Cand barbatii sunt mai putin morali decat femeile

iunie 21, 2012

Barbatii tind sa renunte le etica si moralitate in cazul in care isi simt amenintata masculinitatea. Apetitul pentru succes pare sa deregleze busola moralitatii si sa ii duca pe reprezentantii sexului sa apeleze la tactici mai putin ortodoxe pentru a-si oferi acel sentiment unic al implinirii, al indeplinirii scopului maret pe care si l-au propus.

Minciuna, furtul, trisul si alte insusiri care depasesc limitele eticii pot fi identificate acum si se poate prezice momentul in care acestea vor intra in actiune, spun rezultatele unui nou studiu prezentate de Scientific American. variabilele in functie de care se poate determina manifetarea acestor insusiri sunt contextele in care barbatul se afla, caracteristicile sale morale. Prin analza acestor factori se poate identifica momentul in care barabtul este pe cale sa devieze de la calea morala.

Unul dintre cei mai importati factori de risc este o lipsa a disciplinei etice care determina indeplinirea scopurilor indiferent de natura actiunilor care trebuiesc intreprinse, chiar daca aceste actiuni sunt in dauna altor oameni, chiar si dintre cei apropiati. O serie de alte studii au demosntrat ca barbatii au un standard moral mai scazut decat femeile atunci cand sunt pusi intr-un context competitiv. Astfel barbatii sunt predispusi sa minimalizeze efectele unei conduite imorale, sa adopte tactici dubioase din punct de vedere etic in demersurile lor strategice si sa regurga la inselaciune. Acest sablon se aplica in special in contextul in care succesul este dovada masculinitatii, iar infrangerea este semnul slabiciunii, al impotentei sau al lasitatii. Atunci cand barbatii trebuie sa aplice o strategie pentru a-si apara masculinitatea, nu dau inapoi de la incalcarea moralei, daca aceasta ii ajuta sa-si demonstreze dominanta.

Cercetatorii nu au reusit sa gaseasca o legatura intre acest comportament si testosteron, cromozomul Y sau alte diferente genetice. in schimb o noua serie de studii sugereaza ca la baza acestei predispozitii pentru incalacarea regulilor moralei stau elementele socio-culturale. Cercetatorii spun ca infrangerea, in special in contexte cu un grad ridicat de competitivitate si acceptate de-a lungul istoriei orientate catre barbati, prezinta o amenintare pentru puterea masculina. Se pare ca masculinitatea este fragila si pretioasa, iar atunci cand este provocata, barbatii tind sa devina mai agresivi si mai defensivi. Pentru a-si asigura vitoria, barbatii vor calca in picioare morala si etica.

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro