Chiar dacă bebeluşul doarme sau nu în aceeaşi cameră cu părinţii, ar fi recomandat ca micuțul să doarmă într-un alt pătuț , separat de părinți.
Argumentele ţin de siguranţa celui mic: pernele, plapuma și cearceaful reprezintă un risc înalt de sufocare. Totodată, mişcarea unui adult din timpul somnului nu este controlată și apare riscul răsucirii peste copilaș.
Pe piaţă există o mare varietate de pătuţuri. Iniţial poate părea destul de dificil să-l alegi pe cel potrivit, însă lucrurile se simplifică dacă ai in vedere calităţile de bază pe care trebuie să le urmăreşti înainte de a-l achiziţiona.
În continuare sunt ilustrate câteva caracteristici de care trebuie să ţii cont pentru a cumpăra un pătuţ pentru copii.
Siguranţă
Cum bebeluşul tău va dormi în primele luni de viaţă aproximativ 16 ore pe zi, vei dori ca acest timp să îl foloseşti fără a sta non-stop preocupată de siguranţa lui. Pentru aceasta îţi trebuie un pătuţ dintr-un material solid. Dacă preferi lemnul (arţar, fag, stejar), uită-te la felul în care acesta este finisat şi la tipul/compoziţia vopselei.
De regulă, produsele destinate uzului celor mici trebuie să fie însoţite de certificate care le atestă calitatea, confirmând non-toxicitatea acestora. Atunci când împrumuţi sau cumperi un pătuţ ”la mâna a doua”, asigură-te că nu prezintă niciun pericol pentru bebeluş: aşchii, vopsea crăpată, balamale slabe sau spaţii în care îşi poate prinde degeţelele, mânuţele sau picioruşele.
La modelele cu bare, distanţa dintre acestea nu trebuie să depăşească 3 cm. Pentru mai multă siguranţă le poţi acoperi cu apărătoare laterale, având grijă ca şireturile de prindere să nu fie la îndemâna puiului tau.
Calitate
Acordă atenţie saltelei. Aceasta trebuie să furnizeze coloanei vertebrale un suport ferm, să păstreze un echilibru termic ce va preveni supraîncălzirea bebelușului în timpul verii şi scăderea temperaturii corporale iarna.
Dacă nu achiziţionezi salteaua împreună cu patul, asigură-te că ea se potriveşte perfect în cadrul acestuia. Nu trebuie lăsate spaţii în care cel mic şi-ar putea prinde mânuţele sau picioruşele.
Utilitate
Pe piaţă sunt disponibile mai multe tipuri de patuturi, cele mai raspandite fiind cele de lemn şi pliabile. Dacă în privinţa calităţii şi siguranţei vei urmări aproximativ aceleaşi criterii, când vine vorba de utilitate alegerile depind de stilul de viaţă al familiei tale şi de preferinţele personale.
În trecut majoritatea părinţilor cumpărau pentru bebeluşii lor un pătuţ de lemn, deoarece considerau că este mai solid şi durează mai mult.
În zilele noastre există pe piaţă mult mai multe modele, şi, inevitabil, s-a produs o schimbare şi în ceea ce priveşte materialele din care sunt făcute şi design-ul. Părinţii se orientează foarte mult acum pentru puiuţul lor şi către pătuţurile pliante, fără bare.
Diferenţa majoră dintre pătuţul de lemn şi patul pliabil constă în posibilitatea acestuia din urmă de a fi depozitat într-o husă şi luat în călătorii. Un pătuţ pliant este mult mai economic, iar puiul tău va dormi mult mai bine într-un spaţiu familiar lui. Un alt aspect considerat avantajos de mulţi părinţi este plasa, care în cazul patului pliant înlocuieşte barele pătuțului de lemn.
Îndiferent de model, indiferent dacă te-ai hotărât să cumperi un pătuţ pliant sau un pătuţ de lemn, alege un pătuţ cu roţi pentru a-l putea muta cu uşurinţă dintr-un loc în altul când faci curăţenie sau dacă doreşti să schimbi o perioadă camera în care doarme cel mic. Nu uita frânele. Este important ca acestea să fie activate odată ce ai ales locul potrivit.
Pentru a folosi cât mai mult timp pătuţul există posibilitatea ca salteaua să fie coborâtă un nivel sau mai multe, în funcţie de tipul de pat. Cât bebeluşul tău este micuţ, pentru a nu fi nevoită să te apleci de fiecare dată foarte mult, poţi alege nivelul superior, cel mai accesibil ţie. Apoi, pe măsură ce copilaşul tău creşte şi începe să meargă de-a buşilea sau chiar în picioruşe, salteaua poate fi coborâtă. În acest fel nu vei sta cu grijă că bebe s-ar putea căţăra pe marginea patului şi să cadă.
Unele variante de pat oferă posibilitatea de a fi transformate astfel încât să poată fi utilizate cât timp lungimea şi greutatea o permit. Pătuțul de lemn poate fi prevăzut cu o tăblie detaşabilă/ culisabilă la care poţi renunţa, iar patul pliant poate avea o deschizătură cu fermoar pe una dintre margini, pe unde copilaşul tău poate coborî din pătuţ sau se poate urca.
Oferta este foarte vastă: paturi prevăzute cu etajere cu sertare, măsuţe pentru înfăşat, jucării ataşate, diverse compartimente pentru depozitare. Nu există un model ideal de pătuţ pentru copii. Depinde foarte mult de spaţiul pe care îl ai la dispoziţie şi de stilul de viaţă al familiei. Odihna copilaşului tău nu va depinde de cât de sofisticate sunt accesoriile pătuţului, ci numai de calitate şi siguranţă.
articol preluat de pe pampers.ro
» Preluat de pe LivePr.ro - Care sunt cele mai importante 3 caracteristici ale patuturilor de copii
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro