Castigatorii Premiilor Nationale ale Fundatiei Niste Taranii

noiembrie 3, 2008

Fundatia Nationala pentru Civilizatie Rurala "Niste Tarani" a acordat Premiile Nationale sambata, 1 noiembrie 2008, orele 10,30, la Biserica Viorestilor, Slatioara, judetul Valcea.

Festivitatea de Premiere a avut loc sambata, 1 noiembrie 2008, orele 10,30, la Bisericuta din Vioresti, Slatioara, judetul Valcea.

Premiile Fundatiei "Niste Tarani" (Slatioara, 2008)

Marele Premiu "Niste Tarani": Radio Antena Satelor (pentru unanim recunoscuta sa contributie hotaratoare la apararea, promovarea si progresul civilizatiei rurale romanesti, slujita inspirat, cu abnegatie, si cel mai inalt profesionalism si pentru rolul jucat de emisiunile sale in consacrarea realitatii nationale si de spirit).

Marele Premiu Aniversar "Niste Tarani": gazetarului si poetului de exceptie Nicolae Dragos (cu prilejul implinirii varstei de 70 de ani si pentru admirabila daruire dovedita in slujirea si inspirarea programelor Fundatiei "Niste Tarani", la aniversarea primului deceniu de existenta a acesteia).

Premiul Fundatiei "Niste Tarani" pentru Muzeografie: prof. univ. dr. Corneliu Bucur (pentru contributia exceptionala la promovarea si afirmarea, ca un autentic centru de cercetare multidisciplinara, a celui mai mare muzeu romanesc consacrat civilizatiei rurale - Complexul National ASTRA Sibiu).

Premiul Fundatiei "Niste Tarani" pentru Cercetare Monografica: sociologul Gheorghe Petcu (pentru remarcabila sa lucrare, unicat in peisajul sociologiei romanesti, "Judetul Buzau: Palate, vile, case celebre, conace boieresti si case taranesti").

Premiul Fundatiei "Niste Tarani" pentru Cercetare Antropologica: prof. univ. dr. Paulina Popoiu (pentru admirabila lucrare monografica "Antropologia habitatului in Dobrogea", model de rigurozitate stiintifica in spatiul cercetarilor in domeniu).

Premiul Fundatiei "Niste Tarani" pentru Istoriografie Sociologica: dr. Valentina Pricopie (pentru cea dintai lucrare consacrata in Romania unei teme abordate cu o autentica rigoare stiintifica si cu devotament - "Recunoasterea internationala a Scolii Gusti").

Premiul Fundatiei "Niste Tarani" pentru Cercetare asupra Culturii Populare Romanesti: conf. univ. dr. Antoaneta Olteanu (pentru admirabila sa lucrare "Calendarele poporului roman", o autentica enciclopedie a mitologiei taranesti).

Premiul Fundatiei "Niste Tarani" pentru Apostolat: ing. Gheorghe Nita (pentru remarcabila activitate desfasurata ca primar al orasului Horezu, pentru realizarea Asociatiei Comunitare Rurale "Depresiunea Horezu", in temeiul doctrinei lui Dimitrie Gusti).

*
Preocupata de destinul satului romanesc, de valorificarea traditiilor si inestimabilei zestre spirituale aduse spre prezent de o civilizatie de pregnanta originalitate, Fundatia "Niste Tarani" si-a inscris in programul sau acordarea anuala a Premiilor Nationale, conferite celor mai valorosi creatori si unor opere de arta in care mesajul de frumusete si durata isi afla concretizari remarcabile.
Marele Premiu si celelalte Premii anuale au venit sa recompenseze printr-o recunoastere speciala numele unor mari creatori si opere din domeniile literaturii, istoriei, sociologiei, artei plastice si muzicale, precum si ilustri slujitori ai cauzei satului romanesc, a caror viata s-a identificat cu pastrarea si promovarea traditiilor rurale.

**
"Acordarea acestor Premii de catre un juriu al Fundatiei noastre, compus din personalitati remarcabile si prezidat de un scriitor a carui opera se inscrie intre documentele literare de valoare inspirate din lumea satului - prozatorul Dinu Sararu, are ea insasi semnificatii deosebite. In acest al zecelea an jubiliar al Fundatiei, cand se vor acorda pentru a zecea oara Premiile Nationale pentru Literatura si Arta ale acesteia, la sfarsitul lunii octombrie, avem temeiuri sa fim incredintati ca prin aceste opere si prin distinsii autori, Fundatia si-a onorat unul dintre obiectivele esentiale din programul sau cunoscut si apreciat."
(Nicolae Dragos, Primvicepresedinte al Fundatiei "Niste Tarani")

***

Castigatorii Marelui Premiu (istoricul editiilor anterioare)
1998 - I.P.S. Gherasim, Episcopul Ramnicului
1999 - Acad. prof. dr. Eugen Simion
2000 - Prof. univ. dr. Gen (r.) Vasile Candea
2001 - Acad. Constantin Ionete
2002 - I.P.S. Bartolomeu Anania, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului
2003 - Acad. Razvan Theodorescu
2004 - Acad. Dan Berindei si prof. univ. dr. Ion Ghinoiu
2005 - scriitorul Niculae Gheran
2006 - Arh. Aurel Ioan Botez si ing. Tudor Diaconu
2007 - poetul Adrian Paunescu

Despre Fundatia "Niste Tarani"

"Militand pentru renasterea civilizatiei rurale, Fundatia Nationala pentru Civilizatie Rurala "Niste Tarani" va cheama astfel sa ramaneti solidari cu izvoarele - vatra si credinta - pe care s-au intemeiat si se vor intemeia intotdeauna si verticalitatea popoarelor in istoria si contributia lor originala, hotaratoare, in numele armoniei la progresul social, moral si cultural al umanitatii."
(Maestrul Dinu Sararu, Presedinte Fondator)

Premiile Fundatiei se acorda, ca de fiecare data, la Bisericuta din Vioresti. Acest lacas de cult construit in anul 1782 de catre vatafii Ion Ursanu si Ion Viorel se remarca prin pictura in fresca numita "Friza Potecasilor".

Fundatia "Niste Tarani", al carei presedinte-fondator este romancierul Dinu Sararu, a aniversat in luna iunie a acestui an 10 ani de activitati culturale si de cercetare, prin valorizarea orientarilor sale pragmatice, concretizate in proiecte dintre care amintim: Programul "Sanatatea Taranului", Premiile Nationale ale Fundatiei, Targul Ceramicii Populare Romanesti "Cocosul de Hurez", Bursele Fundatiei (acordate anual studentilor merituosi din mediul rural, finantate de Philip Morris Romania).

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro