Campania comuna europeana privind riscurile tatuarii negre cu henna

iulie 4, 2008

Directia generala de industrie si intreprinderi - Sectorul Cosmetice din cadrul Comisiei Europene a organizat o serie de intalniri intre autoritatile competente in domeniul supravegherii pietei produselor cosmetice din statele membre UE (PEMSAC), in urma carora s-a stabilit ca, in toate statele Uniunii Europene, sa se deruleze o campanie de sensibilizare si informare a populatiei cu privire la riscurile ce pot sa apara prin utilizarea tatuajelor negre cu henna.

State europene, precum Franta si Germania, deruleaza deja, de cativa ani, astfel de campanii, ca urmare a cazurilor numeroase de reactii adverse raportate de catre dermatologi si alti specialisti, reactii aparute dupa utilizarea tatuajelor negre cu henna.

Dat fiind reactiile adverse cunoscute, dificultatea de a controla circuitele de distribuire a produselor si locurile in care se aplica tatuajele, Comisia Europeana alaturi de statele Uniunii Europene avertizeaza asupra riscurilor implicate si impotriva aplicarii de tatuaje negre temporare.

De altfel, Franta a alertat comisia de experti a Consiliului Europei pentru a se asigura ca statele membre desfasoara campanii de prevenire a consumatorilor.

In consecinta, Ministerul Sanatatii Publice din Romania se alatura celorlalte state europene in aceasta campanie si trage un semnal de alarma asupra riscurilor la care se expun cei care utilizeaza tatuajele cu henna neagra.

Ce este henna?

Henna, lawsonia inermis, este o planta care provine din zonele tropicale sau subtropicale din Africa de Nord, Orientul Mijlociu si Sudul Asiei si este folosita, de mii de ani, pentru vopsirea parului.

Principalele utilizari ale plantei henna

Frunzele de henna, daca sunt amestecate cu un lichid usor acid, produc pete pe piele, probleme la par si pete pe unghii.

Acum, planta este cultivata in scopuri comerciale in partea de vest a Indiei, in Pakistan, Maroc, Yemen, Iran, Somalia, Sudan si Libia. Cu adaosuri sintetice, saruri metalice si alti coloranti din plante, produce o gama de culori. Produsele comerciale pe baza de henna pentru vopsele de par, in culori cum ar fi negru, brunet, castaniu, blond etc., sunt compusi de henna. Producatorii cumpara planta de calitate slaba, adauga saruri metalice, vopsele chimice si alte ingrediente pentru a crea o gama de culori. Ingredientele adaugate nu sunt, de cele mai multe ori, mentionate in prescriptii, deoarece tarile din lumea a treia care produc planta nu cer declaratii de conformitate privind produsele cosmetice.

In ultimul deceniu, tatuajele au devenit foarte populare si in Europa. Aceasta a condus recent la o renastere a hennei in folosirea pentru tatuaje temporare. Ca si in cazul vopselei de par, adaugarea unor ingrediente necunoscute s-a practicat si cu henna in cazul tatuajelor.

Ce este henna neagra?

Substanta "neagra" este henna careia i s-au adaugat o serie ingrediente pentru a se obtine culoarea neagra. Aceste ingrediente pot fi de origine naturala, cum ar fi planta de indigo, culori sintetice ori minerale.

Para-fenilenediamina (PPD) este un aditiv folosit pentru a se obtine o culoare mai inchisa a parului vopsit cu henna sau pentru decorarea trupului, pentru a se obtine un efect mai rapid si cu o culoare mai inchisa. Alti coloranti, cum ar fi carminul, toluenul 2,5-sulfat de diamina si pirogalolul sunt de asemenea cunoscute ca ingrediente utilizate. Nitratul de argint si cromul au fost de asemenea identificate in henna neagra.

PPD este un ingredient permis in produsele cosmetice, precum vopseaua de par, intr-o concentratie care sa nu depaseasca 6%. Un continut ridicat de PPD intensifica culoarea neagra a tatuajului, il face sa dureze mai mult si mareste riscul de sensibilizare.

Tatuajele cu henna neagra nu sunt tatuaje definitive si se estompeaza in cateva saptamani. Pentru a se obtine culoarea neagra a tatuajelor si pentru a le prelungi durata, se adauga la henna o concentratie mare de coloranti.

Efectele tatuajelor cu henna neagra

Colorantii adaugati plantei pot cauza reactii alergice grave. Simptomele apar dupa cateva zile. Aceste reactii alergice se pot manifesta prin mancarimi, roseata, pete, pustule sau chiar decolorarea permanenta a pielii si cicatrici. Utilizatorii pot dobandi o sensibilitate permanenta la aceste substante si pot dezvolta dermatita de contact alergica. In aceste cazuri, reactiile pot fi violente, cateodata necesitand interventie medicala de urgenta si chiar spitalizare. Aceste efecte se pot limita la zona tatuajului, la zona inconjuratoare sau se pot raspandi pe intreg corpul.

Aceste reactii pot cauza poli-sensibilitate, in special in cazul cauciucului, hainelor si incaltamintei sau al vopselelor de par in care se folosesc astfel de coloranti, dar si in cazul produselor care contin substante comparabile, cum ar fi produsele de protectie la soare si anumite medicamente. Aceasta sensibilizare poate impiedica practicarea unor anumite profesiuni, cum ar fi coafatul. O astfel de sensibilizare este din ce in ce mai ingrijoratoare, deoarece afecteaza copiii sau adolescentii si poate afecta viata zilnica si profesionala a acestora. Trebuie, de asemenea, precizat faptul ca aceasta sensibilizare este ireversibila si dureaza toata viata.

Oricine prezinta o reactie de iritare sau cu aparitie de pustule la o pata neagra de pe trup, trebuie sa mearga imediat la medic si sa spuna daca i s-a aplicat pe piele un tatuaj cu henna neagra.

Tatuajele cu henna neagra in Europa

Tatuajele cu henna neagra se practica in Europa mai ales in timpul verii. Artistii care le practica migreaza de la un eveniment in aer liber la altul, in special in zonele frecventate de turisti. Tatuajele negre temporare sunt cel mai frecvent oferite turistilor, adolescentilor, tinerilor, celor in vacanta pe plaje, in statiuni sau la targuri si sunt foarte populare, deoarece culoarea neagra place mai mult decat nuanta naturala a plantei henna. Aceasta forma de tatuaj temporar este deosebit de populara si solicitata de tineri, tatuajele care imita "tatuajele tribale" pe baza de henna neagra reprezentand un suvenir foarte popular.

Deoarece reactia cu pustule apare dupa 3 la 12 zile de la aplicare, majoritatea turistilor pleaca si nu revin in locul respectiv pentru a demonstra efectele negative produse de artisti. Exista astfel situatii in care artistii continua sa afecteze alti oameni, neconstientizand efectele grave pe care le provoaca. Dar sunt si situatii in care profiturile mari obtinute de artisti ii determina pe acestia sa nu mai tina seama de consecinte.

Recunoasterea hennei negre

Pasta naturala de henna este verzui-maronie sau verde-maroniu foarte inchis. Daca culoarea pastei artistilor/pictorilor este mai inchisa, este cel mai probabil ca la pasta au fost adaugati coloranti si deci trebuie evitata.

De obicei, artistii/pictorii nu pot sau nu vor sa dea informatii despre provenienta hennei. Asa ca solicitati o lista de ingrediente sau instructiuni pentru a verifica informatiile legate de planta.

Recomandare: pentru tatuajele cu henna neagra, cuvantul de ordine logic este "EVITATI-LE CU TOTUL!".

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro