Cand e permis să introducem o lingurita de metal la microunde

De câte ori folosim un cuptor cu microunde, deschidem poarta unor hieroglife incomprehensibile. Cel puțin în cazul celor care și-au cumpărat modelele de cuptoare microunde apărute în ultimii ani. O mulțime de modele au printre reprezentările grafice desenul unui vas plin acoperit și, alături, al unui vas descoperit, dar cu o linguriță în el. Asta înseamnă că, dacă încălzești un pahar cu apă, o cană de ceai sau o ceașcă de cafea, trebuie să pui o linguriță în lichid. Ceea ce ne cam uimește, pentru că mai toți avem lingurițe de metal acasă și, știm asta dintotdeauna, nu avem voie să introducem obiecte metalice într-un cuptor cu microunde. Nu?

 

Răspunsul e simplu: da, trebuie evitat să introducem metal în cuptorul cu microunde, dar de data aceasta e vorba de o excepție. O linguriță introdusă în lichidul pus la încălzit în cuptoare microunde ne poate scăpa de posibile accidente, care provoacă serioase arsuri.

 

Paradoxul metalului in cuptoarele cu microunde…

 

Drept urmare, iată paradoxul: fabricanții de cuptoare microunde ne recomandă să introducem înăuntrul acestor aparate electrocasnice o linguriță. Și poate să fie de metal.

 

Comanda cuptor microunde de la emag.ro!

 

Contradicția are sens, după cum explică Rafael Garcia, titularul catedrei de Fizică Aplicată de la Universitatea din Murcia (Spania). „E recomandabil să punem o linguriță în cuptorul cu microunde când încălzim lichide pentru a evita supraîncălzirea în lichidul care a depășit temperatura de fierbere, dar nu a ajuns încă să dea în clocot”, explică Garcia.

 

Ceaiul, laptele sau apa pot depăși 100 grade Celsius la microunde, chiar dacă nu pare, iar asta este periculos pentru noi, când încercăm să scoatem recipientele din cuptor. Erupția vaporilor și apei fierbinți pot provoca arsuri grave dacă nu manevrăm cu deosebită atenție cana fierbinte.

emag cuptor microunde

Dar de ce lingurița de metal ne ferește de aceste riscuri? Nu știam că metalul face scântei în cuptorul cu microunde, care pot defecta aparatul?

 

„Pentru a se produce datul în clocot, vaporii care se formează în lichid au nevoie de nuclee de condensare, care se grupează în recipient”, spune Garcia, care dă exemplul granulelor de sare presărate în bere: „Dioxidul de carbon din băutură se adună în jurul granulelor de sare și începe să genereze bule. La fel se întâmplă cu bulele de aer microscopice. Aceste mici cantități de aer se vor prinde de suprafața linguriței și, dacă lichidul se supraîncălzește, vor genera bule în interiorul cuptorului cu microunde și nu imediat după scoatere, când ne poate răni”.

 

Cuptoare microunde – oferte eMAG, avantaje

 

Ideal ar fi ca lingurița să fie dintr-un material rugos, precum lemnul, dat fiind că suprafața acestuia, la scară microscopică, conține mai mult aer. Dar, dacă nu avem linguri de lemn, putem folosi și din metal, grație formei acestora. Dar, dacă e voie cu lingurițe de metal, trebuie să evităm mereu introducerea unei furculițe în cuptorul cu microunde.

Datorită felului în care se încălzesc cuptoarele cu microunde, electronii care se mișcă în metalele introduse în ele, se pot concentra și crea câmpuri electrice.

 

Acestea se văd doar când e deja prea târziu și încep deja să scapere scântei.

Aceste câmpuri electrice nu se crează pe lingurițe, grație formei rotunde ale acestora, dar o vor face în cazul furculițelor. Dinții furculiței acționează ca niște paratrăznete, iar vârfurile atrag electricitate, iar mai multe vârfuri încărcate electric și aflate atât de aproape unele de altele, vor reacționa între ele și vor provoca scântei.

 

La  fel se întâmplă la introducerea oricărui alt obiect metalic cu unghiuri ascuțite.