Carturesti: Celei mai frumoase

martie 23, 2009

Expozitie de desen Timea Ciora la Carturesti Timisoara, str. Mercy, nr. 7 (23 martie 22 aprilie 2009)
Vernisaj: luni, 23 martie 2009, ora 18:00

Frumusetea va salva lumea, promit unii. Dar daca unde este frumusete e si discordie? Daca perfectiunea e un mar al discordiei aruncat intre oameni? Repezindu-ne sa o obtinem cu orice pret, fie ne aratam coltii catre concurentii imaginari, fie cadem in ridicol. Timea Ciora crede ca cel mai sanatos este sa nu luam perfectiunea in serios si ne atrage intr-un joc de personaje fantastice. Este surprinzatoarea expozitie de desen intitulata Celei mai frumoase, gazduita in perioada 23 martie-22 aprilie 2009 de ceainaria librariei Carturesti din Timisoara, strada Mercy, numarul 7. O expozitie de tehnica mixta - creion, acuarela, colaj - manevrata cu o precizie si cu o bogatie a imaginatiei rare.

Printre cele mai cunoscute episoade din mitologia greaca se numara cel al conflictului iscat intre Hera, Atena si Afrodita, fiecare dintre ele considerand ca ar trebui sa ii revina marul de aur pe care scria Celei mai frumoase. Perfectiunea, proiectata ca unic si exclusiv canon, naste asadar discordie. Conceptul pe care Timea Ciora isi centreaza seria de desene Celei mai frumoase este tocmai inutilitatea si perversitatea incercarii de a parcurge drumul spre o utopica perfectiune, drum care, in plus, este cel mai adesea pavat cu viclenii si conflicte. Mitul Discordiei este o parte din tematica ce m-a inspirat, ajutandu-ma sa dezvolt simbolistica marului, element ce oscileaza intre bine si rau, fiind fruct al nemuririi si totodata izvor de conflicte, pretext de razboi.

Pentru a sustine simbolistica duala a marului, lucrarile sunt populate de personaje care, la randul lor, au valente simbolice multiple: maimuta si pisica. Pisica - simbol osciland intre tendinte benefice si malefice ce se pot explica prin atitudinea ei deopotriva blanda si ascunsa. Iar maimutele - binecunoscute pentru bufoneriile lor, animale iritabile si aparent proaste, dar foarte agile, apar in compozitii jucandu-se cu marul, cu perfectiunea, subliniind paradoxul.

Alaturi de animale , Timea Ciora ilustreaza si personaje imaginare, umanoide, care, conform canoanelor, nu seamana cu cele trei frumoase zeite din mitologia greaca, dar care tanjesc la fel de mult dupa acest fruct, neajungand sa-l atinga. Sau sa fie, oare, chipurile desenate de Timea Ciora, chipurile lor adevarate, strambate de invidie si cruzime?

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro