Transplantul fecal reprezinta o procedura prin care materiile fecale de la un donator sanatos sunt implantate in colonul unui pacient. Desi este o metoda cel putin bizara, s-a demonstrat ca tratamentul are efecte benefice in cazul multor afectiuni intestinale.
Transplantul se putea realiza pana in prezent prin intermediul unei colonoscopii sau, o metoda destul de neplacuta, printr-un tub care transporta materiile dinspre nas spre colon.
Cercetatorii de la Spitalul General din Massachusetts au reusit sa gaseasca o solutie mult mai rapida si la fel de eficienta: capsulele care pot fi administrate oral. Rezultatele indica faptul ca, in comparatie cu transplanturile fecale traditionale, aceste capsule au o rata de eficienta de 90% impotriva bacteriei potential fatale Clostridium difficile. De asemenea, procedurile anterioare sunt mult simplificate, iar accesibilitatea la tratament este mai ridicata.
Dupa ce s-a demonstrat eficienta transplantului fecal la pacientii afectati de Clostridium difficile, la inceputul acestui an specialistii au aratat ca materiile fecale inghetate au aceeasi eficienta. Astfel un concentrat de acest tip a fost introdus in micile capsule si a fost testat pe un grup de 20 de pacienti. Dintre acestia, 14 au prezentat o ameliorare a simptomelor dupa prima parte a tratamentului, iar pana la final, niciun pacient, cu exceptia unuia, nu a mai prezentat semne de infectie.
Costul terapiei este de doar 500 $, de sase ori mai putin decat efectuarea unei colonoscopii. Cu toate acestea, primul obstacol in desfasurarea tratamentului este reticenta bolnavilor. Medicilor nu le este usor sa convinga pacientii sa consume materii fecale, mai ales ca, pentru a fi eficiente, acestea trebuie sa fie rezistente la acizi si, prin urmare, sunt disponibile doar in forma transparenta.
Sursa: Science Alert
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro