Campaniei de vaccinare antigripala gratuita a populatiei

octombrie 8, 2008

Ca in fiecare an, Ministerul Sanatatii Publice va desfasura, in perioada 8 octombrie - decembrie 2008, campania de vaccinare antigripala gratuita a populatiei, pentru sezonul 2008-2009.

• Campania are ca scop vaccinarea antigripala gratuita a persoanelor considerate la risc, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii

Grupele de populatie "tinta" pentru programele speciale de vaccinare sunt reprezentate de:

a) persoane cu risc crescut de complicatii - persoanele cu varste de peste 65 de ani, persoanele cu handicap, cele institutionalizate, adultii si copiii cu afectiuni cronice (cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale si cu imunosupresie), persoanele infectate HIV, copiii si adolescentii (intre 6 luni si 18 ani) carora li se administreaza medicatie pe termen lung cu aspirina;

b) medicii, cadrele sanitare medii, personalul auxiliar din spitale si unitatile sanitare ambulatorii (cu prioritate a celor din maternitati, sectiile de terapie intensiva, statiile de salvare), salariatii institutiilor de ocrotire a copiilor si batranilor si cei ai unitatilor de bolnavi cronici, membrii familiilor (inclusiv copiii) care includ persoane in categoria cu risc crescut de complicatii ale gripei.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat, de asemenea, vaccinarea tuturor persoanelor infectate cu HIV, persoanelor care calatoresc la tropice sau in emisfera sudica.

• Pentru sezonul 2008-2009, Ministerul Sanatatii Publice a achizitionat 3,1 milioane doze vaccin gripal, exclusiv in forma de prezentare monodoza, ceea ce este o noutate fata de anii anteriori, cand s-au inregistrat dificultati si pierderi in utilizarea flacoanelor multidoza.

• Din aceasta cantitate, mai mult de jumatate, adica 1,6 milioane doze, reprezinta vaccin agripal produs de Institutului Cantacuzino

• Asa cum am promis la inceputul mandatului, am reusit sa modernizam baza de productie a institutului, astfel incat sa putem creste capacitatea de productie de vaccin. Procesul continua, anul viitor institutul putand asigura intreaga cantitate de vaccin, ceea ce inseamna ca Romania nu va mai depinde de producatorii externi, avand stocul de vaccin asigurat in momentul demararii campaniei de vaccinare.

• Astfel, am dus la indeplinire unul dintre obiectivele anuntate la inceputul mandatului, obiectiv pe care multi s-au grabit atunci sa-l caracterizeze ca nerealist. Astazi se dovedeste ca nu a fost doar o promisiune.

• In acest moment, cele 1,6 milioane de doze produse de Institutul Cantacuzino au fost livrate din 15.09.2008 la sediul Companiei Nationale Unifarm SA, iar repartizarea catre Autoritatile de Sanatate Publica judetene a inceput din data de 29 septembrie 2008.

• Cantitatea de 1,5 milioane doze a fost achizitionata din import, de la doua firme farmaceutice.

• Aceasta cantitate va fi livrata pana la 15 octombrie 2008.

• Intreaga cantitate de vaccin a costat 33,72 milioane lei, din care 16,48 milioane s-au platit pentru vaccinul de la Institutul Cantacuzino.

• Mentionam ca, prin vaccinarea a 3,1 milioane de persoane, se acopera aproximativ 17% din populatia rezidenta in tara, si aproximativ 81,5% din persoanele expuse la riscul de a face gripa sau complicatii. Aceasta proportie se inscrie in limitele recomadate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

• Experienta anilor trecuti a demonstrat ca nu se prezinta la vaccinare toata populatia la risc; ca urmare, anul acesta am achizitionat 3,1 milioane de doze de vaccin. Vreau sa mai mentionez ca, pana in prezent, in Romania nu a debutat circulatia de virusuri gripale si deci nu putem vorbi de gripa, contrar informatiilor aparute in mass-media conform carora: "...in Romania au intrat 3 tulpini noi de virus gripal".

• Pe baza experientei din sezonul anterior, apreciem ca nu se va prezenta la vaccinare toata populatia la risc, in lunile octombrie - decembrie si ca, in functie de situatia epidemiologica la nivel national si international, campania se poate extinde pana in lunile februarie - martie 2009.

• Vaccinarea efectiva a populatiei la risc va incepe din 8 octombrie.

• In premiera, in acest an nu mai este necesara stabilirea unui calendar de vaccinare similar cu anii anteriori, deoarece Ministerul Sanatatii Publice a achizitionat vaccinul gripal inainte de inceperea campaniei de vaccinare, fara a exista riscul de intarzieri in livrarea catre Autoritatile de Sanatate Publica judetene si medicii de familie.

• Ca atare, medicii de familie vor stabili programarea la vaccinarea antigripala a persoanelor care se inscriu in grupele de risc de pe lista proprie, astfel incat sa nu existe supraaglomerarea cabinetelor.

• In acest an, vaccinul gripal contine trei tulpini noi, selectate pe baza recomandarilor specialistilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in functie de tulpinile care se estimeaza ca vor circula in sezonul 2008-2009 in emisfera nordica, deci inclusiv in Romania.

• Schimbarea celor 3 tulpini din vaccinul recomandat in acest sezon nu este un motiv de alarma, ci un motiv suplimentar de a ne vaccina si in acest an.

• Vaccinul achizitionat de Ministerul Sanatatii Publice se distribuie gratuit numai catre medicii de familie si institutiile de ocrotire.

• Farmaciile se aprovizioneaza liber de la producatori/depozite farmaceutice, in functie de solicitarile populatiei si de politica proprie.

• Informatiile pentru populatie privind gripa si masurile pe care trebuie sa le intreprinda populatia pentru a preveni imbolnavirile in sezonul rece sunt postate pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice, la categoria "Gripa sezoniera".

• Totodata, Ministerul Sanatatii Publice recomanda vaccinarea antigripala si pentru persoanele sanatoase, care nu se incadreaza in grupele populationale la risc. Acestea isi pot procura acest tip de vaccin de la farmacii.

• In acest context, atrag atentia Autoritatilor de Sanatate Publica sa informeze populatia si cu privire asupra riscului si masurilor de prevenire a infectiile respiratorii acute superioare, extrem de frecvente in sezonul rece.

B. Sistemul de supraveghere al gripei in sezonul 2008-2009

• Pentru supravegherea si controlul gripei si infectiilor respiratorii superioare, Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile a realizat o noua metodologie pentru sezonul rece 2008-2009, in conformitate cu metodologia de supraveghere a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

• Supravegherea si controlul gripei si infectiilor respiratorii acute superioare se va realiza in perioada octombrie 2008 - mai 2009, avand ca scop evaluarea impactului gripei asupra sanatatii populatiei si a potentialului epidemic a tulpinilor de virus gripal circulante.

• Datele de evolutie a gripei si infectiilor respiratorii

acute superioare sunt centralizate atat din sistemul de

supraveghere de tip sentinela, dar si din sistemul de

supraveghere de rutina.

• Sistemul de rutina centralizeaza datele provenite de la toti furnizorii de servicii medicale, iar sistemul sentinela este organizat in 20 judete si municipiul Bucuresti (Arges, Bacau, Brasov, Braila, Bihor, Calarasi, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Hunedoara, Iasi, Ialomita, Mures, Maramures, Prahova, Suceava, Sibiu, Timisoara si Tulcea) si cuprinde:

- medici de familie

- spitale/sectii de boli infectioase

- statii de ambulanta

- farmacii

- unitati de invatamant (gradinite, scoli generale si licee)

- unitati industriale

- unitati apartinand Ministerelor Apararii si Administratiei si Internelor.

Selectia furnizorilor de date are la baza recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii de includere in sentinela a minimum 2% din populatia tarii si 1% din medicii de familie.

• Raportarea datelor privind evolutia cazurilor de gripa si infectii respiratorii, precum si cele privind stadiul vaccinarii antigripale la nivel national, se va realiza saptamanal, iar Ministerul Sanatatii Publice va realiza prima raportare privind vaccinarea antigripala, in 23.10.2008, pentru perioada 8-20 octombrie 2008.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro