Căști MTB: de mare nevoie pentru pasionații de mountain bike

noiembrie 29, 2022

Esti mare fan al mountain bike-ului? Nu poți să reziști fară o saptamână de aventura cu motocicleta pe munte? Cu siguranța știi cât de importanță este achiziționarea unei căști MTB în vederea protecției căzăturilor nefericite în timpul practicării acestui sport.

Îți propunem, în cadrul acestui articol, o scurtă trecere în revista a ceea ce înseamnă căști MTB, proprietăți tehnice și nevoia de a le purta în permanență în cazul sporturilor mountain bike.

 

Caracteristici casca MTB

Care să nu te strângă, dar care să țină bine pe cap. Aceasta este regula de bază atunci când alegi o cască de motociclism.

Nu uita că, legile fizice se aplică și motocicliștilor. Dacă un biciclist merge cu o viteză de 15 km/h și cade cu capul în jos, acest lucru corespunde aproximativ cu căderea pe beton de la o înălțime de un metru. Dacă un motociciclist merge cu o viteză de 15 km/h și se ciocnește cu o mașină care circulă cu o viteză de 35 km/h, impactul motociclistului corespunde unei căderi de la o înălțime de 10 metri.

Medicii recomandă cu siguranță purtarea unei căști pe bicicletă, lucru care a salvat viața și sănătatea multor cicliști până acum. O cască de ciclism reduce riscul de rănire a capului cu 48%, riscul de rănire gravă a capului cu 60% și riscul de rănire la față cu 23% la căderea de pe bicicletă. Astfel de cifre sunt raportate de exemplu, de Institute of Transport Economics in Oslo în anul 2018.

 

Cum să alegi o cască de ciclism potrivită?

Regula de bază o știi deja. Să nu te strângă și să țină ferm pe cap. Căștile sunt împărțite în căști pentru bărbați, femei, unisex și pentru copii, adaptate la specificul de gen, cum ar fi forma și dimensiunea craniului sau lungimea părului.

Recomandăm să cumperi o cască nouă și nu una uzată, care poate a suferit deja o cădere. Casca pentru motociclismul rutier se caracterizează prin greutate redusă și ventilație bună pentru călătorii mai lungi, fie ca vorbim de casti moto cross, enduro sau MTB.

Accesorii după nevoie

Atunci când alegi o cască, ia în considerare și accesoriile de care ai nevoie. Poate fi un avantaj dacă casca are o tapițerie detașabilă care poate fi spălată. Cozorocul poate fi o protecție suplimentară adecvată împotriva razelor solare, a ramurilor de copaci și insectelor. Plasa de aerisire împiedică pătrunderea insectelor. Elementele reflectorizante sunt deosebit de utile dacă vrei să conduci noaptea.

Alege în funcție de propriile nevoi. Categoric însă, îți recomandăm să porți o cască pe motocicleta, deși acest lucru este voluntar pentru adulți aproape în toate țările europene. Adică, nu este cerut de lege. Studiile arată că introducerea obligatorie a folosirii de cască reduce interesul pentru motociclism. În același timp, statisticile din țările dezvoltate arată că, cu cât proporția de cicliști cu cască este mai mare, cu atât siguranța lor este mai mare.

Pe măsură ce numărul motocicliștilor crește, conștientizarea comportamentului adecvat în traficul rutier se îmbunătățește și, în special, se construiesc mai rapid trasee de motociclism sigure.

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro