Care sunt proprietarii trusturilor media din Romania?

Consiliul Naţional al Audiovizualului a luat act de conţinutul studiului privind situaţia domeniului audiovizual din România, realizat de EU Monitoring and Advocacy Program în colaborare cu Network Media Program.

C.N.A. a luat act şi de declaraţiile făcute de doamna Adriana Săftoiu, la Radio Mix FM, şi de cele ale domnului Traian Băsescu, Preşedintele României, în legătură cu structura de proprietate şi sursele de finanţare ale posturilor de televiziune.

În ceea ce priveşte Raportul EUMAP, C.N.A. precizează că datele prezentate de acesta sunt valabile pentru perioada 2002-2004. De atunci şi până în prezent au avut loc câteva schimbări în structura de proprietate a unor posturi de radio şi de televiziune, de exemplu Prima TV.

Referitor la calitatea scăzută a programelor difuzate de posturile de televiziune româneşti, Consiliul Naţional al Audiovizualului atrage atenţia asupra faptului că avem de-a face cu un fenomen cvasigeneral, acuzat atât în statele membre UE, cât şi în SUA.

În privinţa PRO TV, structura de proprietate este clară, acţionarul majoritar fiind compania americană CME, listată la bursă şi care deţine peste 80% din acţiunile Media Pro.

C.N.A. a solicitat, pe 9 august 2005, postului Realitatea TV să comunice numele acţionarilor persoane fizice.

În data de 18 august a.c., postul Realitatea TV a cerut Consiliului un răgaz de 90 de zile pentru pregătirea materialelor şi a precizărilor solicitate de C.N.A. În aceeaşi situaţie se află SC Global Video Media SA şi Radio Total.

C.N.A. a decis în şedinţă publică să acorde acest termen de 3 luni la finele căruia cele trei societăţi au obligaţia să clarifice toate problemele privind structura de proprietate.