Campanie: Siguranta copiilor depinde mai ales de tine

august 7, 2008

Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual - FOCUS, Microsoft Romania si Inspectoratul General al Politiei Romane desfasoara, pentru al treilea an consecutiv campania de prevenire a disparitiei minorilor si de educare pentru cresterea sigurantei online, sub titlul "Siguranta copiilor depinde mai ales de tine".

Campania a inceput ieri de 6 august 2008 si se desfasoara timp de o luna pe litoralul Marii Negre. Ca si anul trecut, campania va consta in distribuirea unui ghid sub forma de evantai, parintilor, tutorilor, bunicilor. Cele doua componente ale ghidului - sunt: prevenirea disparitiilor de copii si siguranta copiilor pe internet.

Sfaturile pentru prevenirea disparitiilor:

1.Nu lasati copilul sa se joace nesupravegheat, mai ales in zonele aglomerate;
2.Invatati-l ca are voie sa plece doar cu permisiunea dumneavoastra si ca trebuie sa spuna intotdeauna unde si cu cine pleaca ;
3.Nu-l trimiteti singur la cumparaturi mai ales in locuri pe care nu le cunoaste.
4.Asigurati-va ca stie numele, adresa, numarul de telefon al parintilor si numele hotelului in care sta;
5.Invatati-l ca, in cazul in care se pierde, nu trebuie sa incerce singur sa-si caute parintii.
6.Daca s-a pierdut, invatati-l sa apeleze la un politist, salvamar, o vanzatoare sau un adult insotit de un copil.
7.In caz de disparitie alertati imediat politia la 112 sau FOCUS la 0800 822 116.
8.Invatati-l sa spuna cuiva in care are incredere daca se simte speriat sau amenintat.
9.Asigurati-va ca va spune intotdeauna NU persoanelor care, sub diferite pretexte, ii cer sa-l insoteasca.
10.Invatati-l ca exista intotdeauna cineva care il poate ajuta.

Sfaturile pentru Siguranta pe Internet:

1.Discutati cu copii despre internet, despre beneficii si pericole in lumea virtuala;
2.Folositi internetul impreuna cu copii, cautati impreuna lucruri care sa-i intereseze;
3.Tineti computerul intr-o camera unde il poate folosi intreaga familie;
4.Aratati-va interesul pentru activitatea copiilor Dvs. si a prietenilor lor atat online cat si offline;
5.Stabiliti cu copiii cand si in ce conditii sa foloseasca internetul;
6.Invatati impreuna mai multe despre folosirea computerului;
7.Invatati copii sa nu dea niciodata date personale sau poze celor cu care corespondeaza pe internet;
8.Controlati activitatea online a copiilor astfel incat sa limitati cat mai mult accesul la continuturi nocive sau periculoase pentru ei;
9.Invatati copii sa nu stabileasca, fara acceptul Dvs. intalniri cu persoane pe care le cunosc doar de pe internet;
10.Atrageti atentia copiilor sa nu spuna nimanui nicio parola in afara parintilor;

Disparitiile de Copii au devenit o realitate ingrijoratoare in Romania. Statisticile Centrului Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual, Focus arata varfuri ale disparitiilor de copii mai ales in perioada verii. Anul trecut, in vara, Centrul Focus a inregistrat si monitorizat peste 180 cazuri de disparitie a copiilor. Recomandarea pe care o facem parintilor in cazul in care copilul dispare sau fuge de acasa este sa sune IMEDIAT la Centrul FOCUS la Telverde 0800-822-116 sau la 112 Politie si sa comunice toate datele copilului in cauza. Este de dorit ca parintii sa aiba o fotografie cat mai recenta a copilului usurand astfel munca noastra, a politiei si marind astfel sansele de identificare a copilului disparut. - a declarat Patrick Danilevici, Director de Comunicare al Centrului Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual - FOCUS.

Prin demersurile noastre si ale partenerilor ne dorim sa realizam in primul rand o mai buna informare a populatiei cu privire la masurile care pot fi luate pentru a preveni astfel de fapte. In acelasi timp, speram sa obtinem o implicare cat mai mare a intregii societati in efortul de cautare a minorilor disparuti astfel incat sa creasca sansele ca acestia sa fie gasiti si recuperati in cel mai scurt timp posibil - a declarat dl. Chestor de politie Bujor Florescu, directorul Institutului pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii, din cadrul IGPR.

Internetul poate educa atat copiii, cat parintii referitor la siguranta navigarii pe internet.
Sfaturile privind siguranta pe internet sunt o componenta a proiectului e-learning Tineri in Siguranta pe Internet, dezvoltat in cadrul programului Microsoft Parteneri pentru Educatie alaturi de mai multe entitati, guvernamentale si organizatii non-guvernamentale (ONG). Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual - FOCUS este gazda cursului online. Proiectul e-learning www.copiidisparuti.ro a fost lansat pe 14 aprilie 2008 cu participarea Nadiei Comaneci si ofera resurse pentru copii, adolescenti si parinti despre pericolele pe care le pot intampina minorii online. Cursul contine si componente metodice adresate invatatorilor si dirigintilor pentru orele de dirigentie si comunicare, a declarat Sanda Foamete, Managerul programului Microsoft Parteneri pentru Educatie.

Despre Centrul Roman Focus
Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual - Focus s-a constituit in ianuarie 2007 ca persoana juridica romana de drept privat, neguvernamentala, non-profit, apolitica, fara scop patrimonial, autonoma si independenta. Scopul principal al asociatiei este initierea de demersuri in vederea prevenirii si solutionarii cazurilor referitoare la copiii disparuti sau exploatati sexual.

Centrul este operational din 25 mai 2007, de la semnarea Protocolului de colaborare cu IGPR si are o interventie complementara, sprijinind autoritatile statului in demersurile lor.

La un an de la inceperea activitatii sale, FOCUS este astazi membru al Federatiei Europene pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual (MCE) si al Centrului International pentru Copii Disparuti si Exploatati (ICMEC).

Despre Microsoft Parteneri pentru Educatie

Programul Microsoft Parteneri pentru Educatie face posibila viziunea companiei privind educatia prin urmatoarele componente:
•Scoli Inovative: Furnizarea scolilor, guvernelor si partenerilor cu resurse, formare, expertiza si modele de tehnologie care ajuta ca scolile sa pregateasca mai bine elevii pentru viata si munca in secolul XXI.
•Profesori Inovativi: Dotarea profesorilor cu instrumente, forumuri si resurse care construiesc comunitati de practica, sustin colaborarea si accesul la continut de calitate, si ii provoaca pe educatori sa integreze TIC in procesul educational intr-un mod semnificativ.
•Elevi Inovativi: Incurajarea elevilor sa utilizeze TIC in activitatea scolara si de studiu.

Despre Activitatea de Prevenire a Politiei Romane

Una dintre prioritatile pe care Politia Romana si le-a stabilit pentru acest an o reprezinta "Prevenirea si combaterea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor".
In acest context se inscriu si cele doua componente ale actualei campanii si anume: Siguranta on line a copiilor si Prevenirea si combaterea disparitiilor de copii.
Aceasta campanie, constituie, in fapt, o continuare a activitatilor desfasurate anul trecut cand, la nivelul Politiei Romane, a fost elaborat un Studiu privind disparitiile de minori si a fost intocmit un "Manual de bune practici privind modul de actiune al politiei in cazul copiilor disparuti sau victime ale abuzului, traficului de persoane si pornografiei infantile pe Internet".

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro