Pornind de la măsurile restrictive impuse de pandemia de coronavirus, o pagină de Facebook intitulată „Mișcarea Elevilor din România", creată abia din 1 mai 2020, a pornit o adevărată campanie în mediul online prin care cere anularea examenelor naționale și echivalarea acestora cu media anilor de studii.
Practic prin acest demers, rata de promovare a examenului de bacalaureat ar fi una maximă deoarece va fi destul să termini 12 clase pentru a trece și „examenul de maturitate" și a putea să te înscrii la facultate.
Solicitarea „mișcării" a venit imediat după crearea paginii de Facebook, dar mesajele lor au început să fie preluate și în presa națională în ultimele zile, cu puțin înainte ca Ministerul Educației să anunțe calendarul și procedurile speciale pentru examenul de bacalaureat.
Dintre toate măsurile luate în educație la nivel european ca urmare a pandemiei de coronavirus, „Mișcarea Elevilor din România" subliniază doar exemplul Republicii Moldova care a anulat sesiunea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general. Trebuie menționat că în numeroase școli din Europa cursurile s-au reluat chiar din luna mai.
„Oare chiar se merită (!sic) să ne riscăm viețile pentru un examen", este unul din mesajele cu care defilează organizația.
Mișcarea pentru anularea examenelor naționale a fost preluată până acum de europarlamentarul Chris Terhes (candidat pe lista PSD, trecut la PNȚCD) și Adina Albert (soția lui Viorel Cataramă care a cerut să fie lăsat să se infecteze cu coronavirus și a participat la protestele împotriva măsurilor restrictive).
Solicitările promovate de pagina „Mișcarea Elevilor din România":
Anularea examenelor de Evaluare Națională (Capacitate) și Bacalaureat și adoptarea următoarelor măsuri care să le echivaleze:
Promovarea claselor a VIII-a și a XII-a prin calcularea mediilor celor 4 ani de studiu: V-VIII, respectiv IX-XII care să constituie media de admitere ce ar înlocui media celor două examene. O a doua posibilitate este ca media de admitere să fie constituită din media celor 4 ani anteriori numai la materiile la care se organizează examenele sau media semestrului din anul de învățământ actual, 2019-2020. O a treia posibilitate este ca media de admitere să se facă raportat la ultimii doi ani de studiu – clasele a VII-a și a VIII-a, respectiv clasele a XI-a și a XII-a.
Anularea cursurilor de pregătire din perioada 02.06-12.06.2020 pentru clasele a VIII-a și a XII-a.
În cazul în care veți respinge cele trei propuneri anterioare, solicităm GARANTAREA INTEGRITĂȚII SĂNĂTĂȚII, FIZICE ȘI PSIHICE de către Ministrul Educației și Cercetării, Guvern, Președinte și Parlament și angajarea răspunderii nu numai politice, ci mai ales, PERSONALĂ A FIECĂRUI MINISTRU, PARLAMENTAR ȘI AL PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI pentru oricare dintre elevii care vor fi infectați cu Covid-19, simptomatic sau asimptomatic, și răspândirea acestui virus de către aceștia în rândul familiilor, prietenilor, cunoscuților, populației cu care intră în contact și evident, în cel mai nefericit caz, dacă această infectare va avea ca rezultat decesul unei persoane.
CALENDARUL examenului naţional de bacalaureat
3 – 10 iunie 2020 Înscrierea candidaţilor
11 - 17 iunie 2020 Echivalarea şi recunoaşterea competenţelor lingvistice şi digitale
22 iunie 2020 Limba şi literatura română – proba E a) – proba scrisă
23 iunie 2020 Limba şi literatura maternă – proba E b) – proba scrisă
24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă
25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului şi a specializării – proba E d) – proba scrisă
30 iunie 2020 Afişarea rezultatelor la probele scrise - până la ora 12:00
30 iunie 2020 Depunerea contestaţiilor în intervalul orar 16:00 – 20:00
1 iulie 2020 Depunerea contestaţiilor în intervalul orar 8:00 – 12:00
1 - 4 iulie 2020 Rezolvarea contestaţiilor
5 iulie 2020 Afişarea rezultatelor finale
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro