat profesionale. Cât costă, însă, un ciclu de spălare acasă? Este mai eficient din punct de vedere financiar să-ți speli rufele acasă sau să o faci la laundromatele din oraș? Haideți să calculăm!

 

Mai întâi, cât de des spălăm acasă? Un studiu realizat de producătorul de mașini de spălat AEG la nivel european a arătat că europenii spală în medie de 3,2 ori pe săptămână rufele. Apoi, trebuie să calculăm prețul unei mașini de spălat. Acest preț inițial va fi amortizat treptat, o mașină de spălat având o durată de viață utilă de circa 8 ani, în medie. Prețul unei mașini de spălat oscilează între 7-800 de lei și poate ajunge chiar până la 10.000 de lei, la modelele profesionale, cu ultima tehnologie, ale celor mai reputate branduri de mașini de spălat. Pentru calculul nostru, vom alege un model mediu al unei mașini de spălat, nici cea mai ieftină, dar nici foarte scumpă. Mai exact, în partea de jos a unei game medii de mașini de spălat. Să spunem 1200 de lei. Astfel, costul mașinii de spălat împărțit la opt ani de utilizare ne dă un cost de 150 de lei pe an. La 3,2 spălări pe săptămână, adică 166,4 spălări pe an, calculul amortizării mașinii de spălat ne arată următorul cost: 0,90 lei pe spălare.

 

Mașini de spălat  - oferte eMag

 

Acum, ar trebui să calculăm costul curentului electric, întrucât orice mașini de spălat funcționează pe energie electrică. La un program de spălare de 30 de grade, o spălare consumă 350 de Wați. La temperaturi mai ridicate, acest consum poate ajunge la 1000 de Wați. Costul unui kilowatt este de aproximativ 0,5 lei. Așadar, chiar dacă vom considera că spălăm doar la temperaturi foarte ridicate, o spălare nu ne-ar costa mai mult de 0,5 lei curentul electric.

 

O mașină de spălat consumă, conform specialiștilor, circa 8% din totalul consumului de curent electric al unei locuințe. Acest procent poate ajunge și la 11%, dacă folosim masina de spalat cu uscator. 

 

CUM SE MONTEAZA O MASINA DE SPALAT RUFE:

 

Dar știm că orice mașini de spălat au nevoie și de apă, nu doar de curent electric. Adevărat! O mașină de spălat consumă între 42 și 64 de litri la o spălare, în funcție de capacitatea acesteia și de programul ales de spălare. Să luăm o valoare intermediară, de 50 de litri, pentru a ușura calculul. La un cost de 3,30 de lei pe metru cub (circa 1000 de litri), o spălare ne-ar costa 0,165 de lei.

 

Acum, nu ne mai rămâne decât să calculăm prețul detergentului și al balsamului raportat la numărul de spălări. Pentru că cele mai economice pachete de detergent (unul de calitate, precum Ariel, de exemplu) ne costă circa 100 de lei pachetul de 100 de spălări sau 40 de lei cutia de 40 de capsule, putem deduce că detergentul ne-ar costa în jur de 1 leu pe fiecare ciclu de spălare. Dacă folosim și balsam, mai putem adăuga circa 0,5 lei per ciclu de spălare.

 

Așadar, avem următoarele costuri ale unei mașini de spălat la fiecare ciclu de spălare:

 

Amortizare mașini de spălat: 0,90 lei

Curent electric: 0,5 lei

Apă: 0,165 lei

Detergenți: 1,5 lei

TOTAL: 3,065 lei - adica mai putin de 1 euro!

 

Așadar, cu un cost puțin peste 3 lei pe ciclu de spălare, putem deduce foarte simplu că e mai rentabil să avem mașini de spălat acasă decât să ne spălăm hainele la un laundromat, unde am plăti între 3 și 5 ori mai mult pe fiecare încărcătură de rufe.

 

Deci românii știu de ce sunt atât de atașați de mașini de spălat, iar calculele le dau dreptate și din punct de vedere financiar. Cu toate acestea, nu mașinile de spălat sunt aparatele sau electrocasnicele cele mai întâlnite în casele românilor. Asta, deși 85% din locuințele din România sunt dotate cu mașini de spălat. Telefonul fix sau mobil și, mai ales, televizorul, sunt mai frecvente în locuințele concetățenilor noștri: 91% dintre români au un telefon în casă, fie că e vorba de unul fix sau de unul mobil, și 98,5% dintre gospodăriile din România dispun de un televizor color!

 

 

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro