Care este explicatia stiintifica a empatiei?

iunie 18, 2007

Studiile ar putea explica radacinile empatiei, titreaza Reuters.
Atunci cand oamenii spun “Simt durerea pe care o traiesti” nu inseamna ca simt chiar exact acelasi lucru ca si tine insa cu siguranta vor sa spuna ca simt foarte asemanator. Acelasi lucru se intampla si atunci cand suntem foarte fericiti. De multe ori realizam ca starea noastra de bine este contagioasa si ca fiind fericiti le imprumutam voit sau nevoit si celorlalti din spiritul jovial.
In urma studiilor, cercetatorii au descoperit persoane care atunci cand privesc alte persoane care sunt atinse, li se acceseaza aceeasi parte din creier ca si cand ar fi fost atinsi.
Acest fenomen poarta numele de “sinestezia atingerii in oglinda” si a fost studiat pentru prima data in anul 2005. Situatiile in care au fost puse persoanele cu un astfel de fel de a simti, au fost diverse. Ideea de baza este ca atunci cand persoanele priveau in oglinda cum sunt atinse ele si in acelasi timp alte persoane, le era imposibil sa identifice care atingere era a lor si care a celuilalt. De exemplu, daca cealalta persoana era atinsa pe picior iar ei erau atinsi pe mana, spuneau uneori ca ei au fost atinsi pe picior.
Cercetatorii au folosit cazul acestor persoane pentru a sustine faptul ca astfel de senzatii stau la baza empatiei. De altfel, aceste persoane s-au dovedit a fi mai empatice in general si nu doar in cazul atingerii.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro