Cât de importante sunt camioanele pentru comerțul european?

martie 5, 2022

Transportul pe șoselele Europei reprezintă pilonul principal al comerțului european. În cadrul Uniunii Europene, camioanele transportă 73,1% din totalul mărfurilor transportate pe uscat. Deși procentul lor este foarte mare, camioanele fac parte dintr-un lanț logistic ce include transportul pe râuri, mare, aer și căi ferate. Însă celelalte modalități de transport depind tot de camioane să ducă sau să aducă mărfurile de la depozite, gări, aerodrom-uri sau porturi maritime.

Importanța camioanelor este dată de caracteristicile acestui mod de transport: flexibil, adaptabil și economic. Fără camioane, celelalte componente ale sistemului de transport nu ar putea funcționa. Majoritatea bunurilor pe care oamenii le folosesc în viața de zi cu zi - precum alimentele proaspete, produsele electronice, electrocasnicele, hainele etc. - depind de transportul cu camionul la un moment dat în lanțul de distribuție.

Dar și serviciile publice esențiale folosesc camioane specializate cum sunt mașinile de gunoi, mașinile pompierilor și camioanele din domeniul construcțiilor.

Iată impactul camioanelor asupra comerțului, în cifre:

- La finalul lui 2021 erau cca 6,2 milioane de camioane în circulație în Uniunea Europeană.

- Camioanele transportă 73,1% din cantitatea de marfă circulată pe uscat în UE.

- Datorită eficienței economiilor moderne, 85% din tonajul mărfurilor este transportat pe distanțe de maxim 150 km, pe trasee care altfel nu ar fi posibile pentru alt mijloc de transport

- 50% dintre camioanele de tonaj mare asamblate în SUA provin din fabrici deținute de branduri europene, bazate pe tehnologie europeană. 

- Deja s-a făcut saltul către camioanele ce folosesc energie alternativă: 3,4% dintre camioanele de vânzare noi sunt electrice, hibrid sau merg pe carburanți alternativi.

- La finalul anului 2021, pe drumurile Uniunii Europene circulau cca 6,2 milioane de camioane.

- În EU există 54 de fabrici de asamblare de camioane

- Perioada medie de funcționare a unui camion pe drumurile Europei este de 13 ani.

În funcție de scopul lor final, majoritatea camioanelor sunt construite personalizat, în funcție de specificațiile finale, printr-un proces cu mai multe etape, asigurându-se că cerințele specifice ale clientului sunt îndeplinite întocmai. Parametrii ce variază se referă la numărul de axe, mărimea motorului, a cabinei sau a rezervorului de combustibil, până la înălțimea șasiului.

În ceea ce privește camionul final, există mii de modele și mărimi de camioane deoarece fiecare element al tractorului (partea rigidă) și al remorcii poate fi personalizat după specificațiile afacerii pe care o va deservi.

Așadar, camioanele joacă un rol important în maximizarea eficienței celorlalte părți ale lanțului logistic, fiecare cu avantajele sale. Piața camioanelor de transport va evolua constant, va crește și se va eficientiza, lucru dovedit de cifrele de mai sus. Deja performanța transportului mărfii cu ajutorul camioanelor (măsurată în miliarde de tone pe kilometru) a crescut cu 27,5% între anii 2000 și 2018.

 

Cauti Gazduire Web? Alege Speedhost.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro